Unikname Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Nedir 29/09/2021 20:06 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Unikname Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Günümüzdeki internet dünyasında doğrulayıcılar hayatımızın her anında yer alıyor. Bu doğrulayıcıların hayatımızı daha da kolaylaştırması için kendi dilimizde ifade edilmelerini, benzersiz ve kişisel olmalarını tercih ediyoruz.

Günlük kullanımlar için geliştirilen bu doğrulayıcılar, hatırlanması kolay, benzersiz ve her yerde kullanılabilir olmalı.

Genellikle bu doğrulayıcıları kullanmayı sevdiğimiz internet sitelerinde oturum açmak, kamuya açık veya özel verileri paylaşmak, başkalarıyla iletişim kurmak veya sadece doğrulamak için kullanıyoruz.

Bu sebeple de doğrulayıcılar özel olmalı ve gizliliğimizi korumalıdır. Hatta en önemlisi, doğrulayıcılar tamamen bizim kontrolümüz altında olmalıdır.

Unikname Nedir?

Unikname, herhangi bir web ve mobil kullanıcı bağlantısını güvence altına almayı ve kullanıcıların gizliliğini korumayı amaçlayan, blok zincirinde yer alan kimlikleri doğrulama amacına sahip merkezi olmayan bir ağ ve protokoldür.

blokzincir muhabbit 1024x512 - Unikname Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Unikname’in partleri arasında Cryptomaniac, Botcrypto, ClankApp, Korben ve Emblock yer alıyor.

Unikname, Decentralized ID (DID – Merkezi Olmayan Kimlik) sağlama konusunda uzmanlaşmıştır ve yeni nesil kimlik doğrulama protokollerinin temeli olan iyi bir Distributed Public Key Infrastructure (Dağıtılmış Açık Anahtar Altyapısı – DPKI) çözümü sunar.

Bu merkeziyetsiz protokolün yerel “token”ı ise UNIK’tir. Ağ ve kimlik, Unikname çözümlerinin yapı taşıdır.

UniknameID, kullanıcının kontrolü altında olan kullanıcı adıdır. Oluşturulan bu UniknameID’in hatırlanması da çok kolaydır.

Kullanıcı adı, tamamen gizli kayıt ve oturum açmak için e-posta ve şifrenin yerini alır veya kişisel ve iş bilgilerinin web üzerinden paylaşımını kontrol etmek için kullanılır.

Unikname Connect, interneti daha güvenli bir yer haline getirmek isteyen kullanıcıları ödüllendiren, tasarımı gereği özel bir kimlik doğrulama çözümüdür.

Unikname Certificate Proofing, mobil uygulamaları sahte TLS/SSL X509 sertifikalarına ve saldırılara karşı güvence alır.

Unikname URL-Checker, web üzerinden bir URL’nin genel sahiplik kanıtını depolamaya yönelik çözüm, alan adı, resim, sosyal hesap veya herhangi bir dosya olabilir.

Unikname, yalnızca dAPP’de değil, aynı zamanda herhangi bir geleneksel web platformunda yer alan doğrulayıcıları yazılımlarına ve uygulamalarına entegre etmesi gereken herkes tarafından kolayca kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Unikname’in Özellikleri Nelerdir?

Unikname DID’leri, blok zincirinde NFT’lerle temsil edilir. Geleneksel NFT’lere benzer şekilde bu DID NFT’leri benzersizdir, her zaman ve her yerde kullanılabilir.

Bireyler veya kurumlar, doğrulayıcıları üzerinde kontrole sahiptir ve ilgili verilere kimlerin erişip kullanabileceği konusunda son hakka sahiptir.

Unikname DID NFT’leri, rozetler, mülkler ve kripto para hesapları gibi eşsiz özelliklere sahiptir.

Unikname DID’leri, takma ad, gerçek ad veya herhangi bir ad olabilecek şekilde hatırlanması kolay bir biçime sahiptir. Kullanıcıların gerçek kimliği önemsizdir.

Unikname’in yönetişim “token”ı olan UNIK, kullanıcıları interneti daha güvenli hale getirmek için UniknameID’lerinin kullanımını en üst düzeye çıkarmaya teşvik etmek için kullanılır.

Unikname DID sahipleri, kimliklerini on-chain veya off-chain olarak kullanır. Kullanıcılar, gizlilik düzeyini ve verilerinin paylaşımını kontrol eder. Kullanıcıların kimlikleri, kimlik doğrulama için kullanıldıklarında tamamen gizli kalır.

Protokolün merkezi olmayan tasarımı, çözümü herhangi bir geleneksel merkezi sistemin çok ötesinde, son derece esnek ve güvenli hale getirir.

Unikname API’i (Application Programming Interface) ve SDK’i (Software Development Kit), herhangi bir web ve mobil uygulamada, hatta geleneksel merkezi uygulamalarda kolayca kullanılabilir.

Unikname’in 3 Farklı Değeri

Açık Değer: Kullanıcı Seçimi

Açık değer, kullanıcı tarafından seçilen karakter dizisidir. Açık değerin yapısı gereği, insanlar tarafından okunabilir olmalıdır.

Bu değer yalnızca UniknameID’nin sahibi tarafından bilinir ve varsayılan olarak “on-chain”de yer almaz. Ayrıca Unikname ekibi de, sahipleri gizli tuttuğu sürece açık değerlere erişmez.

Açık değerler benzersiz değildir. Bir UniknameID oluşturmak için kullanıcılar birden fazla açık değer seçebilir.

Örneğin, @Muhabbit ve @M.u.h.a.b.b.i.t aynı UniknameID’nin açık değerleridir ve kullanıcı, tercih ettiği sürümü kayıt etmeden kullanabilir.

Standart Değer: Kimlik Avına Karşı Koruma

Değer aynı olduğu sürece, yukarıda açıklandığı gibi, kullanıcılar aynı UniknameID için birçok farklı açık değer kullanabilir. Standart değer, Unikname çözümlerine istenmeyen e-posta koruması eklemek için Safe-Typo™ algoritması tarafından hesaplanır.

Safe-Typo, açık bir değerden bir kurallı değeri hesaplayan çok dilli bir adlandırma algoritmasıdır.

Yukarıda örnek verdiğimiz gibi@Muhabbit ve @M.u.h.a.b.b.i.t aynı kurallı değeri alacaktır. Belirli bir kurallı değerle ilişkilendirilmiş yalnızca bir UNIKNAME NFT olabilir.

Bu, zaten var olan bir kurallı değere çok yakın olan UniknameID’nin oluşturulmasını önler.

Safe-Typo, aynı kurallı değere sahip iki UniknameID’nin birlikte var olmasını yasaklayarak, kötü davranış gösteren kullanıcıların mevcut UniknameID sahiplerinin kimliğine bürünmesini engeller. Bu, kimlik avı saldırıları riskini büyük ölçüde azaltır.

Gizlenmiş Değer: Blok Zincirinde Depolanan Doğrulayıcı

Kurallı değer, açık değerden yapı olarak farklıdır. Ancak, yine de insanlar tarafından okunabilir. UniknameID gizli doğrulayıcılardır ve Unikname blok zincirinde halka açık olarak listelenen kendi kendini yöneten kimlikleri (SSI) ele alır.

Bu nedenle, UniknameID’nin gizliliğini garanti eden ve doğrulayıcıların temsiline ve “on-chain”de SSI’ın kontrolüne izin veren üçüncü bir değere ihtiyaç duyar. Bu da gizlenmiş değer olarak adlandırılır.

Gizlenmiş değerin işlevleri sayesinde UniknameID’nin açık ve kurallı değerini almak veya yeniden oluşturmak mümkün değildir.

Gizlenmiş değer, birincil anahtar olarak kullanılır ve Unikname Network blok zincirine bir NFT oluşturulur. Unikname NFT adı verilen bu NFT’ler, açık doğrulayıcıların gizliliğini koruyarak, UniknameID kullanıcıları için “on-chain”de bir sahiplik kanıtı oluşturur.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
2 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
2 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
3 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
3 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
4 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
4 gün önce Bitcoin