Merkezsiz Borsalara Likidite Sağlayarak Nasıl Pasif Gelir Elde Edilir?

Nasıl 23/01/2021 19:58 Yiğitalp Çipa
Merkezsiz Borsalara Likidite Sağlayarak Nasıl Pasif Gelir Elde Edilir?

Merkezsiz borsalara likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebilir mi?

DeFi ekosisteminin 2020 yılı ile birlikte popülerleşmesinin ardından pasif gelir elde etmek için birçok yeni yöntem ortaya çıktı. Birçok kişi tarafından bilinen “staking” ile birlikte, lending (kiralama) ve likidite sağlama (LP) ile birlikte pasif gelir elde edilebiliyor.

Merkezsiz borsalarda bildiğiniz üzere bir otorite bulunmuyor. Bu noktada AMM Automated Market Maker) ile çalışan merkezsiz borsaların paritelerine likidite sağlayarak gelir elde etmek mümkün.

Kullanıcılar likidite sağladıkları paritelerde yapılan işlemlerin komisyonlarından payını alarak gelir elde edebilirken, aynı zamanda sunulan ekstra teşvikler sayesinde likidite madenciliği ile ekstra ödüllerin sahibi olabiliyor. Kullanıcıların likidite sağlarken yaşayabileceği “impermanent loss” (geçici kayıp) için borsalar ekstra teşvikler sunarak likidite sağlayıcıları platformlarına çekmeye çalışıyor. “Impermanent loss” nedir diyorsanız, makalemize göz atabilirsiniz.

Bu noktada Ethereum DeFi çözümleri ile birlikte birçok farklı blockchain ağında da pasif gelir elde etmek mümkün. Ethereum üzerinde Uniswap, Sushiswap, Curve, Bancor ve Balancer gibi borsalara likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebiliyor.

En eski merkezsiz borsalardan birini sunan Waves üzerinde de kullanıcılar benzer şekilde likidite sağlayarak pasif gelir elde edebiliyor. Waves Exchange üzerinde staking ile pasif gelir elde edilebilirken, yine Waves üzerinde AMM algoritması ile çalışan Swop.fi borsasına likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebiliyor. Borsaya likidite sağlayan kullanıcılar paritede yapılan işlemlerden komisyon geliri elde ederken, aynı zamanda SWOP token ile ekstra ödül kazanabiliyor.

Conflux üzerinde Moonswap ile de benzer sekilde likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebiliyor. Moonswap’e likidite sağlayan kullanıcılar komisyonlardan gelir elde ederken, likidite sağladıkları için elde ettikleri LP tokenleri ile birlikte “farming” gerçekleştirerek cMOON token kazabiliyor.

Solana üzerinde bulunan Serum üzerinde de likidite sağlanarak pasif gelir elde edilebiliyor. Platforma likidite sağlayan kullanıcılar, komisyon ücretleri ile gelir elde edebilirken, dönem dönem farming ile SRM token elde edebiliyor.

Nasıl Likidite Sağlanır

Likidite sağlamak isteyen kullanıcıların öncelikle hangi blockchain ağı üzerinde bu işlemi gerçekleştirmek istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Bu noktada ağ üzerindeki işlem ücretleri de büyük önem taşıyor.

Sonrasında ise kullanıcıların hangi merkezsiz borsada hangi pariteye likidite sağlamak istediklerine karar vermeli. Bu noktada farklı riskler barındıran pariteler öne çıkıyor. Borsalarda “impermenant loss” anlamında daha az risk barındıran benzer varlıkların işlemlerinin yapıldığı pariteler bulunuyor. genellikle en yüksek likidite bu paritelerde bulunuyor. USDT/DAI ya da WBTC/renBTC gibi paritelerde birbirlerine karşı volatilitesi yüksek olmayan varlıklar ile işlem yapıldığı için oluşabilecek kayıp çok daha düşük oranda oluyor.

İkinci bir seçenek ise ETH/DAI gibi bir stablecoin ve bir stabil olmayan coin içeren pariteler yer alıyor. Bu ve benzeri paritelerde ise ETH fiyatının düşmesi ya da yükselmesi sebebiyle oluşabilecek riskler ortaya çıkabiliyor.

Çoğu merkezsiz borsa likidite sağlanması için 50/50 bir oran ile paritede bulunan iki varlığı da talep ediyor. Bu noktada ETH/DAI paritesine likidite sağlamak isteyen bir kullanıcı 1000 $ değerinde likidite sağlamak istiyorsa 500 $ değerinde DAI ve 500 $ değerinde ETH ile havuza likidite sağlamak durumunda.

Tabii bazı borsalar “geçici kayıp” riskini azaltmak adına 50/50 oranının dışınan çıkarak farklı oranlarda da likidite sağlanmasına izin veriyor. Geçici bir kayıp oluştuğunda kullanıcı mevcut durum ile likidite havuzunda çekilirse geçici olan kaybı realize ederek “gerçekleşmiş kayıp” haline getiriyor. Likidite sağlamaya devam ettikçe kaybın geri gelme durumu devam etmiş oluyor. Tabii borsalar tarafından sunulan komisyon ücreti ödemeleri ve ek teşvik ödemeleri ile birlikte bu kayıpların en aza indirilmesi hedefleniyor.

Merkezsiz borsalara likidite sağlayarak pasif gelir elde etmeyi düşünüyor musunuz?

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Bu içerik sponsorludur.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
1 gün önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
1 gün önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
2 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain