Uniswap’in Toplam Hacmi 50 Milyar $’ı Aştı!
Ethereum tabanlı merkezsiz borsa Uniswap, toplamda 50 Milyar $’lık hacmi geride bıraktı.
Merkezsiz borsaların (DEX) lideri konumunda olan Uniswap, ulaştığı toplam hacim bakımından DeFi ekosistemi için önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.
Özellikle 2020 yaz ayları ile birlikte DeFi ürünleri tarafında oluşan “hype” ile birlikte büyük bir ivmelenme kazanan Uniswap’in toplam hacmi kurucusu tarafından duyuruldu.
Hayden Adams tarafından ortaya konan rakamlar ise oldukça ilgi çekici. Toplamda 51.7 Milyar $’lık hacime ulaşan borsa, 26,000 farklı parite ile zirveye oynuyor.
Oluşan hacime bakıldığında parite başına 2 Milyon $’lık bir ortalama ile dikkatleri üzerine çeken merkezsiz platform, aylık olarak 10 Milyar $’lık hacmini sürdürmeye devam ederse, 8 yılın sonunda toplamda 1 Trilyon $’lık hacime ulaşmış olacak.
Merkezsiz borsa, KYC zorunluluğu bulunmaması ve serbest listeleme politikası sebebiyle birçok kullanıcının dikkatini çekiyor. Artık neredeyse tüm merkezi borsalar KYC onayını zorunlu tutuyor. Geçtiğimiz haftalarda kripto türev borsası BitMEX tarafından da benzer bir adım gelmişti.
Kimlik bilgileri ile işlem yapmak istemeyen kullanıcıların tercihi olan merkezsiz platformlar, aynı zamanda listeleme ücreti vb. sebeplerle yeni projeler merkezsiz borsaları tercih ediyor. Platform üzerinde 26,000 farklı paritenin bulunması da bu durumu net bir şekilde açıklıyor.
Aynı zamanda “scam” olarak tabir edilen projeler ve tokenler de aynı şekilde merkezsiz borsa üzerinde bulunabiliyor. Son dönemde oldukça tartışılan “rug-pull” hadiseleri de merkezsiz borsalarda bulunan token ya da projelerde daha yüksek olasılıkla gerçekleşebiliyor.
Hacim Dark Web Üzerinden Geliyor Yorumu
Cyber-hokie isimli Twitter kullanıcısı, Uniswap kurucusunun tweetinin hemen altında, merkezsiz borsada oluan hacim ile ilgili yorumda bulundu. Hacimin önemli bir kısmının para aklama, Silk Road ve “wash trading” üzerinden geldiğini belirten kullanıcı, dark web kullanıcılarının Uniswap’i tercih ettiğini belirtti.
Her ne kadar Cyber-hokie merkezsiz borsaları bu noktada eleştirse de, dark web ile ilişkisi olmayan önemli bir kitlenin de merkezsiz borsaları kullandığı ve tercih ettiği biliniyor. KYC zorunluluklarından öte, alım-satım işlemlerini üçüncü bir taraf olmaksızın gerçekleştirmek isteyen kullanıcıların sayısı az değil.
Uniswap V2 Etkisi
18 Mayıs’ya Uniswap V2 veriyosunun aktive edilmesi ile birlikte hacim noktasında adeta bir patlama yaşayan platform 36 Milyon $’lık toplam kilitli değer bulundururken, Kasım ayında 3.3 Milyar $’lık kilitli değere ulaşmıştı.
An itibarıyla 1.67 Milyar $’lık kilitli değeri üzerinde bulunduran Uniswap, merkezsiz borsalar arasında liderliğini koruyor. Uniswap’in en yakın takipçisi ise SushiSwap olarak görünüyor. Son dönemde büyük bir ivmelenme ile birlikte 1 Milyar $’ı aşkın kilitli değere ulaşan platform, Uniswap’ın en yakın rakibi olarak öne çıkıyor.
UNI havuz ödüllerinin sonlanmasının ardından birçok likidite sağlayıcısı SUSHI ödülleri için platform değiştirmişti.
DeFi haberleri için: DeFi Haberleri
Altcoin haberleri için: Altcoin Haberleri