Metaverse Nedir?

Nedir 30/09/2021 20:01 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Metaverse Nedir?

Covid-19 sebebiyle, sokağa çıkma yasakları ve dünya çapında uygulanan evden çalışma politikaları, hem iş hem de eğlence sektörü için daha fazla insanı çevrim içi olarak bir araya getirdiğinden, Metaverse, pandemi döneminde oldukça popülerlik kazanmıştır.

Metaverse terimi, günümüz dünyasındaki işyeri araç gereçlerinden, oyunlara ve topluluk platformlarına kadar birden fazla sanal gerçeği kapsamaktadır.

Metaverse Nedir?

İlk kez bilimkurgu alanında kullanılan bir terim olan metaverse, ötesinde anlamına gelen “meta” ve “universe” (evren) isimlerinin birleşmesidir.

Metaverse, araziler, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin ticaretinin gerçekleştiği, genellikle kripto para birimi kullanılarak paylaşılan sanal dünyaların tümünü ifade eder.

Bu sanal dünyalarda, insanlar arkadaşlarıyla zaman geçirebilir, evrendeki binaları ziyaret edebilir, ticaret gerçekleştirebilir ve hatta etkinliklere katılabilir.

Basit bir anlatımla, Metaverse, sanal gerçeklik, çok oyunculu RPG (Role Playing Game – Rol Yapma Oyunu) ve internet ortamının bir araya gelmesidir.

Kripto para sektöründeki yeni platformlar, merkeziyetsiz dijital varlıkların geliştirilmesine, sahiplik hakkının edinilmesine ve ticaretinin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan bölünemez “token”lar (NFT’ler) kullanan blok zinciri teknolojisi tarafından desteklenmektedir.

NFT’ler, “metaverse”teki büyümenin arkasında olan sanal varlıklardır. NFT’ler, “metaverse”te bir resim, video veya oyun içi eşya gibi somut olmayan bir varlıkları temsil eder.

Bu varlıkların sahipleri de blok zincirinde kaydedilir ve bir NFT’nin temsil ettiği dijital varlığın alınıp satılmasına izin verir.

Metaverse, blok zinciri üzerinde geliştirilmiş sanal bir dünyadır. Metaverse’in başlangıcı olarak 2000’li yılların başındaki Second Life oyunu kabul edilir.

Second Life, oyunculara gerçek parayla etkileşime girebilmelerine ve ticaretin sağlanması için dijital avatarların yaratılmasına izin veren sanal bir dünyaydı.

Ayrıca, daha yakın zamanda, ziyaretçilerin konserleri takip ettiği, sanat galerilerini ziyaret ettiği ve oyunların oynandığı sanal bir dünya olan Decentraland‘daki araziler yüzbinlerce dolara satıldı.

Peki, metaverse sadece bir oyun mudur? Yoksa bir oyundan daha mı fazlasıdır? Günümüzde son derece popüler ve milyonlarca oyuncusu olan video oyunu Fortnite, geçtiğimiz yıllarda birçok ünlünün radarı altındaydı.

Örneğin, 12.3 milyon izleyicinin, Travis Scott’ın performansını izlemek için giriş yapmasıyla bu alan diğer eğlencelere de yayıldı.

Fortnite’ın sahibi olan Epic Games, 2021 Nisan ayında, yakın zamanda oyun için toplanan $1 milyarlık fonun “metaverse vizyonunu” desteklemek için kullanılacağını belirtmişti.

Başka bir örnek, bir oyun platformu olan Roblox‘ta, 2021 Mayıs ayında, ünlü bir marka olan Gucci’nin bir çantasının dijital versiyonu $4 binden fazla bir fiyata şaşırtıcı bir şekilde satılmıştı.

Bu satışın, şaşırtıcı olmasının altında ise çantanın, dijital versiyonunun gerçek maliyetinden daha fazlasına satılması yatıyordu.

Ekran Resmi 2021 09 30 17.05.56 - Metaverse Nedir?
Metaverse, Roblox oyunu

Metaverse’in Temel Yönleri Nelerdir?

Metaverse’in varlık, birlikte çalışabilirlik ve standardizasyon olmak üzere üç temel yönü vardır.

Varlık, başkalarıyla birlikte sanal dünyada bulunma hissi olarak tanımlanır. Sanal dünyalarda varlık konusundaki sayısız araştırma, varlıkların somutlaştırma duygusunun çevrim içi etkileşimlerin kalitesini iyileştirdiğini göstermiştir.

