Cardano Yüzde 48 Yükseldi Fakat Ağ Yeterince Aktif Mi?
Tıpkı diğer kripto paralar gibi Cardano’da 2020 yılına yükselişle başladı. Ocak ayının ilk günlerinde $0.033 seviyelerinde seyreden kripto para, şu sıralarda $0.054 seviyelerinden alıcı buluyor. Her ne kadar Cardano’nun fiyatı yükselişe geçmiş olsa da ağ kullanımı için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Birçok diğer kripto para biriminde de mevcut bir problem olan aktif ağ kullanımı halen çok düşük. Cardano Blockchain’indeki aktif işlemlere bakıldığında fiyatla paralel bir yükseliş görünmüyor. Blockchainden alınan veri incelendiğinde, gerçekten az sayıda kişinin Cardano kullandığını söyleyebiliriz. Piyasa değeri açısında en büyük 10’ucu kripto para olmasına rağmen Cardano ağındaki blokların neredeyse bomboş olduğu söylenebilir. Geliştirici Joshua Henslee, konuyla alakalı aşağıdaki tweeti attı.
Cardano Blockchain’i Kullanılmıyor Mu?
Henslee’nin analizine göre Cardano ağında transfer sayısından fazla blok mevcut. Şu andaki verilere göre Cardano ağında 3 milyon 715 bin blok oluşmuşken mevcut transferlerin sayısı 1 milyon 746 bin. Bu noktada Cardano’nun kullanımının inanılmaz derecede düşük olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde gelecek olan geliştirmeler ve yeni anlaşmalar Cardano ağının kullanımını artırıp, kitlesel kabul anlamında gelişme gösterip gösteremeyeceği büyük bir tartışma konusu.
Bu noktada adım atmak adına yakın zamanda Cardano kurucusu Charles Hoskinson dünyaca ünlü muhasebe devi PwC ile ortaklık kurduğunu açıkladı. Yapılan bu ortaklıklar kripto paraların arkasındaki kişilerin kitlesel kabulü artırmak adına yaptığı önemli pazarlama hareketleridir. Tabi bu pazarlamalar fiyatlanmada da büyük değişiklikler ortaya koyabilmekte. Ancak temelde buradaki amaç blockchain sistemini ticari çıkarlara uygun bir şekilde tanıtmak olarak da tanımlanabilir. PwC ile yapılan ortaklıkla beraber Cardano ekibi, blockchain deneyiminin en üst seviyeye çıkarılması ve kullanım alanının genişletilmesi için büyük çaba harcıyor. Bu noktada Cardano’nun gösterdiği yükseliş eğilimini, sistemin gelecekte neler başarabileceğine dair oluşan spekülasyon sonucunda oluştuğunu söyleyebiliriz. Çünkü ağın mevcut kullanım miktarı şu anda bu yükselişi destekler pozisyonda değil.
Coğu kripto para birimindeki fiyat hareketleri bu şekilde oluşan gelecek tahminlerine dayanırken, ilk 10 diye tabir edilen para birimleri aslında aktif olarak çalışıyor ve fayda görüyor. Örnek olarak Bitcoin milyarlarca dolarlık bir değer deposu olarak mevcudiyetini korurken, Ethereum hızla büyüyen bir DeFi ekosistemine sahip. Umuyoruz ki yakın gelecekte Cardano Blockchain’i de yapılacak geliştirmelerle fayda konusunda daha iyi noktalara gelebilir.