AMM (Automated Market Maker) Nedir?

Nedir 06/06/2021 12:57 Yiğitalp Çipa
AMM (Automated Market Maker) Nedir?

DeFi furyası ile birlikte adını duymaya başladığımız birçok yeni terim bulunuyor.

Bunlar arasında en çok karşımıza çıkanlardan biri AMM’ler (Automated Market Maker). Peki AMM nedir?

AMM Nedir?

AMM ( Automated Market Maker ); Merkezi olmayan bir borsa (DeFi) türü olarak matematik formülleri kullanarak var olan varlıkları fiyatlandıran otomatik piyasa yapıcıdır. Belirli fiyatlandırma politikası ile çalışarak, geleneksel emir defteri kullanmamayı sağlar.

AMM, otomatik piyasa yapıcı olarak tanımlanabilir. Geleneksel piyasa yapıcı modeline bir rakip olarak ortaya çıkan AMM modeli, merkezsiz borsalar tarafından kullanılmakta.

Geleneksel borsa yapısında bulunan tahta yapısını tamamıyla değiştiren AMM çözümü, algoritmalar tarafından yönetilen likidite havuzları sayesinde limit-emir sistemini ortadan kaldırıyor.

Halihazırda farklı merkezsiz borsalarda kullanılan sistem oldukça popülerleşmeye başladı. Uniswap, SushiSwap, Curve ve Balancer gibi borsalar AMM çözümünü aktif olarak kullanmakta. Tabii bu borsaların AMM kullanımında bazı farklılıklar da mevcut durumda.

Otomatik Piyasa Yapıcı modeli likidite havuzları oluşturarak akıllı kontratlar aracılığı ile işlemlerin emir defterleri olmadan gerçekleşmesini sağlıyor. Bu sayede AMM’ler geleneksel piyasaya yapıcı kişi, kurum ve kuruluşlara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Havuzlar sayesinde işlem yapmak isteyen kullanıcılar emir defterine ya da tahtaya ihtiyaç duymadan likidite havuzları sayesinde son fiyattan işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

İki Farklı AMM Modeli Var

Otomatik Piyasa Yapıcı’ların iki farklı ana modeli bulunuyor. Bunlardan birinde likidite havuzları profesyonel piyasa yapıcılar tarafından oluşturuluyor. Bu noktada isteyen herkes likidite havuzuna likidite sağlayamıyor.

Diğer modelde ise sistem tam anlamıyla algoritmalar tarafından yönetiliyor. Bu AMM modelinde isteyen herkes likidite havuzlarına katkıda bulunabiliyor.

Kyber Network

Yukarıda bahsettiğimiz profesyonel kişiler tarafından yönetilen AMM modelinin örneklerinden biri Kyber Network. 2018 yılında AMM modelinin ilk örneklerinden birini ortaya koyan Kyber ekibi, kendi platformu üzerindeki likidite havuzlarını kendi ekibi ile ya da profesyonel piyasa yapıcılar eşliğinde oluşturmuştu. Bu sebeple Kyber’ın likidite havuzlarına katılmak ve likidite sağlamak isteyen kişiler dahil olamıyor.

Kyber üzerinde listelenen tokenlerin fiyatı ağ dışındaki Oracle çözümleri tarafından sağlanmakta. Bu noktada yüksek volatilite durumlarında piyasa yapıcılar likidite havuzlarında tam kontrole sahip olabiliyor.

Uniswap

Son dönemin açık ara lider merkezsiz borsası Uniswap’te ise durum çok daha farklı. Tam anlamıyla algoritmik bir AMM yapısına sahip olan Uniswap, 2019 Eylül ayından beri bu yöntem ile kullanıcılarına hizmet vermekte.

Bu sayede isteyen herkes elindeki tokenler ile Uniswap likidite havuzlarına katkıda bulunabiliyor.

Kyber Network’ün aksine Uniswap akıllı kontratı kontrol edilemiyor ya da değiştirilemiyor. Tokenlerin işlemleri tam anlamıyla havuzda bulunan iki token ile gerçekleştiriliyor.

Son dönemde Uniswap, kendi yönetişim tokenini çıkarmış, platform üzerinde işlem yapan ve likidite havuzlarına katılımda bulunan kişilere bu tokenleri dağıtmıştı.

Bu sayede popülerliğine popülerlik katan merkezsiz borsa, rakiplerinden gerek hacim gerek likidite noktasında açık ara önde bulunuyor.

Geleneksel piyasa yapıcı modeline önemli bir alternatif olarak ortaya çıkan AMM modeli, kimilerine göre geleneksel piyasa yapıcılar için önemli bir tehdit oluşturuyor.

Geleneksel piyasalarda kayıtlı kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen bu işlemler, merkezi kripto para borsalarında da benzer şekilde gerçekleştirilmekte. Tahtalara limit alım ve satım emirleri girerek kullanıcıların alım ve satım işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan bu kişi ve kurumlar, bu hizmet karşılığında borsalardan ödeme almakta. Çünkü gerektiğinde bu kişiler tokenleri ya da coinleri zirve fiyattan alıp dip fiyattan satmak durumunda kalabiliyor. Bu noktada oluşan zarar ise borsalar tarafından yapılan sabit ödemeler ile karşılanıyor.

Sizce AMM modelleri geleneksel piyasa yapıcı modelini ortadan kaldırabilecek mi?

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Borsa haberleri için: Borsa Haberleri

Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
20 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
20 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
2 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain