Tether Algorand Blockchain’ine Neden Geldi?

Muhabbit Özel 04/05/2020 15:10 Yiğitalp Çipa
Tether Algorand Blockchain’ine Neden Geldi?

Market değeri ve hacim anlamında liderliği elinde bulunduran stablecoin Tether USD (USDT), Algorand (ALGO) üzerinde hizmet vermeye başladı. Peki hali hazırda birçok ağ üzerinde bulunan Tether, neden böyle bir girişimde bulunmuş olabilir?

Tether ilk olarak 2014 yılında Bitcoin ağı üzerinde (Omni Blockchain) çalışmaya başlamıştı. Fakat mevcut transfer süreleri ve ağda oluşmaya başlayan sıkışıklık sebebiyle Tether, farklı alternatifler geliştirme yoluna gitmişti.

Bu nedenle 2017 yılında Ethereum (ETH) ağında da işlem görmeye başlayan Tether, kullanıcıları tarafından çoğunlukla Omni yerine Ethereum ağında işlem görmeye başlamıştı. Talep o kadar yoğundu ki kısa bir süre içerisinde Tether miktarının çoğu, Ethereum ağı üzerinde bulunmaya başlamıştı. 2019 yılından bugüne kadar Tether dominansı, Ethereum ağında sağlanmakta. Yaklaşık 5,6 milyar $ değerindeki Tether, Ethereum’da bulunuyor.

Tabi Tether transferleri bahsettiğimiz dönemde o kadar yoğunlaşmaya başladı ki hali hazırda zaten hem kendi hem de ağda bulunan tokenlerin transferlerinin üzerine Tether yükü de binince Ethereum ağı verimsizleşmeye başladı. Bu sebeple Tether, farklı alternatifler arama yoluna gitti. Sert hareketlerin olduğu dönemlerde Ethereum ağında yaşanan gecikmeleri belki de duymuşsunuzdur. Bu yoğunluk aslında Tether transferleri sebebiyle olmakta. Belki de siz bile geçmişte bu durumda muzdarip olmuş olabilirsiniz.

Mart 2019’da ise tıkanıklıklara çözüm olması amacıyla Tron (TRX) ağına katılan Tether, bu ağ üzerinde de işlem görmeye başladı. Bugünlerde ise Tron üzerinde oluşturulan toplam Tether miktarı 1 milyar $ seviyesini aşmış durumda.

Benzer şekilde genişlemesini Mayıs ayında da sürdüren Tether, Eos (EOS) üzerinde de işlem görmeye başlamıştı. Fakat Eos üzerinde ciddi bir Tether artışı yaşanmadı. Eos üzerinde bulunan toplam Tether miktarı ise 5 milyon $ seviyelerinde.

Algorand 2.0

2.0 güncellemesi ile Algorand, ağ üzerinde varlık oluşturabilme özelliğini aktive etmişti. Algorand (ALGO) tarafına geldiğimizde ise Tether, Şubat ayı itibariyle ilk defa, anlık transfer hızına ulaşmış durumda. 4 saniye gibi oldukça kısa, yeni blok oluşturabilme özelliğine sahip Algorand, işlemleri oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmekte.

Diğer “proof of stake” coinlerinden farklı olarak herhangi bir staking işlemine gerek olmadan ağ üzerinde coinler, direkt stake edilmiş gibi ödül kazanmakta. Her yeni blokta otomatik olarak cüzdanlara gönderilen ödüller, herhangi ek bir işlem yapmadan alınabilmekte. Benzer şekilde borsalar da elinde ALGO tutan kullanıcılarına bu ödülleri dağıtmakta.

Büyük Borsalarda Arka Arkaya Listelenmişti

Çıkışı ile birlikte büyük olay yaratan Algorand (ALGO), arka arkaya Huobi, Bitfinex, Kraken, Binance, Coinbase, OKEx gibi önde gelen borsalarda listelenmişti. Borsalarda oldukça yüksek fiyatlardan işleme açılan  Algorand (3-3.5 $ arası), yaşadığı düşüş ile birçok yatırımcısını da üzmüştü. Şimdilerde ise fiyatı 0.20 $ seviyelerinde bulunuyor.

Algorand Tether transferleri henüz, Huobi ve Binance gibi önde gelen borsalar tarafından desteklenmese de Bitfinex, Algorand üzerinde USDT yatırma işlemlerini desteklemekte. Aynı zamanda bireysel cüzdanlar üzerinde de Tether tutulabiliyor.

Algorand sizce yoğun dönemlerde yaşanan Tether transfer krizine bir çözüm olabilecek mi? Ya da kullanıcılar ve borsalar tarafından tercih edilecek mi?

 

 

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
3 gün önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
3 gün önce Blockchain
Yapay Zekâ Bankacılığı Nasıl Değiştiriyor?
Üretken yapay zekâ (Gen AI), finansal hizmetlerin doğasını yeniden şekillendirme potansiyeline sahip. Fed Başkan Yardımcısı Michael S. Barr’a göre bu teknoloji, hem bireysel kullanıcı deneyimlerini dönüştürebilir hem de bankaların işleyişine ciddi verimlilik artışları kazandırabilir. Gen AI’nin özellikle kredi analizi, müşteri hizmetleri ve veri işleme gibi alanlarda bankacılık sektörüne büyük katkılar sağlaması bekleniyor. Bankalar Gen AI’ye […]
6 gün önce Yapay Zeka (AI)
Japonya’nın İkinci Büyük Bankası SMBC, Stablecoin Projesi İçin Ava Labs ve Fireblocks ile İş Birliği Yapıyor
Japonya’nın en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group (SMBC), Ava Labs ve Fireblocks ile iş birliği yaparak kendi stablecoin’ini çıkarmayı planlıyor. Nikkei haberine göre 2025’in ikinci yarısında ise testlere başlanacak. Ve başarılı olunursa 2026’da stablecoin piyasaya sürülecek. Ava Labs, blockchain altyapısını oluştururken Fireblocks token yönetim sistemini geliştirecek. Yerel IT firması TIS de projede yer […]
1 hafta önce Avalanche
Bilet Sektöründeki Sorunlar, Blokzinciri ile Çözülüyor!
Bilet sektörü, hem hayranları hem de organizatörleri zor durumda bırakan ciddi sorunlarla mücadele ediyor. Botların saniyeler içinde bilet kapması, karaborsacıların fahiş fiyatlarla satış yapması gibi problemler, düzenleme eksikliği nedeniyle giderek büyüyor. Bu durum, gerçek hayranların sevdikleri etkinliklere ulaşamamasına neden olurken, organizatörler, sektör paydaşları ve devletler için milyarlarca dolarlık gelir kaybı anlamına geliyor! Tixbase, bu sorunlara […]
1 hafta önce Blockchain
GUNZ (GUN) Token Binance Launchpool’da: Öne Çıkanlar ve Katılım Detayları
Gunzilla Games tarafından geliştirilen GUNZ, Avalanche altyapısına dayalı bir Layer-1 blokzincir projesidir. AAA kalitesindeki “Off The Grid” oyunu ile entegre çalışan GUNZ, oyun içi varlıkların dijitalleştirilerek NFT’lere dönüşmesini hedefliyor. Bu da hem oyunculara hem de geliştiricilere Web3 tabanlı bir oyun ekonomisi sunuyor. Binance Launchpool Katılım Takvimi Desteklenen Token Havuzları ve Ödül Dağılımı Katılımcılar BNB, FDUSD […]
2 hafta önce Blockchain