Bitcoin Halving için son 50 gün!
Her dört yılda bir gerçekleşen Bitcoin halving (yarılanması) için geri sayım başladı. CoinGecko, önümüzdeki Bitcoin yarılanmasının 21 Nisan tarihinde olabileceği yönündeki tahminini paylaştı. Bitcoin’in dördüncü halving etkinliği tahminler tutarsa 21 Nisan’da gerçekleşecek ve madenciler için blok ödülleri 6,25 BTC’den 3,125 BTC’ye düşecek. Bunun için önümüzde 50 gün ve 7300 blok var.
Web3 veri platformu ve blok zincir arama motoru olan OKLink’in tahminleri de CoinGecko ile aynı günü işaret ediyor. Halving (yarılanma) için ne kadarlık süre kaldığı ise Bitcoin’in 10 dakikalık ortalama blok oluşturma süresi ile ilgili. Şu anki durumda potansiyel tarih 21 Nisan 2024 olarak görülmekte.
Bitcoin Halving nedir? nasıl gerçekleşir?
Bitcoin halving, her 210 bin blokta madenci ödüllerinin yarıya indirilmesidir. Bu da yaklaşık olarak dört yıl yılda bir gerçekleşecek şekilde blok zincir ağına programlanmıştır. Madencilik aslında sisteme yeni Bitcoin’lerin kazandırılmasıdır. Bitcoin ağında her 10 dakikada yeni bir blok oluşur. Madenciler bu blokları kazarak, Bitcoin ödülü kazanmaya çalışırlar. Kazma işlemi dediğimiz olay, bloklardaki kriptografinin (şifrenin) çözülmesidir.
Genesis (başlangıç) bloğundan itibaren tüm bloklar birbirlerine kriptografi ile zincir oluşturacak şekilde bağlıdır. Bitcoin ağındaki programlamaya göre ilk madencilik ödülleri 50 BTC olarak belirlenmiştir. Ödüller, 2012 yılındaki halving etkinliğinde 25 BTC’ye ve 2016 yılında 12.5 BTC’ye düşürülmüştür. 2020 yılından bu yana madenciler blok başına 6,25 BTC kazanıyor. Önümüzde sadece 50 gün kalan bu dördüncü halving’te ödüller 3,125 BTC olacak.
Bu şekilde toplam 32 halving gerçekleşecek ve 2140 yılında toplam arzı 21 milyon olan Bitcoin’lerin hepsi dolaşıma girecek. Madenciler tüm Bitcoin’ler çıktıktan sonra sadece işlemlerden para kazanacaklar. Bitcoin mining algoritması bu şekilde programlandığı için Bitcoin kendi varlığını enflasyondan korur ve yeni Bitcoin’lerin piyasaya girme oranını yarı yarıya azaltır.
Bitcoin blok zinciri, açık kaynak kodlama olduğu için halka açıktır ve isteyen herkes bu bilgileri takip edebilmektedir.
Kaynak: The Block