Bu somutlaştırılan varlık hissi, sanal gerçeklik teknolojileri aracılığıyla elde edilmiştir.

Birlikte çalışabilirlik, avatarlar ve dijital öğeler gibi aynı sanal varlıklara sahip araziler ve binalar gibi sanal bölgeler arasında sorunsuz bir şekilde seyahat edebilmek anlamına gelir.

Örneğin, ReadyPlayerMe, kullanıcıların Animaze gibi uygulamalar sayesinde yüzlerce farklı sanal dünyada kullanabilecekleri bir avatar oluşturmalarına olanak tanır.

Ayrıca, kripto para birimleri ve NFT’ler gibi blok zinciri ürünleri, dijital varlıkların sanal sınırlar arasında transferini kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Standardizasyon, “metaverse”te platformların ve hizmetlerin birlikte çalışabilirliğini sağlar. Bütün kitle iletişim teknolojilerinde olduğu gibi, “metaverse”lerin de günümüz dünyasında yaygın olarak benimsenmesi için bazı ortak teknolojik standartlar gereklidir.

Open Metaverse Interoperability Group gibi uluslararası kuruluşlar bu standartların tanımlanmasında yardımcı olur.

Metaverse Platformları Nelerdir?

Metaverse, genel olarak iki farklı platform türüne ayrılabilir.

Bu platformlardan birincisi, NFT’leri ve kripto para birimlerini kullanarak blok zinciri tabanlı bir metaverse oluşturmaya odaklanır.

Decentraland ve The Sandbox gibi metaverse platformları, insanların sanal olarak araziler satın almasına ve kendi sanal ortamlarını yaratmasını sağlar.

Diğer platformlar, genellikle insanların iş veya eğlence için bir araya geldiği sanal dünyalar için “metaverse”i kullanır. Bir örnekle, Facebook Inc, 2021 Temmuz ayında metaverse üzerinde çalışacak bir ürün ekibi oluşturduğunu duyurmuştu.

Oyun pazarındaki metaverse için de, oyuncuların rekabet edebilecekleri, ittifak oluşturabilecekleri ve kendi oyunlarını geliştirebilecekleri oyun platformları Roblox, Fortnite ve Minecraft yer alıyor.

Metaverse’te Nasıl Para Kazanılır?

Birçok metaverse platformu, insanların sanal dünyaya katılması için ücretsizdir. Blok zinciri tabanlı platformlarda sanal varlıkları satın almak ya da satmak isteyen kişilerin kripto para birimlerine sahip olması gerekir.

Örneğin, blok zinciri tabanlı olan Decentraland platformunda varlıkların ticareti için MANA, Sandbox platformu için de SAND gibi Ethereum blok zincirinde geliştirilen “token”lar gerekir.

Decentraland’da kullanıcılar NFT’lerin ticaretini gerçekleştirebilir veya sanal bir sergiye ve konsere için diğer kullanıcılardan giriş için ücret talep edebilir. Ayrıca kullanıcılar, fiyatları son birkaç yılda hızla yükselen araziler için ticareti yaparak da para kazanabilir.

Roblox’taki kullanıcılar da, oluşturdukları oyunlara erişim için diğer kullanıcılardan oyuna giriş için ücret talep ederek kazanabilir.

Metaverse’in Geleceği

Gerçek hayatımızı tamamen kopyalayarak bizlere gerçek bir sanal evren sunan “metaverse”in geliştirilmesinin ne kadar mümkün olduğu ve ne kadar süreceği tamamen belirsizdir.

Blok zinciri tabanlı birçok metaverse platformu, kullanıcıların etkileşim kurmasını sağlayacak Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik – AR) ve Virtual Reality (Sanal Gerçeklik – VR) teknolojisini geliştirmeye odaklanıyor.

Danışmanlık şirketi olan PwC, VR ve AR teknolojilerinin küresel ekonomiye olan katkısının günden güne artacağını belirterek, 2030’a kadar $1,5 trilyon destek sağlayacağını tahmin ediyor.

Ayrıca, Facebook, Alphabet ve Microsoft gibi şirketlerin büyüme beklentisiyle VR şirketlerine yatırım yaptığı biliniyor.

Siz “metaverse”in geleceğini hangi noktada görüyorsunuz?

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
12 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
12 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
1 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
1 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
1 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
1 gün önce Blockchain