Rapora göre; sosyal medya platformlarında kripto para dolandırıcılıklarında artış var.
ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), geçen hafta “Consumer Protection Data Spotlight” adlı raporu yayımladı. Rapor; sosyal medya kullanan kullanıcıları, kripto para dolandırıcılığı konusunda uyarıyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), tüketicilerin ve yatırımcıların haklarını korumaya çalışan ABD hükümetinden bağımsız bir kuruluşudur.
FTC’nin analisti Emma Fletcher konu hakkında şu bilgileri verdi:
95.000’den fazla kişi, 2021’de sosyal medya platformlarında yapılan dolandırıcılık nedeniyle yaklaşık 770 milyon dolar kaybetti. 2021 yılında Sosyal medyada yapılan dolandırıcılıklar bütün dolandırıcılıkların %25’ini oluşturuyor. 2017 yılını göz önünde bulundurursak dolandırıcılık olayları 18 kat arttı.
Yayımlanan rapora göre; sosyal medyada çok fazla kripto para dolandırıcılığı yaşanıyor. Dolandırıcılar sosyal medyayı kullanıcılara ulaşmak için kullanıyor. Yatırım yapan kullanıcıların daha dikkatli olması gerekiyor.
FTC analisti sözlerine şu şekilde devam etti:
2021’de yatırım dolandırıcılıklarından zarar gördüğünü bildiren kişilerin yarısından fazlası olayın sosyal medyada başladığını söyledi. FTC’nin raporuna göre; dolandırıcılar, sosyal medya platformlarını sahte yatırım fırsatlarını teşvik etmek için kullanıyor. İnsanlar, büyük getiri vaadiyle genellikle kripto paralara yatırım yapıyor. Ancak herhangi bir kazanç elde edememekle birlikte sahip olduğu parayı da kaybetmiş oluyor.
FTC, sosyal medyada dolandırılmamak için kullanıcılara bazı önerilerde bulundu. İlk olarak kullanıcıların, sosyal medyadaki gönderilerini ve bilgilerini kimlerin görebileceğini sınırlaması gerekmektedir. Yatırım tavsiyesi veren reklamlardan uzak durmak gerektiğini söyleyen FTC, yatırım yapmak istediğiniz şirketi internet üzerinden araştırmanın önemini de vurguladı.
Bir arkadaşınızdan bir fırsat veya acil bir para ihtiyacı gibi bir mesaj alırsanız, hemen o arkadaşınızı ve kontrol edin. Instagram ve Twitter bu olayların en çok yaşandığı sosyal medya platformları olabilir.
Sosyal medya hesaplarını çalan dolandırıcılar, çaldığı hesapta kayıtlı herkese mesaj atarak para istemek veya bir linke tıklamak gibi taleplerde bulunuyorlar. Hesabın çalındığını bilmeyen kullanıcılar, dolandırıcıların istediklerini yapıyor. Bu yüzden bu tarz durumlarda ilk yapmanız gereken şey; mesaj atan arkadaşınızı arayıp kontrol etmektir.
Bu ayın başlarında FTC, ATM’leri üzerinden yapılan kripto para dolandırıcılığı konusunda uyardı.
Solana, Avalanche ve Binance Smart Chain gibi izinsiz blok zincirlerinde çıkan projeler dikkat etmek gerekiyor. İnsanlar, blok zincirine güvendiği gibi o blok zinciri üzerinde çalışan dApp’lere direkt güvenmemesi gerekiyor. Çünkü bu blok zincirleri izinsiz blok zincirler. Yani; herhangi birisi, projesini bu ağlardan birinde çalıştırabilir. Bu yüzden yatırım yapan kullanıcılar, yatırım yaptığı projeleri iyi araştırması gerekiyor.
Veri analiz platformu Chainalysis’e göre; dolandırıcılar, merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarının yükselişiyle beraber 2021 yılında kripto paralar üzerinden yaklaşık olarak 14 milyar dolarlık fon çaldı. Firma, kripto paralarla yaşanan hırsızlık ve dolandırıcılıklar bir önceki yıla göre %79 arttığını belirtti.
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar