Celo Nedir?

Nedir 31/05/2022 17:00 Sena Akkaya
Celo Nedir?

Celo, akıllı telefon kullanıcıları arasında kripto para benimsenmesini artırmayı hedefleyen bir blokchain ekosistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Celo bu sistemiyle dünyanın her yanındaki kullanıcılarına en kolay şekilde kripto para ödemesi yaptırmasının yanında kripto paraların küresel dünyada süregelen güçlü ilerleyişine de katkı sağlamaktadır.

Celo günümüzde bankacılık sektörüne erişimi olmayan milyarlarca akıllı telefon kullanıcısına, telefon numaralarını açık anahtarlar olarak kullanarak, yalnızca birkaç basit işlemle varlık alıp satabilme imkanı sunmaktadır.

Celo platformu iki yerel tokena sahiptir. Bunlardan CELO token; işlem ücretleri, yönetişim hizmetleri ve çeşitli ağ içi işlemler için kullanılan, Proof of Stake (PoS) konsensüs algoritmasına sahip bir tokendır. Platformun gelecek planları arasında, Celo Dollar (CUSD) gibi stablecoinlere de ev sahipliği yapmak yer alıyor.

CELO Ne Zaman Kuruldu?

celo 2 1200x600 - Celo Nedir?
Celo

Celo (CELO) platformu kullanıcılarına kaliteli kripto para deneyimleri sunma amacıyla çıktığı yolculuğa ilk olarak 2017 yılında Rene Reinsberg tarafından kurulmasıyla başlamıştı. Kurulduğu günden itibaren büyük yol kat eden bu proje, 2018 ve 2020 yılları arasında gerçekleşen çeşitli halka açık ve kapalı token satışlarında toplamda 120 milyon CELO tokenını kullanıcılarıyla buluşturmayı başarmıştı.

CELO’nun Kurucuları 

Celo (CELO), MIT, Stanford, Google, Square, Circle, Visa, GoDaddy, Dünya Bankası, Federal Rezerv Bankası, Harvard Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Cambridge Üniversitesi, ABD Adalet Bakanlığı, Bank of America, Capital One, Twitter, Give Direct ve Gates Vakfı’ndan gelen kişilerden oluşan bir ekip tarafından kurulmuştur. 

CELO Nasıl Çalışıyor?

Celo (CELO) ağı, platformunu çalıştırmak için platformda yer alan 3 katılımcı grup aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

celo1 1 1200x600 - Celo Nedir?
Celo-Katılımcı Grupları
  • Hafif İstemciler: Celo (CELO)’nun mobil cüzdan gibi kullanıcının mobil cihazlarında çalışan Celo Network uygulamalarıdır.
  • Doğrulayıcı Düğümler (node): Celo (CELO)’nun fikir birliği mekanizmasına katılan, işlemleri doğrulayan ve yeni bloklar üreten bilgisayarlardır. Sistemin bel kemiğini oluşturan gruplardır.
  • Tam Düğümler: Doğrulayıcı düğümleri ve mobil cüzdanlar arasında köprü görevi üstlenen, hafif istemcilerden gelen istekleri alan ve işlemleri doğrulayıcı düğümlere ileten bilgisayarlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu sistemde ağın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve daha adil bir platform olması için çeşitli düzenlemelere gidilmiştir. Sistemdeki doğrulayıcı düğümler, CELO sahibi kullanıcılar tarafından oylanarak belirlenmektedir.

Kripto para gönderme işlemlerinde genelde kriptografik adresler kullanılmaktadır. Celo Cüzdanında ise, “adres tabanlı şifreleme” olarak bilinen bir yöntemle bu süreçte basitleştirmeye gidilmiştir. Celo kullanıcıları basit bir doğrulama işlemi ile telefon numaralarını kriptografik bir adres ile eşleştirme işlemi yaparlar. Bu yöntemle kullanıcılar, Venmo ve MPESA gibi merkezi ödeme uygulamalarına benzer bir kullanım ile kişi listelerindeki herhangi biriyle işlem yapabilme imkanı bulmaktadırlar.

celo 1200x600 - Celo Nedir?
Celo

Celo Cüzdanı, kullanıcıların kişi listelerinde olduğu halde henüz ağa katılmamış olan kişilere ödeme göndermelerine de imkan tanır. Celo Protokolü, ağa kayıtlı olmayan bir kullanıcıya varlık gönderildiği zaman alıcının telefon numarasına karşılık gelen kriptografik adresi ile eşleşene kadar varlığı koruma altına alır.

CELO’nun Farkı Ne?

Celo sistem olarak açık kaynaklı ve Proof of Stake (PoS) algoritmasını benimsemiş bir platform olarak bilinmektedir. Platform sahip olduğu rezerv destekleme mekanizması sayesinde stablecoinleri desteklemektedir.

Celo’nun asıl farkı odaklandığı satış alanı diyebiliriz. Diğer sistemlerden farklı olarak Celo akıllı telefon kullanıcıları ekosistemine odaklanmaktadır.  Şirket, akıllı telefon sahiplerinin sayısının hızlı artması fakat kripto para kullanıcı sayısının çok daha yavaş bir hızla artmasına bağlı olarak, merkeziyetsiz uygulamaların ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasına olanak sağlayarak DeFi ile iki teknoloji arasında köprü görevi görmektedir.

Mobil için oluşturulmuş Celo blok zinciri, işlem ücretlerini otomatik olarak hesaplamasının yanı sıra ayrıca kullanıcıların herhangi bir para biriminde işlemleri destekleyen ‘gas’ ücretlerini ödemelerine de imkan tanımaktadır.

CELO Rezervi Nasıl Çalışır?

Celo’nun ilk hedefi akıllı telefona sahip herkesin kripto paralarla kolay bir şekilde alışveriş yapması olsa da bir başka hedefi, platformun para birimlerinin günlük fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesini sağlamaktır. Celo ise bu dalgalanmaların önüne geçmek için, programlanabilir rezerv teminatı ile desteklenen stablecoinlere sahiptir.

Merkeziyetsiz Celo Protokolü, rezervini piyasanın Celo Dolar talebine uygun olacak şekilde düzenli şekilde dengeleyerek 1 dolara sabitlemektedir. Celo Dolar’ın talebinde yaşanabilecek keskin bir artış cUSD serbest piyasa fiyatını 1 doların üzerine çıkarabilir. Piyasada bulunan çok fazla Celo Dolar da fiyatı 1 doların altına düşürebilir. Yaşanabilecek her iki durumda da, protokol tarafından yönetilen Celo stabilizasyon mekanizması çalışmaya başlar.

cUSD piyasa değerinin 1 doların altına düşmesi durumunda Celo Protokolü rezervde bulunan CELO’ları satar, piyasadan cUSD alarak arzı düşürür ve fiyatı sabitler. Fiyat 1 doların üzerine çıktığında ise Celo Protokolü yeni cUSD basar, sonrasında bu cUSD’ler ile CELO satın alır ve fiyat yeniden sabitlenmiş olur. Arz ve talebe dayanan bu düzenli küçülme ve büyümeler stablecoinlerin amacı olan stabiliteyi desteklemektedir.

Dolaşımdaki CELO Miktarı

Platformun yerel tokenları CELO ve CUSD, Celo platformu içinde tamamlayıcı işlevleri üstlenmektedirler. Celo projesine göre toplamda ulaşılabilecek en fazla CELO token sayısı 1 milyar ile sınırlandırılmış olup, dolaşımda ise yalnızca 439.191.694 adet CELO token bulunmaktadır.

CELO ise güncel olarak 1,40 dolardan işlem görmekte olup, CoinMarketCap sıralamasında 75. sırada yer almaktadır. CELO token ile şu anda işlem yapabileceğiniz borsalar arasında Binance, OKX, ByBit ve Bitget gibi popüler kripto para borsaları yer alıyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir?

