Korona, Merkez Bankalarının Tutumlarını Değiştirebilir!
Ekonomistler, son günlerde Avrupa ve Amerika’ya yayılan COVID-19 salgınının küresel ekonomiyi durgunluğun eşiğine getirebileceğine inanıyor.
Önceki makalelerimizden de paylaştığımız gibi korona virüs bankalara olan ilginin kripto paralara yönelmesini sağlıyor.
JP Morgan analistleri, Temmuz 2020’ye kadar Amerika ve Avrupa’yı vuracak bir korona virüs kaynaklı ekonomik durgunluk öngörüyorlardı.
2008’deki ekonomik durgunluk, Bitcoin’in doğuşunu merkez bankalarının tekelini merkezsizleştirmek için potansiyel bir çözüm olarak gördü. Şimdi, yaklaşmakta olan bir ekonomik kriz, birçok fiziksel varlığa alternatif olarak belirteçlerin kalkmasına neden olabilir.
Korona virüs Salgını Borsa Çöküşünü Tetikliyor
S&P endeksi Pazartesi günü alt devreye girerek bu tür üçüncü örneği bir haftadan kısa bir süre içinde işaretledikten sonra Amerikan borsalarında işlem kısmen askıya alındı. En son hisse senedi alışkanlığı, Federal Rezerv’i harekete geçmeye ve hasta ekonomiye destek sağlamak için bir acil durum indirimi ilan etmeye zorladı. Lehmann kardeşler 2008’de iflas başvurusu yaptıkları için hisse senedi piyasaları bu ölçekte bir olumsuz sonuca tanık olmamıştı.
Yakın incelemeler, bu keskin elden çıkarmanın arkasında bir gerekçe olduğunu göstermektedir.
Şirketler muhtemelen yatırımcıları paniğe göndererek önümüzdeki birkaç öngörülebilir çeyreğe ilişkin yönergeler olan gelirlerini karşılayamayacaklardır. JP Morgan’ın bazı tahminlerine göre, Amerikan ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde iki, ikinci çeyrekte yüzde üç oranında daralması bekleniyor.
Son zamanlardaki korona virüs salgınının en son merkez üssü haline gelen Avrupa’nın da bu yıl ekonomik yavaşlamaya girmesi bekleniyor. İtalya, Almanya, İspanya ve İngiltere gibi ülkeler ekonomik faaliyetlerde keskin bir düşüşe tanık olabilirler. Tahminler, birinci ve ikinci çeyreklerde Avrupa ekonomisinde sırasıyla yüzde 1,8 ve 3,3 oranında ciddi bir düşüş olduğunu göstermektedir.
Amerikan düşünce kuruluşu CSIS’e göre, COVID-19 salgını küresel ekonomide yankılanan hem talep hem de arz şokları yarattı. Bu sıkıntılı faaliyet nedeniyle, Birleşmiş Milletler doğrudan yabancı yatırım akışlarının yüzde beş ile yüzde 15 arasında düşmesini öngördü. Bu, 2008 mali krizinden bu yana en düşük seviyeler olacak.
Sonraki Ekonomik Yavaşlama Dijital Para Birimlerini Ana Akıma Taşıyabilir
2008’de görülen önceki ekonomik kriz, takma geliştirici Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin kavramına yol açtı. Blockchain üzerinde çıkarılan ilk blok olan Bitcoin genesis bloğu, The Times’ın “Bankalar için ikinci kurtarma eşiğinde Şansölye.” başlığına kötü bir şekilde atıfta bulundu.
Bununla birlikte, uzun bir süre boyunca, dijital para birimleri sadece merkezi olmayan bir para biriminin vizyonuna inanan meraklılar tarafından kullanıldı. Daha yakın zamanlarda, 2017’nin borsada fiyatların devamlı yükselişi kripto para birimi Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini halka daha görünür hale getirdi.