Muhabbit

NEDİR

Bitcoin vs Ethereum: Aradaki Fark Nedir?

Bitcoin ve Ethereum’um arasındaki farkları sizin için derledik.

Clock
Paylaş
Bitcoin vs Ethereum: Aradaki Fark Nedir?

Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar için öncelikle her iki dijital para biriminin temel prensiplerini anlamamız gerekiyor.

Ethereum ağının kripto para birimi olan Ether (ETH), muhtemelen Bitcoin’den (BTC) sonra en popüler ikinci dijital para birimi. Bu durum çok doğal, çünkü Ethereum piyasa değeri olarak en değerli ikinci kripto para değeri.

Ethereum ve Bitcoin birçok yönden benzerlik gösterir. Her ikisi de, çevrimiçi borsalar aracılığı ile alınıp satılan ve çeşitli kripto para birimi cüzdanlarında saklanabilen dijital para birimidir. Bu birimlerin her ikisin de merkezi yoktur. Yani bir merkez bankası ya da başka bir yetkili tarafından düzenlenmez. Her ikisi de blockchain olarak bilinen dağıtılmış defter teknolojisini kullanır. Bununla beraber, piyasa değerine göre en popüler iki kripto para birimi arasında birçok önemli fark bulunmaktadır.

Bitcoin Tarihçesi

Bitcoin, Ocak 2009 senesinde piyasaya sürülen blockchain teknolojisinden yararlanan bir para birimidir. Gizemli bir şahıs olan Satoshi Nakamoto tarafından yaratılmıştır. Bitcoin, hükümet destekli paraların aksine, herhangi bir merkezi otorite olmaksızın güvence altına alınan bir çevrimiçi para birimi olarak görev yapıyor.

Fiziksel bir şekilde Bitcoin yoktur, yalnızca kriptografik olarak güvenli bir genel defter ile ilişkili bakiyeler vardır. Bitcoin, bu tür bir çevrimiçi para birimi olarak ilk girişim olmasa bile, aralarında en başarılı olanıydı. Bitcoin, son 10 yılda geliştirilen hemen hemen tüm kripto para birimlerinin selefi olarak anılır.

Yıllar geçtikçe, sanal, merkezi olmayan para birimi kavramı, düzenleyiciler ve hükümet organları tarafından kabul gördü. Resmi olarak tanınan bir ödeme aracı ve değer deposu olarak tanınmamasına rağmen Bitcoin, kendi alanında bir niş oluşturmayı başardı. Düzenli olarak hararetli tartışmalara konu olan Bitcoin, finansal sistem ile birlikte var olmaya devam ediyor.

Ethereum Tarihçesi

Blockchain teknolojisi, dijital para birimini etkinleştirmenin ötesine geçen uygulamaları oluşturmak için kullanılıyor. 2015 yılının Temmuz ayında piyasaya sürülen Ethereum, en büyük ve en köklü, açık uçlu merkezi olmayan yazılım platformudur.

Ethereum, akıllı sözleşmelerinin ve merkezi olmayan uygulamaların dağıtımını herhangi bir kesinti, dolandırıcılık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdehalesi olmadan oluşturulmasını ve çalıştırılmasını sağlar. Ethereum, geliştiricilerin dağıtılmış uygulamalar oluşturmasına ve çalıştırmasına olanak tanıyan bir blockchain üzerinde çalışan programlama diline sahiptir.

Ethereum’un potansiyel uygulamaları geniş kapsamlıdır ve yerel kriptografik tokeni olan Ether tarafından desteklenir. 2014 yılında Ethereum, Ether tokeni için ön satış başlattı. Ön satış tahminlerin ötesinde ezici bir talep ile karşılaştı. Ether, Ethereum platformunda komut çalıştırmanın anahtarıdır. Geliştiriciler platformda, uygulama oluşturmak ve çalıştırmak için Ether kullanır.

Ether temelde iki amaç için kullanılır: Diğer kripto para birimleri ile aynı şekilde borsalarda dijital para birimi olarak alınıp satılır ve Ethereum ağında uygulamaları çalıştırmak için kullanılır. Ethereum’a göre, “Dünyanın her yerinden insanlar ETH’yi ödeme yapmak ve bir değer deposu olarak kullanıyor”.

Aradaki Kilit Farklar

Hem Bitcoin hem de Ether ağları, dağıtılmış defter ve kriptografi ilkesi ile desteklenirken, ikisi teknik açıdan birçok farklılık gösterir. Örneğin, Ethereum ağında yürütülebilir kod içerebilirken, Bitcoin’in ağ işlemlerine eklenen veriler genellikle yalnızca not tutmak içindir. Diğer farklıklar arasında blok süresi var. Bitcoin için dakikalar süren bu işlem, Ethereum ağında saniyeler sürer. Ayrıca Bitcoin SHA-256 algoritması kullanırken, Ehereum ethash algoritmasını kullanır.

Daha da önemlisi, Bitcoin ve Ethereum ağları genel amaçlarına göre farklıdır. Bitcoin, ulusal para birimlerine bir alternatif olarak yaratılmışken, Ethereum kendi para birimi aracılığı ile değişmez, programatik sözleşmeleri içeren ve uygulama geliştirilebilen bir platform olarak tasarlanmıştır.

BTC ve ETH’nin her ikisi de dijital para birimdir, ancak Ether’in temek amacı kendisini alternatif bir para sistemi olarak kurmak değil. Ethereum, akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmaya uygulamalar geliştirilmesini destekleyen bir platform olarak görev yapmaktadır.

Ethereum, Bitcoin’e göre, blockchain teknolojisini farklı bir yönde kullanma yönelimindedir. Bu durumdan dolayı Ethereum’un ana rakibi Bitcoin değildir. Bununla beraber, Ether’in popülaritesi onu tüm kripto para birimleri ile, özellikle ticaret yapan kişiler açısından rekabete itti. Ethereum, 2015’in ortasından bu yana, tarihinin büyük bir bölümünde, kripto para birimi sıralamasında Bitcoin’in çok gerisinde kalmıştır. Bunun en büyük nedeni, Ether ekosisteminin Bitcoin’in ekosisteminden çok daha küçük olmasıdır.

Ağustos 2020 itibarıyla, Ether’in piyasa değeri 50 milyar $ biraz altında iken, Bitcoin’in piyasa değeri neredeyse 250 milyar $’a ulaştı.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar