Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $63881.26
-1.56%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3138.35
-1.17%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $34.97
-2.92%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $601.8
-2.50%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

DEFI

Uniswap Tokenlarının Birçoğu “Rug Pull” Projesi mi?

Uniswap’taki tokenlar sahte projelerden mi oluşuyor?

Clock
Paylaş
Uniswap Tokenlarının Birçoğu “Rug Pull” Projesi mi?

Rug Pull, piyasalarda en çok korkulan olaylardan biridir. Araştırmacılar, bir projenin Rug Pull olup olmadığını erkenden tespit etmek için uzun süredir çalışıyor. Yeni yapılan araştırmalar, merkeziyetsiz kripto para borsası (DEX) Uniswap üzerine yoğunlaştı ve rapora göre platform üzerindeki birçok projenin Rug Pull yapacağı iddia edildi.

728×90 muhabbit - Uniswap Tokenlarının Birçoğu "Rug Pull" Projesi mi?300x250 muhabbit - Uniswap Tokenlarının Birçoğu "Rug Pull" Projesi mi?

Araştırmacılar, 2021 yılında bir çalışma yaparak özel bir algoritma oluşturdu. İşlem verilerini analiz ederek Uniswap üzerindeki Rug Pull projelerini tanımlamak isteyen algoritma, sahte tokenları ancak dolandırıcılık yapıldıktan sonra tespit edebildi.

Yeni yapılan çalışmada ise araştırmacılar, işlem verilerine 20.000’den fazla daha token ekledi. Ayrıca önceki algoritmanın makine öğrenme metotlarını geliştirdi ve bu sayede potansiyel Rug Pull projeleri %99 doğrulukla gerçekleşmeden önce anlaşılabiliyor. Yapılan ilk denemede Uniswap üzerinde 27.000 token analiz edildi ve sadece 631 tanesi zararsız olarak tespit edildi.

Peki ismini sık duyduğumuz Rug Pull nedir?

Rug Pull, kısaca bir geliştiricinin token çıkarması ve sonrasında proje sahibinin topladığı tüm paralar ile ortadan kaybolmasıdır. Biraz daha ayrıntıya girersek, Rug Pull normal bir proje olarak gözükür. Yol haritası, planlamaları, token dağılımları gibi tüm ayrıntılar bulunur. Ancak, proje sahibi boş vaatler sattıktan sonra topladığı tüm fonlar ile ortadan kaybolur.

İlginizi çekebilir: Kripto Para Piyasasındaki Saldırılar!

2021 CipherTrace raporuna göre, 2020 yılında çalınan toplam 2 milyar doların büyük bir kısmı Rug Pull ile çalındı. Bahsedilen araştırmalar yeni gündem olsa da, araştırma raporu 2022 Ocak ayında çıkarıldı ve 2022 Mart ayında da Multidisipliner Dijital Yayıncılık Enstitüsü tarafından yayımlandı.

Konunun tekrar gündeme gelmesinin sebebi ise, Twitter üzerindeki bir tartışma oldu. Fransız dijital varlık endüstrisi grubu olan L’adan’daki DeFi komitesi Başkan Yardımcısı Mark Zeller, Twitter’da paylaşılan rapor yazısına cevap verdi. Cevabında “Bazı düzenleyicilerin, bir limited şirketi tescil ettirmek için gereken minimum sermaye miktarını 1€’ya düşürmek için çok fazla para harcadıklarına” dikkat çekti.

Zeller ayrıca, insanların ucuza çok rahat token çıkardığını ve bu tokenları Uniswap gibi kripto para borsalarında listelediklerine vurgu yaptı.

Uniswap üzerindeki tokenlara yapılan rapora karşı çıkanlar da oldu!

Yatırımcı ve İsrail Blockchain Endüstrisi forumu yönetim kurulu üyesi Maya Zehavi, bu iddianın çok hatalı bir yöntemle hazırlandığını savundu. Araştırmacıların, yaklaşık 27.000 tokenden hangisinin Rug Pull yaşadığını belirlerken, token likiditesini veya hacmini hesaba katmadıklarını söyledi.

Araştırmacıların Uniswap V2’de 5 Nisan 2020 ila 3 Eylül 2021 tarihleri arasındaki tokenların verilerini kullandığına vurgu yapan Zehavi, konu hakkında şunları söyledi:

”Bu, Twitter hesaplarının% 97’sinin sahte olduğunu, ancak geçen yıl hiçbirinin aktif olmadığını söylemek gibi bir şey.”

Konu hakkında birçok kişi postun altına yorum yaptı. Bunlardan birisi de DeFi Pulse Kurucu Ortağı Scott Lewis oldu ve Rug Pull’un sahte projeler için bir çıkış yolu olduğunu ancak Uniswap’taki tokenların %97.7’sinin sahte proje olamayacağını savundu.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla NFT haberi için: NFT Haberleri

Daha Fazla DeFi Haberi için: DeFi Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar