Hindistan Merkez Bankası Aralık 2022’de Dijital Rupi’ye Merhaba Diyecek
Merkez Bankası Dijital Para Birimi’nin (CBDC) toptan satış sektöründe kullanımını test eden Hindistan Merkez Bankası, “dijital rupi”nin perakende piyasasına girişini Aralık 2022 olarak duyurdu.
Economic Times of India’nın haberine göre Hindistan Merkez Bankası’nın söz konusu atılımının katılımcıları arasında State Bank of India, Bank of Baroda, ICICI Bank, Union Bank of India, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank ve IDFC First Bank yer alıyor. İddialar bir noktada ülkedeki tüm ticari bankaların projeye dahil edileceğini belirtiyor.
Deneme sürecine dahil olan her banka CBDC’yi 10.000 ila 50.000 kullanıcı ile test edecek. Yeni ödeme yönteminin entegre edilebilmesi için bankalar PayNearby ve Bankit ile işbirliğine gidecek. CBDC altyapısı ise ismini vermek istemeyen bir kaynağa göre Hindistan Ulusal Ödemeler Kurumu (NPCI) tarafından idare edilecek.
“e-rupi cüzdanda tutulacak, değer birimleri tıpkı ATM’den nakit para çekerken olduğu gibi müşterilerin talebine bağlı olarak erişime açık olacak. Bankalar bu özelliği yalnızca seçili bazı şehirlerde devreye sokacak.”
Hindistan Kasım Ayını Da CBDC Testleriyle Geçirdi
CBDC kullanımı için hem müşterilerin hem de ticaret bankalarının söz konusu özel cüzdanları indirmesi gerekiyor. Ancak sonraki aşamalarda Hindistan Merkez Bankası CBDC’yi bütünüyle mevcut dijital bankacılık sistemlerine entegre etmeyi planlıyor. Dijital rupi’nin mevcut sistemi ortadan kaldırmayı değil, aksine sisteme katkı sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.
İlginizi çekebilir: ABD ve Hindistan Ekonomi Liderlerinden, Kripto Paralar Konusunda Açıklama Geldi!
Dijital rupinin toptan satış denemeleri 1 Kasım 2022’de başlamıştı. Bu süreçte CBDC’nin temel kullanım alanı devlet tahvillerinde ikincil piyasa işlemlerinin gerçekleştirilmesi olarak dikkat çekmişti. Ancak denemelerin başarılı olup olmadığına dair herhangi bir açıklama gelmedi.
7 Ekim 2022 tarihinde Hindistan Merkez Bankası CBDC üretiminde gözettiği özellikleri ve bu özelliklerin nedenlerini içeren bir liste yayımladı. 51 sayfadan oluşan belge dijital rupinin üretilmesinin arkasında yatan güvenlik, likidite ve bütünlük gibi kilit motivasyonları özet bir şekilde ilgililere açıklıyor. Hindistan’ın dijital para birimi üretimi motivasyonlarının başında işlem masraflarında gözlemlenecek azalma ve gelişmiş finansal katılım yer alıyor.
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.