2022’nin İlk Çeyreğinde Blockchain Tabanlı Oyunlara Yatırım Artarken, Metaverse Ekosisteminde Hız Kaybı Yaşandı!
DappRadar tarafından yayımlanan rapora göre blok zinciri tabanlı oyun projeleri 2022’nin ilk çeyreğinde 2,5 milyar dolarlık yatırım topladı. Eğer süreç bu şekilde devam ederse yıl sonundaki toplam yatırım miktarı, 2021 yılından %150 daha fazla olacak. Tüm bunlara ek olarak mart ayında, blok zinciri tabanlı oyunlara entegre olan günlük adres sayısı 1,22 milyonu buldu ve bu rakam ekosistemdeki toplam aktivitenin %52’sini oluşturuyor.
Blok Zinciri Oyunlarının Popülaritesi Artıyor
DappRadar raporuna göre 2022’nin ilk çeyreğinde; yüksek profilli yatırımcılar yüzlerce milyon dolarlık sermayeyi blok zinciri oyunlarına ve NFT projelerine aktardılar. Birçok örnekten yalnızca biri olarak Bored Ape Yacht Club’ın arkasındaki Yuga Labs; Andreessen Horowitz yönetimindeki finansman turunda 450 milyon dolarlık yatırım topladı.
İlginizi çekebilir: Bored Apes Yaratıcısı Yuga Labs, ‘Otherside’ İsimli Yeni Projesinin Fragmanını Yayınladı!
200 milyon dolarlık bir diğer yatırım ise Temasek tarafından yönetilen finansman turunda Immutable X için yapıldı. Immutable X şu anda Gods Unchained ve Guilds of Guardians gibi popüler 2 blok zinciri tabanlı oyununa ev sahipliği yapıyor. Yatırımlar sonrası Immutable X’in değerlemesi 2,5 milyar dolara ulaştı.
İlginizi çekebilir: GameStop, Immutable X ile Partnerlik Kuruyor!
Bu ve bunun gibi örneklerle blok zinciri oyun sektörüne yapılan yatırımlar yıl başından bu yana 2,5 milyar doları buldu. Eğer yatırım süreçleri aynı hızda devam ederse sene sonunda 10 milyar dolarlık bir yatırım yapılmış olacak ve geçen yıl bu rakam 4 milyar dolardı.
İlk çeyrekte blok zinciri tabanlı oyunlara bağlanan adres sayısı ortalaması ise 1,17 milyon adet. Bu rakam, geçtiğimiz yılın son çeyreğine göre %2’lik bir düşüşü işaret ediyor. Ancak tüm bunlara rağmen mart ayında adres sayısında artış gözlendi ve günlük 1,22 milyon bağlantı yapıldı.
Metaverse Ekosisteminde Gerileme Var
Oyun alanındaki bu yükselişin aksine metaverse ekosisteminde işler tam da yolunda gitmiyor. Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi ile oluşan “hype”, zamanla güç kaybetmeye başladı.
Kullanıcılara sanal dünyalar sunan projelerin işlem hacimleri 2021’in son çeyreğinden bu yana %12 azalarak 430 milyon dolarda kaldı. Sandbox ve Decentraland‘de bulunan sanal arazilerin ortalama fiyatları ise 2022’nin ilk çeyreğinde %40 değer kaybetti. İki platformdaki toplam işlem hacimlerine bakıldığında; 2021’in son çeyreğine göre sırasıyla %60 ve %20’lik azalma görülüyor.
Daha fazla Metaverse Haberleri için: Metaverse Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.