2022’nin En Popüler 5 NFT Platformu: Dijital Sanatın Kalbi Nerelerde Atıyor?
2021 senesi NFT’lerin yükseliş senesiydi, 2022 ise bu dijital varlıkların ana akıma kalıcı olarak yerleştiği sene oldu. Öyle ki, hemen her gün başka bir ünlü isim ve/veya marka kendi NFT koleksiyonunu piyasaya sürüyor, pek çok farklı platformda her saniye binlerce farklı NFT satış işlemi gerçekleşiyor.
OpenSea ve Rarible gibi platformlar ise emsallerinin arasından kolay kullanıma sahip arayüzleri, çeşitli ortaklıkları ve yaratıcı koleksiyonları ile ön plana çıkıyor.
1. OpenSea
En az NFT koleksiyonları kadar, bu koleksiyonların sergilendiği platformların da popülerlik kazandığı bu süreçte işlem hacmi en yüksek olan platformların başında OpenSea geliyor.
2017 senesinde Devin Finzer ve Alex Atallah tarafından kurulan ve New York merkezli olarak çalışan OpenSea, günümüzde 600.000’den fazla kullanıcıyla en büyük NFT platformu olarak dikkat çekiyor. 2 milyondan fazla koleksiyona ev sahipliği yapan platformda toplamda 80 milyonu aşkın NFT sergileniyor. Platformun işlem hacmi ise 20 milyar dolardan fazla.
OpenSea’nin söz konusu popülerliğe ulaşmasındaki dönüm noktalarından biri platformun 2020’nin Aralık ayında tüm kullanıcıların herhangi bir işlem ücretine tabii tutulmaksızın NFT madenciliği gerçekleştirebileceklerini duyurması oldu. Diğer bir dönüm noktası ise 2021’in Eylül ayında Android ve iOS’ta OpenSea mobil uygulamasının piyasaya çıkması ile gerçekleşti. Bu girişimler işlemlerin kolaylıkla gerçekleşmesini sağlayarak platformu gitgide ana akımda daha tanınır bir hale getirdi.
2021’in Şubat ayında şirketin geliri 95 milyon civarındayken, Eylül 2021 tarihinde bu rakam 2,75 milyar dolara ulaştı. Ocak 2022 tarihine geldiğimizde şirketin değeri 13,3 milyar dolar olarak OpenSea’yi sektördeki en büyük NFT platformu haline getirdi.
Platformda ön plana çıkan NFT koleksiyonlarının başında CryptoPunks, Azuki, Tasty Bones, Bored Ape Yacht Club ve mfers geliyor.
2. Rarible
2019 senesinde girişimci Alexei Falin, ürün yöneticisi Alexander Salnikov ve ürün tasarımcısı Ilya Komolkin tarafından kurulan Los Angeles merkezli Rarible, 1,6 milyon kullanıcı sayısıyla toplamda 274 milyon dolar değerinde bir işlem hacmine sahip.
Raible’ı rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerin başında büyük şirketler ve ünlü isimler ile kurduğu ortaklıklar geliyor. Twitter, fast-food operatörü Yum! ve Lindsay Lohan gibi isimlerin tümü NFT koleksiyonlarını Rarible üzerinden piyasaya sürdü.
Ancak bu durum Rarible üzerinde bir NFT projesine sahip olmak için ünlü biri olmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ethereum, Flow ve Tezos olmak üzere üç farklı blockchain ağına erişim sağlayan platformda, yaratıcı bir vizyona sahip herkes dilediği NFT projesini oluşturabiliyor.
Platformda ön plana çıkan NFT koleksiyonlarının başında Azuki, Otherdeed, projectPXN ve Bored Ape Yacht Club geliyor. Rarible 2022 senesinde sektörün gözde platformlarından biri olmaya devam ediyor.
3. NBA Top Shot
NBA Top Shot kullanıcıların NBA tarihindeki en etkili anlardan oluşan NFT’leri FLOW blockchain üzerinden almalarını sağlayan bir NFT platformu.
2019 senesinde Roham Gharegozlou tarafından kurulan sanal platform, 2021 yılında 1,1 milyondan fazla kullanıcıya sahipti ve 800 milyon dolar değerinde NFT ticaretine tanıklık etti.
Kart değiş-tokuşuna benzer bir sistemle çalışan platform, NBA’den akılda kalanları sahneleyerek dünyaca ünlü basketbol liginin fanlarına yatırım olarak da değerlendirebilecekleri kalıcı hatıra eserleri sunuyor. 2022 senesinde “dinamik” NFT’leri ile de adından söz ettiren platformun bu yeni koleksiyonundaki NFT’ler mevcut ligdeki oyuncuların ve takımların performanslarına göre şekil ve renk değiştiriyor.
Diğer platformlardan farklı olarak NBA Top Shot yalnızca NBA NFT koleksiyonlarının satışını gerçekleştiriyor.
4. Binance
Halihazırda kripto para sektörünün en popüler borsalarından biri olan Binance, NFT ticareti için de önde gelen platformlardan biri olarak göze çarpıyor.
İlginizi çekebilir: Flow Blockchain Nedir?
Günlük işlem hacmi 2 milyar olan platformun NFT dünyasına en büyük vaadi, düşük işlem ücretleri ve kolay kullanım imkanına sahip bir NFT ticareti tecrübesi sunmak. Sabit fiyatlarla gerçekleştirilen NFT satışlarından platform yalnızca %1 oranında bir işlem ücreti alıyor.
Binance’te öne çıkan NFT koleksiyonlarının başında PancakeSwap, Bakery Swap, ApeSwap ve Polka City geliyor.
5. Nifty Gateway
2018 senesinde Duncan ve Griffin Cock Foster tarafından dijital sanat eserleri için çevrim içi bir müzayede platformu olarak kurulan Nifty Gateway, Beeple, Pak, ve Refik Anadol gibi önde gelen NFT sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapıyor.
İlginizi çekebilir: NFT Nedir?
Günümüzde Winklevoss ikizleri tarafından idare edilen platform, 2021 senesinin Mart ayında Sotheby’s müzayede evi ile ortaklık kurarak sanat camiasındaki yerini kuvvetlendirdi.
Yalnızca 2020’nin Mayıs ayı ile 2021’in Eylül ayı arasında platform üzerinden gerçekleşen NFT satışlarının toplam değeri 408,8 milyon dolar civarındaydı. Nifty Gateway 2022 senesinde sektörün gözde platformlarından biri olmaya devam ediyor.
Daha fazla Metaverse haberleri için: Metaverse Haberleri
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.