Uganda Çekirgelerle Mücadele İçin Blockchain Kullanıyor
Uganda, çekirgelerle mücadele etmek için artık blockchain teknolojisi kullanıyor. Hükümetler bir çok farklı çözüm yolu denese de doğu afrikada, çekirgelerin tahribini engellemek çok zor.
Çekirgeler afrikada, tarım ürünlerinde büyük zayiatlar yaratmakta. Bu sebeple daha önce çözüm bulamadığı gerekçesiyle Kenya Tarım Bakanı istifa etmek zorunda kalmıştı.
Kenya bu noktada çözüm bulmak yerine oturup seyirci kalan ülkelerden. “Nasıl olsa başka ülkelerden yemek yardımı geliyor” diyenlerin sayısı kesinlikle az değil. Diğer yandan ise Uganda, bu soruna blockchain teknolojisi ile çözüm bulma uğraşı içerisinde.
Bildiğiniz üzere blockchain teknolojisi bir süredir hayatımızda. Ve sadece kripto paralar özelinde değil, bir çok farklı alanda yapıcı ve yenilikçi çözümler sunmakta. Bu noktada Uganda ise başında bulunan en büyük problemlerden olan “çekirge” sorununu bu yol ile çözüme kavuşturma isteğinde. Sonuçlar ise epey ilgi çekici derecede pozitif.
Uganda’da çekirgeleri ortadan kaldırma amacı güden operasyondan sorumlu bir general bile bulunmakta. İşte bu askeri operasyondan sorumlu General Samuel Kavuma, böcek ilaçlarının kulkanımının, çekirgelerle savaşmada etkili bir çözüm olmadığını belirtiyor. Çünkü ilaçlama sırasında çekirgeler atlama eğiliminde oluyor. Bu nedenle ilaçlamalar etkili olamıyor. Askerlerin açıklamalarına göre çekirgeler, kişileri yanına 10 metreden fazla yaklaştırmama eğiliminde. Fakat püskürtücüler en fazla 8 metreden işe yarayabiliyor. Bu sebeple ilaçlamalar etkisini gösterememekte.
Blockchain Etkisi
Ancak Uganda’dan gelen verilere göre çekirgelerle olan savaşta “blockchain” savaşın seyrini değiştirecek bir silah olarak ortaya çıkmış durumda. Teknoloji sayesinde askerler çekirgelerin yanına yaklaşmadan onları öldürebiliyor. Blockchain sayesinde yerleri saptanan çekirgeler bölgenin ilaçlanması ile birlikte, öldürülebiliyor. Hatta ölüm rakamlarının bu zamana kadar olan rakamların kat kat üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu şekilde devam edilirse 2 hafta içerisinde bölgenin çekirge istilasından tamamen kurtulacağı hesaplanmış durumda. Bu sayede ekinlerin çekirgeler tarafından yok edilmesi endişesi ortadan kalkacak gibi görünüyor.
Sizce blockchain teknolojisi, hayatın başka hangi alanlarına entegre edilebilir? Blockchain teknolojisi gerçekten de bir “game changer” mı? Görüşlerinizi merak ediyoruz.