Çin Blok Zincirinde Sahtecilik Yaptı İddiası Ortaya Atıldı!
Çin, virüs salgını öncesinde blok zincirine olan yatırımı ile dikkat çekiyordu. Özellikle Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Blockchain teknolojisine yapacakları yatırımı her platformda dile getiriyordu. Hem devlet hem özel şirketlerin blok zinciri kullanımı ülkede teşvik ediliyordu. Teşviklerin ardından blok zinciri teknolojisini kullanan şirketlerin ve kurumların sayısı artmıştı. Fakat Blockchain’e olan ilginin altında başka şeyler çıktı.
2020 senesinin öncesinde Çin, blok zinciri için büyük atılım duyuruları paylaşmıştı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping öncülüğünde yatırım tavsiyeleri bir bir gelmişti. 2020 senesine girdiğimizde ise, corona virüsü ekonomiye büyük bir darbe vurdu. Çin’de başlayan ve sonrasında Avrupa’da yayılan virüs, son olarak Amerika’yı da etkiledi. Virüs sadece bir hastalık olarak yayılmadı. Aynı zamanda ülkelerin ekonomilerine de büyük darbe indirdi. Ancak bu krizi Çin hükümeti blok zinciri ile sözde kırdı.
İş dünyası hakkında bilgi ve veri toplayan Tianyancha şirketi, Asya ülkesinde ilginç bir detayı ortaya çıkardı. Ülkede blok zinciri teknolojisi ile kurulan şirket sayısının 35 bin olduğunu açıkladı. Bu rakama henüz yeni diyebileceğimiz 2 binin üzerinde şirket daha eklendi. Ancak daha çarpıcı bir gerçek ise sonradan ortaya çıktı. Blokchain teknolojisi ile kurulan şirketlerin, tam manasıyla kullanılmadığına dair iddialar ortaya atıldı.
Aralarında Blockchain Olmayan Şirketler de Var
Çin, blok zinciri konusunda kendini lider bir konumda görüyor. Çin’in henüz yeni yaygınlaşan bu teknolojide dünyaya öncülük edebileceği tartışmaları yapılıyordu. Asya ülkesi, blok zinciri teknolojisinde liderliği kimseye vermek istemiyor. Dünyaya bu konuda öncülük ederek, ticari savaşı kendine doğru yöneltmek istiyor. Ancak durum göründüğü kadar kolay değil.
30 binin üzerinde Blockchain şirketi olsa da hepsinin balon olduğu düşünülüyor. Hatta konuyla ilgili ülkenin Dijital Varlık Enstitüsü, Müdür Yardımcısı Bai Liang şu demeçte bulunmuştu:
Çin’de 30 binden fazla blok zinciri şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin yüzde 96’sı teknolojiye sahip. Yine de kurulu bir düzen olmasına rağmen, aktif olarak blok zinciri çalışmıyor.
Sonuçta, ülkede yer alan şirketlerin sözde blok zinciri teknolojisi kullandığı ortaya çıktı. Reel olarak bakıldığında ortada herhangi bir düzen olmadığının farkına varıldı. Ülkede kayıtlı olan şirketlerin yüzde 60’dan fazlasının lisansları iptal edildiği ve statülerini kaybettikleri belirtildi.