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Japonya, Bitcoin Ulusal Rezerv Planını Reddetti
Japonya, Bitcoin’in ulusal rezervlere dahil edilmesi önerisini, kripto piyasasındaki dalgalanma ve Bitcoin’in geleneksel döviz rezervi tanımına uymaması gerekçeleriyle reddetti. Bu temkinli yaklaşım, özel sektörde artan Bitcoin yatırımları ile hükümet politikası arasındaki farkı gözler önüne seriyor. Coinpost’un 26 Aralık’taki haberine göre, Japonya hükümeti, Bitcoin’in ulusal rezervlere dahil edilmesi konusundaki tutumunu açıkladı. Hükümet, Bitcoin gibi kripto varlıkların […]
3 saat önce Blockchain
Güney Kore, Kuzey Koreli Siber Suçlulara Yaptırım Uyguladı
Güney Kore, son dönemde Kuzey Kore’ye bağlı 15 kişi ve bir kuruluşu, kripto para hırsızlıkları da dahil olmak üzere yasa dışı siber faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. Bu yaptırımlar Kuzey Kore’nin siber suçlularının kripto para sektörünü hedef alarak milyarlarca dolar değerinde dijital varlık çaldığını ortaya koyuyor. Bu gelişme Kuzey Kore’nin siber tehditlerinin arttığını ve […]
11 saat önce Öne Çıkan
2024’te Kripto İlgili Hisselerin En İyi ve En Kötü Performans Gösterenleri
Kripto para piyasası, 2024’te dikkat çekici bir yıl geçirerek ABD’de işlem gören kriptoyla bağlantılı hisselerde dalgalı bir seyir izlenmesine neden oldu. Bu yıl, spot Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi, Nisan ayında gerçekleşen Bitcoin halving etkinliği ve Donald Trump’ın seçilmesi gibi önemli gelişmelerle dikkat çekti. Bu gelişmeler, sektöre yenilenmiş bir odak kazandırdı. Trump’ın kripto parayı desteklemesi, Bitcoin’in […]
1 gün önce Blockchain
2024’te Kripto Dünyasında Neler Oldu? Yılın En Dikkat Çeken 10 Olayı
2024 yılı, kripto para dünyası için adeta bir dönüm noktası oldu. Yıl boyunca Bitcoin ve diğer dijital varlıkların kurumsal kabulünden, büyük yasal davalar ve yeni oyun trendlerine kadar pek çok önemli gelişme yaşandı. Gelin hep birlikte yılın en dikkat çeken 10 olayına bakalım; 1. ABD’de Spot Bitcoin ETF’lerinin Onayı 11 Ocak’ta SEC, Bitcoin spot ETF’lerini […]
1 gün önce Öne Çıkan
Kripto borsaları için yeni düzenlemeler açıklandı!
Son dönemde Türkiye’deki kripto para piyasasında önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Bu yeni düzenlemeler, özellikle kripto para borsalarının ve finansal kuruluşların faaliyetlerini doğrudan etkileyen önemli yükümlülükleri kapsıyor. Kripto para düzenlemelerinde adımlar atan Türkiye bu kez ise düzenlemelerde birkaç değişiklik yaptı. Düzenlemeler ise şu şekilde: Yeni Düzenlemeler Kripto Para Borsaları için Yeni Uyum Yükümlülükleri Kripto para borsaları, […]
2 gün önce Öne Çıkan
Kraken ve ABD SEC Arasında Ortak Düzenleme ve Önerilen Karar!
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile kripto borsası Kraken, ortak bir düzenleme ve önerilen karar için mahkemeye başvurdu. Bu gelişme Kraken’in SEC lehine verilen bir karara itiraz etmeye hazırlanmasıyla gerçekleşti. Kraken ve SEC’nin Anlaşmasının Detayları Kraken ve SEC, bir keşif ihtilafına ilişkin ortak bir bildirim sundu. Bu bildirim, Bitcoin ve Ethereum ile ilgili […]
2 gün önce Borsa