Yatırımcılar, BTC Karbon Emisyonlarını Azaltmanın Yollarını Arıyor!
Bitcoin’e yatırım yapan büyük şirketler karbon emisyonlarını hesaplamakla beraber yeni modellemelerini takip ederek, azaltmaya çalışıyor.
Dünya genelindeki milyar dolarlık şirketler Bitcoin’e (BTC) yatırım yapıyor. Nickel Dijital Varlık Yönetimi’nin yakınlarda hazırladığı bir rapora göre, market hacmi 1 trilyon doları aştı ve halka arz edildi. 20 şirket BTC’ye 9.6 milyar dolarlık yatırım yaptı. Benzer şekilde bireysel yatırımcıların da dijital varlıklara ilgisi artıyor.
Grayscale Research’ün hazırladığı “Üçüncü Yılın Bitcoin Yatırımcı Çalışması” raporuna göre; Bitcoin’e talebin muazzam şekilde arttığı görülüyor. Çalışmaya göre, Bitcoin yatırımcılarının %55’i son 12 ay içinde dijital varlıklardan satın alma işlemi yapmaya başladı.
Çalışmada ayrıca 2019 yılında Bitcoin yatırım ürünlerinde pazar payının %40 civarında büyüdüğü, 2020 yılında ise bu rakamın %55’lere kadar yükseldiği, son olarak da 2021 yılında ise %59 oranında büyüme sağlandığı yazıyor. Sayılar bu pazarın istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor.
Grayscale Research’ün hazırladığı raporda, yatırımcıların %30’undan fazlasının Bitcoin’in çevre üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerinden endişe duyduğu ortaya çıkıyor. Sorunun en başından beri kaynağı bu olsa da yaşanan endişeler 2021 yılında dikkate alınmaya başlandı.
Bitcoin Karbon Emisyonlarını Hesaplayan Modeller
Bitcoin’in karbon ayak izi üzerindeki konuşmalar ve şikayetler arttıkça, yatırımcılar ve işletmeler BTC gibi sanal varlıkların sürdürülebilir olmasının yollarını aramaya başladı. Bunun için de nasıl sağlayacaklarını anlamalarına yardımcı olacak modellemeler yapılıyor.
Örnek olarak, Frankfurt Okulu Blockchain Merkezi (FSBC) ve INTAS.tech, 16 Kasım 2021’de Bitcoin ağının CO2 emisyonu hakkında yeni bir yaklaşım çalışması yayımladı.
Bu çalışmaya göre, ortalama bir Bitcoin işlemi, Bitcoin blok zincirinde 670 byte içeriyor. Bu da 369.49 kilogram CO2 ayak izine denk geliyor. Bu işlemlerden genelleme yapıldığında 1 Eylül 2020 ve 31 Ağustos 2021 arasındaki Bitcoin CO2 ayak izi dünya genelinin %0.08’ine denk geliyor. Başka bir deyişle Bitcoin ağı 37.97 milyar metrik ton CO2’e denk geliyor.
Frankfurt Okulu Blockchain Merkezi (FSBC) profesörlerinden Philipp Sandner konu hakkında şunları söyledi:
Karbon emisyonları, AB Emisyon Ticaret Sisteminden alınan bir sertifika ile telafi edilebilir. Bir ton CO2 için bir sertifika yaklaşık 50$’dır, bu da tek bir BTC işlemini telafi etmek için kabaca 18$’a ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Başka bir örnek verecek olursak, bir yatırımcı veya şirket bir yıl boyunca bir BTC’ye sahip olsaydı, bu durum iki ton karbon emisyonuna mal olurdu. AB Emisyon Ticaret Sistemi ile telafi edilirse, bu 100$ civarında olacaktır.
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.