Certik: DeFi Saldırılarının Çoğu, Merkezileşme Sorunlarından Kaynaklanıyor!
Blockchain güvenlik ve denetim firması olan Certik, 2021 yılında gerçekleşen DeFi saldırılarının en büyük nedeninin merkezileşme ile ilgili olduğunu bildirdi.
Şirket, DeFi protokollerindeki merkezileşme sorunları yüzünden yaklaşık 1,3 milyar dolar değerinde saldırı gerçekleştiğini belirtiyor. 2021 yılı boyunca 1.737 akıllı sözleşme denetimi yapan Certik, 286 ayrı merkezileşme riski örneği bulduğunu açıkladı.
İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?
“Merkezileştirme, DeFi ahlâkına aykırıdır ve büyük güvenlik riskleri oluşturur. Tek bir hata, hem özel bilgisayar korsanları hem de kötü niyetli kişiler tarafından yararlanılabilir.”
BZX Saldırıya uğramıştı!
Hatırlanacağı üzere bu tür bir güvenlik açığından etkilenen protokollerden biri olan BZX, bir kimlik avı saldırısında 55 milyon dolar zarara uğramıştı.
Güvenlik açıklarına rağmen, geçtiğimiz yıl DeFi’daki büyümeye de işaret eden şirket, popülerliğin her geçen gün arttığını belirtiyor. Ayrıca, merkezi olmayan borsalarda (DEX) işlem gören hacmin üç katına çıktığını ve DeFi protokollerinde kilitlenen toplam değerin dört katına çıktığını dile getiriyor. Ancak bu protokollerde işlem yapmak için kullanıcıların yüksek ücretler ödemesini de göz ardı edilmemesi gerektiği de belirtiliyor.
“Ethereum’un sağladığı akıllı sözleşmeye dayalı merkezi olmayan uygulamalar için açıkça doyumsuz bir iştah var. DeFi ve NFT’ler gibi diğer uygulamaların tümü bu büyümeye katkıda bulundu. Tek sorun işlem ücretlerinin fazla olması.”
Bununla birlikte, Ethereum’un ölçeklendirmede karşılaştığı zorluklar nedeniyle, piyasadaki bazı rakiplerin, Ethereum’un DeFi üzerinde olan hakimiyetini azalttığı belirtiliyor. Şirket buna örnek olarak ise; Binance Smart Chain, Solana, Terra, Avalanche, Fantom ve Polygon’un kullanıcıların DeFi işlemleri için en popüler zincirler hale geldiğini söylüyor.
Her ne kadar Ethereum üzerinde yapılan işlemlerde yüksek ücretler söz konusu olsa da, Ethereum tabanlı protokollerdeki TVL’in 153 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.
Ancak diğer zincirlerin daha hızlı ve ucuz işlem imkanı sunmasının, Ethereum’un yerini almak için oldukça öne geçmesine katkı sağladığı da belirtiliyor.
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.