Blockchain Patent Başvuruları Artmaya Devam Ediyor
Fikri mülkiyet danışmanlık şirketi Kisspatent tarafından Blockchain patent başvurularının son dönemlerde göstermiş olduğu artış ile alakalı bir rapor yayımlandı. Rapora göre Blockchain patentleri son dönemlerde hızla yükseliyor. Blockchain ile ilgili patentler, 2020’nin ilk yarısında geçmiş yıllara oranla 3 kat daha fazla yayınlandı.
Çinli Alibaba ve ABD’li IBM, en çok patent başvurusunda bulunan iki büyük şirket olarak ilk sırada yer almaktadır. Çinli şirket Alibaba, bu yıl en çok patent başvurusu yapan rakibi IBM‘den 10 kat daha fazla blockchain patent başvurusu yayınladı. Şirketler bu durumu çok önemsiyor çünkü en çok blockchain patentine sahip olan şirket muhtemelen en yasal patent gücüne sahip olacaktır. Ancak Alibaba daha fazla patent başvurusunda bulunmasına rağmen, 17 Eylül tarihinde yayımlanan rapora göre en çok blockchain telif haklarına sahip ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri hâla başı çekiyor.
Liderlik Amerika’da
Yayımlanan blockchain patent sayıları incelendiğinde, ABD 2.112 patent ile ilk sırada yer almaktadır. Onu 350 başvuru ile Cayman Adaları izliyor. Cayman Adaları, Alibaba’nın bir çok yan kuruluşuna ev sahipliği yaptığı için ikinci sırada yer almaktadır. Onları 118 patentle Kanada izlemektedir. En çok yayımlanan ilk altı patentin sayıları ise; 108 patent ile Japonya, 87 patent ile Güney Kore ve 77 patent ile Çin şeklinde devam etmektedir.
Çinli şirketlerin yapmış olduğu patentler her ne kadar en iyi 10 blockchain patent listelerinde temsil edilsede, bu şirketler salt blockchain şirketleri değiller. Rapor, bu şirketlerin teknoloji portföylerinin bir parçası olarak blockchain uygulamalarına odaklandığını göstermektedir. Çin’li şirketlerin patent başvurularını bu kadar fazla yapmalarının nedeni aslında kendilerine yurtdışında uygulanan yaptırımlardan kaçınmak olarak gösteriliyor.
Kisspatent kurucusu ve CEO’su Dr. Graeser blockchain patent başvuruları ile ilgili yayımladıkları rapor hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Rapora göre en popüler patent başvuru kategorilerinin fintech uygulamaları olduğu görülmektedir. Fintech uygulamalarına yapılan başvuru sayısı toplam patent başvuru sayısının neredeyse yarısını oluşturuyor. Fintech uygulamaları, kripto para birimleri kullanan veya kripto para birimlerinin depolanmasını, değişimini destekleyen ve blok zinciri üzerinden diğer finansal işlemleri destekleyen uygulamalardır.”
Tüm bu bilgilere bakılacak olursa teknolojiye yön veren birçok şirket yenilik yapmak, yaptıkları yenilikleri korumak ve gelir elde etmek için geleceğin teknolojisi olan blockchain teknolojisi ile ilgili patent alma yarışına girmiş görünüyor.
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri