Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT’ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!

Nedir 12/02/2021 20:00 Betül Özde.Balcı Betül Özde.Balcı  Twitter
Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT’ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!

2021 yılında popülaritesi geçtiğimiz seneye göre ciddi oranda artan NFT’lerin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Öyleyse sizin için hazırladığımız detaylı NFT ve NFT satın alma rehberine bir göz atabilirsiniz.

NFT Nedir?

NFT’ler kısaca, değiştirilemeyen tokenler anlamına gelir ve sanat eserleri veya koleksiyon parçaları gibi nadir varlıkların mülkiyetini temsil eden kriptografi token türlerinden biridir.

NFT Ne Demek?

Daha geniş bir kapsamda NFT’nin ne demek olduğunu açıklayacak olursak; ekonomi nezdinde değiştirilebilirlik, her bir birimin birbirinin yerine geçebilir ve birbirinden ayırt edilemez olduğu bir meta olarak açıklanır.

ABD doları gibi bir itibari para, değiştirilebilir bir ürüne iyi bir örnek. Mesela 5 dolarlık bir banknota sahipseniz, Ahmet’i etkilemeden kendi banknotunuzu Ahmet’in banknotu ile değiştirebilirsiniz.

Öte yandan, Ahmet’in en sevdiği ve sınırlı sayıda üretilen basketbol kartı, değiştirilemeyen bir ürüne iyi bir örnek. Bu kartlar bir koleksiyon kartı niteliği taşır ve her biri ayrı özelliklere sahiptir. Bir oyuncunun kartı ve bir başka oyuncunun kartı genellikle aynı değere sahip değildir. Üstelik tam olarak aynı olan 2 kartın bile birbirinden farklı olduğu noktalar vardır. Buna en güzel örneklerden biri, kartların üretim tarihi olabilir.

Değiştirilemeyen bir şeye başka bir örnek olarak bir sanat eserini gösterebiliriz. Örneğin bir resim, genellikle tek bir orijinal kopya olarak oluşturulur.

Değiştirilemeyen ürünlere giriş yaptığımıza göre, NFT’lerin bu alandaki katkılarını konuşmaya başlayabiliriz. Her NFT, genellikte kendi içinde var olan bambaşka özelliklere sahiptir.

Ayrıca, çoğu NFT nadirdir ve sadece bir adet dolaşımda bulunan NFTlerin sayısı bir hayli fazladır. Ayrıca bu durumun kanıtlanabilirliği, blockchain (blok zinciri) teknolojisi sayesinde çok kolaydır.

Bu arada NFT’ler başka parçalara bölünemezler, bu nedenle NFT’lerinizin bir kısmını satın alamaz ya da satamazsınız.

Standart tokenlere benzer bir şekilde NFT’ler de varlığın sahipliğini garanti eder ve kolay bir şekilde devredilebilir.

nft standart - Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT'ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!
NFT standart

NFT Standartları

NFT’ler akıllı sözleşmeleri destekleyen herhangi bir blok zincirinde uygulanabilir olsa bile, en dikkat çekici NFT örnekleri Ethereum üzerinde çalışan ERC-721 ve ERC-1155 standartlarıdır.

NFT standartlarına girmeden önce, ERC-20‘nin ne olduğuna bir göz atalım.

ERC-20, Ethereum blok zinciri üzerinde token oluşturmak için çokça kullanılan bir standarttır. ERC-20 tokenlere örnek olarak, USDT ve DAI gibi stablecoinleri ve LEND, YFI, SNX ve UNI gibi DeFi tokenlerını gösterebiliriz. ERC-20 standardı NFT’lerin aksine, değiştirilebilir ürünlerin tasarlanmasına izin verir.

NFT Örnekleri

ERC-721 ise değiştirilemeyen tokenler üretmek için ortak bir standarttır. ERC-721, farklı özelliklere sahip, ayırt edilebilir tokenler oluşturmak için kullanılabilecek sözleşmeler oluşturmaya açık bir şekilde izin verir. ERC-721 hakkında verilebilecek en güzel örnek, sanal kedi yavrularının yetiştirilmesine olanak sağlayan bir oyun olan CryptoKitties’dir.

ERC-1155, NFT’lerin oluşturulmasındaki bir sonraki adım olarak nitelendiriliyor. Bu standart, hem değiştirilebilir hem de değiştirilemeyen tokenlerı destekleyen sözleşmeler oluşturmaya izin veriyor. Yani bu standart World of Warcraft gibi bir oyunda, bir oyuncunun hem değiştirilebilir olmayan ögeleri hem de kılıç, kalkan, zırh gibi değiştirilebilir ögeleri tutmasına izin verebiliyor.

NFT’lerden ve CryptoKitties‘den bahsetmişken, Decentraland ve F1 Delta Time gibi NFT’lerin gücünden yararlanan oldukça popüler birkaç oyun daha var. Örneğin Decentraland, oyuncuların daha sonra da satabileceği ve oyun içinde reklam için kullanabileceği dijital arazi parsellerini satın alabileceği bir örnek.

Bunun yanında 2021 yılına iyi bir şekilde giriş yapan F1 Delta Time ise, oyuncuların dijital Grand Prix düzenlemelerine olanak sağlayan pist parçalarını NFT haline getirip satışını yapan bir oyun.

Diğer örneklere bakacak olursak; Rarible, SuperRare gibi dijital sanat eserleri için pazar yerleri de piyasada yerini almış durumda.

Bu arada NFT diyerek geçmemek lazım, çünkü bazı NFT’ler son derece maliyetli olabilir. CryptoKitty Dragon isimli bir NFT, 2017 yılının sonunda yaklaşık 170.000 $’a satılmıştı. Hatta ve hatta Exchange.eth gibi nadir alan isimlerinin değeri de 500.000 $’a kadar çıkabilir.

NFT Coin Nedir?

NFT Coin’ler NFT ekosistemini desteklemek için kullanılan bir kripto para birimi olarak tanımlanabilir. Örnek vermemiz gerekirse; Axie Infinity blok zinciri alt yapısını kullanan bir tür play-earn oyunudur. Axie Infinity, ekonomisini devam ettirmek için staking ve oyun içi bazı özelliklerle yerel tokenları AXS‘i kullanır. Bu yüzden AXS, Axie Infinity oyunun NFT coinidir. AXS gibi SLP ya da SAND gibi NFT coinleri, oyun içi para birimi olmanın yanı sıra oylama yapılırken de kullanılır. Ayrıca merkeziyetsiz uygulamalara da (DApp) bazı işlevleri nedeniyle yardımcı olur. NFT coinler NFT’lerin kendileri değildir bu yüzden her kripto para gibi NFT coinler de alım satım yapılabilir, takas edilebilir.

NFT Coinleri Hangileridir?

Bazı popüler NFT coinlerin listesini bilginiz olması amacıyla paylaşıyoruz, yatırım tavsiyesi olmadığını yeniden hatırlatırız.

Axie Infinity, Decentraland, The Sandbox, Theta Network, Flow, Enjin Coin, Chiliz, Audius

Daha fazla NFT Coin’i incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

NFT Nasıl Yapılır?

Buraya kadar NFT hakkında yeterince fikir sahibi olduysanız, NFT nasıl yapılır ya da NFT nasıl üretilir gibi sorular gelmiş olmalı aklınıza. Yalnız küçük bir not iliştirelim, kripto varlık jargonunda bu ifadeler daha çok NFT mint etmek olarak kullanılıyor.

NFT üretmek (mint etmek) için öncelikle seçtiğiniz blok zinciri ağının NFT token standartlarını destekliyor olması gerekir. NFT Token standartını destekleyen blok zincirleri arasında en popüler olanı ise Ethereum ağıdır. Binance Smart Chain, Avalanche, Tron, Tezos, Cosmos, Polkadot, EOS, WAX tercih edilen diğer blok zinciri ağlarına örnek verilebilir.

NFT üretmeye karar verdiğinizde iyi düşünmeniz gerekiyor çünkü NFT’ler üretildikleri yani doğdukları ağ dışına taşınamıyorlar ve satılamıyorlar. Bu yüzden tüm blok zincirlerinin yapılarını artı ve eksilerini iyi araştırmanız büyük önem taşıyor.

NFT mint etmek ile ilgili daha fazla bilgi için bu içeriği inceleyebilirsiniz: NFT Mint Nedir? NFT Mining Nasıl Yapılır?

opensea 1200x597 - Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT'ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!

NFT Nasıl Satılır? NFT Satış Siteleri

Bu arada NFT üretmek yani mint etmek için ağ seçtiğinizde aynı zamanda NFT’yi satacağınız pazar yerini de seçmiş oluyorsunuz. Ethereum blok zinciri ağı üzerinden OpenSea, Rarible ve Mintable gibi NFT pazar yerlerini tercih edebilirsiniz. Yine Binance Smart Chain üzerindeki BakerySwap, Juggerworld ve Treasureland platformlarını ya da Avalanche üzerinden Kalao gibi popüler NFT pazarlarını mint ve alım satım işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

Bakalım NFT’ler önümüzdeki yıllarda nasıl performans gösterecek?

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Unichain’in Ana Ağı 2025’te Faaliyete Girecek! DeFi’de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Uniswap tarafından geliştirilen Unichain, 2025’in başlarında, Ethereum’un Optimism (OP) Stack’i üzerinde inşa edilen yeni bir Layer 2 çözümü olarak ana ağ (mainnet) lansmanını yapmayı planlıyor. Bu ağ Ethereum’un sınırlamalarını aşarak merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları için daha hızlı ve güvenli bir platform sunmayı hedefliyor. Unichain, halihazırda Ethereum‘un Sepolia test ağı üzerinde başarılı bir test süreci yürütüyor. […]
1 saat önce DEFI
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
3 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
3 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
4 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
4 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
5 gün önce Blockchain