Avalanche Network Nedir?

Muhabbit Özel 01/03/2021 13:58 Efe Özseyhan
Avalanche Network Nedir?

Var olan en hızlı ve en eksiksiz blockchain programlama yarışından geçtiğimiz sene Avalanche gibi birçok büyük oyuncu ortaya çıktı.

Tüm bunların arasında, yeni finansal ilkeler ve merkezi olmayan uygulamalar için açık kaynaklı bir platform olan Avalanche, bu yarışta önde gelenlerden biri oldu.

Avalanche Nedir?

Avalanche, Ava Labs tarafından geliştirilen ve herkesin kendi merkezi olmayan uygulamalarını geliştirmesine olanak tanıyan yeni bir platformdur.

Yavaş işlem hızları, merkezileştirme ve ökçeklenebilirlik gibi sınırlı blockchainler dolayısı ile Avalanche ortaya çıktı ve bunu yapmak için çeşitli yenilikler kullanmaya başladı.

Bu düşük işlem süreleri, yüksek verimlilik ve %51 saldırılarına karşı direnç vaadeden Avalanche, benzersiz bir blockchain ağı olarak karşımıza çıkıyor.

Avalanche, beş saatten kısa süren bir ICO ile 42 milyon $ topladı. Ve bu etkinlikten 2 ay gibi kısa bir süre sonra Eylül 2020’de ana ağını başlattı.

avalanche maınnet

Avalanche Nasıl Çalışıyor?

Avalanche’ın özünde, birlikte çalışabilir üç blokchain sistemi var Bunlar; Exchange Blockchain (X-Chain), Contract Chain (C-Chain) ve Platform Chain (P-Chain)’dir.

Kısaca, X-Chain, yeni dijital varlıkların oluşturulması için kullanılırken, C-Chain, Avalanche’ın Ethereum Virtual Machine uygulamasıdır. Bununla beraber P-Chain ise, doğrulayıcıları koordine etmek ve alt ağlar oluşturmak için kullanılıyor.

Bu blockchainlerden P-Chain ve C-Chain, blockchain için optimize edilmiş “Snowman” konsensüsü ile güvence altına alınır ve yüksek verimli akıllı sözleşmelerin sağlanmasına yardımcı olur.

Bununla beraber X-Chain, optimize edilmiş “Avalanche” konsensüsü tarafından güvence altına alınmıştır.

Avalanche, mimarisini üç ayrı blockchaine bölerek, esneklik, hız ve güvenliği herhangi bir şekilde kendinden ödün vermeden optimize ediyor.

Bu durum, geliştiricilerin oluşturabilecekleri uygulama türlerinde büyük ölçüde esnekliğe fırsat verdiği için, hem genel hem de kurumsal kullanımda, Avalanche güçlü bir platform haline geldi.

Platform, kendi ekosistemi için yerel hizmet tokeni olan AVAX etrafında yapılandırılmıştır. AVAX, ağ ücretlerini ödemek, stake etmek ve alt ağlar arasında “temel bir hesap birimi” sağlamak amacı ile kullanılıyor.

Bu Kadar Özel Olan Ne?

Ava Labs’a göre platform, Bitcoin’in saniyede 7 işlemine ve Ethereum’un saniyede 14 işlemine kıyasla, saniyede 4.500 işlem yapabiliyor. Bu avantaj, Avalanche’ı birçok rakibine karşı üstün bir duruma getiriyor.

Avalanche’ın son derece ölçeklenebilir olmasının yanı sıra, platform, günümüzde blokchain tabanlı sistemlerin karşılaştığı başka bir sorunu daha çözüyor:

Birlikte çalışabilirlik. Avalanche, bunu blockchainlerin birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayarak, birbirlerini tamamlamalarına ve değer aktarımlarını desteklemesine olanak sağlıyor.

Proje aynı zamanda oldukça kapsayıcı. Pek çok Proof of Stake blockchaini yalnızca belirli sayıda doğrulayıcının fikir birliğine katılmasına izin verirken, Ava Labs en az 2.000 AVAX’ı olan herkesin katılmasına izin veriyor.

Şubat 2021 itibarıyla, Avalanche’ın en büyük rakibi şu anda DeFi alanına hakim olan Ethereum gibi görünüyor.

Platform, Ethereum Sanal Makinesi’ni desteklese de, ağı güvence altına almak için farklı bir mekanizma kullanıyor.

image 22 1 1200x600 - Avalanche Network Nedir?
Klasik, Nakamoto ve Avalanche Blok Zincirinin Karşılaştırılması

Avalanche ile Neler Yapabilirsiniz?

Avalanche, bireylerin ve firmaların, ister özel ister genel kullanım durumları olsun, amaca yönelik oluşturulmuş blockchainleri kolayca üretmelerine olanak tanır.

Geliştiricilerin üzerine inşa edeceği merkezi olmayan ve güçlü bir platform elde etmek için güçlü bir konsensüs mekanizmasına ek olarak, birden fazla özel blockchain kombinasyonunu kullanması benzersiz bir durum.

Ethereum geliştirici seti ile uyumlu olan geliştiriciler, Ethereum dApp’lerini Avalanche’a kolay bir şekilde taşıyabilir ve platformda çeşitli merkezsiz uygulamaları başlatabilir.

Bu uygulamalar, kendi bağımsız Avalanche blok zincirinde çalışabilir ve geliştiricilere büyük bir kontrol mekanizması sağlar.

Bu gibi özellikler, kısa sürede Avalanche’da geliştirme faaliyetlerinin başlamasına yol açtı. Artık, menkul kıymet tokenleri, stablecoinler ve dahası, bu teknolojiyi kullanıyor.

image 12 1 1200x600 - Avalanche Network Nedir?
Ethereum ve Avalanche ağları arasındaki köprü ilişkisi

Avalanche-Ethereum Köprüsü

Avalanche-Ethereum Köprüsü, iki ağ arasında sorunsuz şekilde ERC-20 ve ERC-721 transferlerini sağlayan bir köprüdür.

Kullanıcılar, Avalanche’daki dApp’lerle Ethereum tabanlı “token”ları kullanmak için bu varlıkları ChainBridge sözleşmesinde kilitleyebilir. Böylelikle Avalanche ağında bir “token” yaratabilir.

Kripto para piyasasında DeFi, kullanıcılar tarafından ilgi görmeye devam etti ve daha popüler bir hale geldi.

Ethereum’un yüksek ağ ücretleri nedeniyle kullanıcılar başka alternatif yollar arıyor. ETH’nin fiyatının artmasıyla birlikte, Ethereum ağı temelli “token”ların takasları bile herkes için çok pahalı hale geldi.

Daha karmaşık DeFi sözleşmeleriyle kullanıcıların ödeyeceği işlem ücretleri 0,1 ETH’yi bulabiliyor.

Bununla birlikte, Ethereum’daki gaz fiyatları ani artışları ağda oluşan fazla taleple de alakalı olduğu için bu işlemlerin çoğu başarısız olacak ve kullanıcıya işlemi gerçekleştirmeden potansiyel olarak yüzlerce dolar değerinde ETH’ye mal olacak.

Avalanche-Ethereum Köprüsü, Ethereum’un yavaş ve maliyetli DeFi altyapısını iyileştirmek için karşımıza çıkıyor.

Daha hızlı ve daha ucuz olan Avalanche ağı ile kullanıcılar işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Avalanche’daki işlem ücretleri genelde 1 doların altında olurken, karmaşık işlemlerde ise tek haneli fiyatın üstüne çıkmıyor.

Avalanche ağı şu anda neredeyse anında olacak kadar hızlıdır. Makalenin ilk kısmında bahsettiğimiz gibi Avalanche ağı, saniyede 4,500 işlem gerçekleştirebiliyor.

Screenshot 3 - Avalanche Network Nedir?
Avalanche İşlem Ücretleri

Avalanche Üzerinde Olan DEX: Pangolin

Pangolin, Avalanche üzerinde olan kullanıcılarına hızlı işlem ve düşük işlem ücretleri gibi ayrıcalıklar sunan merkeziyetsiz bir borsadır. Pangolin, kullanıcılarının verimli bir şekilde ticaret gerçekleştirmesi için en iyi fırsatları sunar.

Pangolin sadece bir DEX’ten ibaret değil. Avalanche ekosisteminde oluşturulan çeşitli bir çok dApp var. Bununla birlikte Pangolin hizmete başladığından beri Avalanche’ı tam özellikli bir ağ haline getirdiğini söylemek yanlış olmaz.

Pangolin’deki dApp’ler bu tarz uygulamalar içerir:

  • bZx (merkezi olmayan marjin işlemleri, borçlanma ve borç verme).
  • Prosper (merkezi olmayan “non-custodial” bir tahmin piyasası).
  • Jelly Swap (Avalanche, Bitcoin, Ethereum, Harmony ve Binance Smart Chain genelinde atomik çapraz zincir takasları ve token işlemleri).
  • UNION (teminat optimizasyon araçları ve sigorta hizmeti).
  • e-Money (şeffaf, faiz getiren, para birimine dayalı “stablecoin”ler).
  • Reef (zincirler arası akıllı likidite toplayıcı).
  • YIELD (otomatik portföy ve varlık yönetimi).
  • Frontier (AVAX “stake”lerini, NFT’leri ve TrueUSD’yi destekleyen toplama katmanı).
  • Aleph.im (dosya depolama ve hesaplama gibi merkezi olmayan bulut hizmetleri).
  • Ankr (Avalanche için node sahipliği ve doğrulayıcı hizmetleri)

Ava Labs ekibi, Avalanche ağının kullanıcıları için yeni ortaklıklar kurmaya ve yeni dapp’ler oluşturmaya devam ediyor.

Pangolin Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Pangolın nedir?

Avalanche İle İlgili Önemli Gelişme

Avalanche, Aave ve Curve’ün katılımıyla 180 milyon dolarlık teşvik programını başlattı. Bununla beraber Avalanche Vakfı 180 milyon $’lık teşviği merkeziyetsiz finans ürünlerini ve uygulamalarını Avalanche ağına çekmek için başlattığını açıkladı.

avax türkiye twıtter

Bu haberle beraber AVAX fiyatı iyi bir şekilde yükselmeye başladı.

AVAXUSDT 2021 08 25 15 28 03 - Avalanche Network Nedir?
AVAX/USDT Günlük Mum Grafiği

Grafikte görüldüğü üzere teşvik programı haberinden sonra AVAX yaklaşık %550’lik bir yükseliş yaşadı.

Detaylı Fiyat Analizi İçin;

AVAX fiyat analizi

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
16 saat önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
17 saat önce Bitcoin
Bitwise CIO: Bitcoin 500 Bin Dolara Ulaşabilir!
Bitwise CIO Matt Hougan, ABD’de bir Stratejik Bitcoin Rezervi oluşturulması durumunda Bitcoin’in kolayca 500 bin dolara ulaşabileceğini öngördü. Stratejik Bitcoin Rezervi, Fiyatı Tetikleyebilir Matt Hougan, yakın tarihli bir röportajında, Donald Trump yönetiminde bir Stratejik Bitcoin Rezervi kurulması halinde, Bitcoin fiyatının 500.000 dolar seviyelerine çıkabileceğini belirtti. Bitwise CIO, bu gelişmenin, Bitcoin üzerinde arz şoku yaratacak bir […]
17 saat önce Bitcoin
BlackRock Bitcoin ETF’i, Altın ETF’ini Geride Bıraktı!
BlackRock‘un Bitcoin ETF’i rekor büyüme kaydetti ve altın ETF’inin 20 yıllık performansını sadece bir yılda geçti. BlackRock’un Bitcoin ETF’i IBIT, lansmanından bu yana 57,8 milyar dolar değerinde varlık yönetimine (AUM) ulaştı. Buna karşılık BlackRock’un iShares Gold Trust (IAU) ETF’sinin 33 milyar dolarlık varlık yönetim seviyesine ulaşması 20 yıl sürdü. Bu durum, yatırımcıların dijital varlıklara olan […]
17 saat önce Bitcoin
HashKey Group, Ethereum Layer 2 Ağı HashKey Chain’i Mainnet’te Başlattı
Hong Kong merkezli düzenlenmiş dijital varlık hizmet sağlayıcısı HashKey Group, Ethereum Layer 2 ağı HashKey Chain’i resmen mainnet’te başlattı. Şirket yalnızca sekiz ay önce bu projeyi duyurmuştu. Şimdi Optimism’in OP Stack teknolojisini kullanarak kendi Layer 2 ağını hayata geçiren büyük isimler arasına katıldı. HashKey Group, OP Stack Teknolojisiyle Yeni Layer 2 Ağı Başlattı HashKey Eco […]
22 saat önce Ethereum
Avustralya, Binance’ı Yasal Korumaları İhlal Ettiği İçin Dava Ediyor
Binance Avustralya finansal hizmetler düzenleyicisi tarafından, 500’den fazla perakende müşterisini yanlış sınıflandırarak yasal korumalardan mahrum bıraktığı iddiasıyla dava edildi. Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırımlar Komisyonu (ASIC), Binance Australia Derivatives’a karşı yasal işlem başlattı. Bu dava Binance’ın tüketici koruma yükümlülüklerini ihlal ettiğini öne sürüyor. 18 Aralık tarihli basın açıklamasında ASIC, Binance’ın 2022 Temmuz ile 2023 Nisan […]
1 gün önce Borsa