Cryptojacking Hindistan’da 5 Kat Daha Fazla Yaygın!
Microsoft’un yeni piyasaya sürdüğü Security Endpoint Threat Report 2019’a göre, Cryptojackerlar Hindistan’da çok büyük gelirler elde ediyor.
Raporda, Hindistan’daki internet kullanıcılarının bölgesel ve küresel ortalamanın 4.6 katı kadar kripto madenciliği ile ilgili kötü amaçlı yazılım saldırıları ile karşılaştığı belirtiliyor. Hindistan, Asya Pasifik bölgesindeki en fazla sayıda kripto para madenciliği saldırısı yaşıyor ve Sri Lanka’yı bu konuda geride bırakmış durumda.
Genellikle cryptojacking olarak adlandırılan kripto para madenciliği saldırısı, bilgisayar korsanlarının bilgisayar gücünü kripto paraları çıkarmak için, başka birinin bilgisayarına gizlice kötü amaçlı yazılım yüklediği bir saldırı olarak nitelendiriliyor.
Saldırganlar Kripto Fiyatları İle Hareket Ediyor
Cryptojacking saldırıları, 2018 senesinde kripto para birimi fiyatlarının dibi görmesi ile birlikte önemli bir düşüş gördü. Microsoft’un sunduğu rapor, kripto para madencilik saldırılarının 2018’den bu yana neredeyse %40 azaldığını iddia ediyor.
Şu anda, her 100.000 sistemden sadece 50’sinin yani %0.05’inin bir kripto para madenciliği saldırısı ile karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.
Rapor, “Kripto para birimlerinin değeri yükselip düştükçe, bu tarz madencilik saldırılarıyla karşılaşma oranı da bu duruma göre değişkenlik gösteriyor.” diyor.
Aynı raporda, Microsoft Hindistan grup başkanı ve genel danışmanlık, dış ve hukuki işlerden sorumlu Keshav Dhakad şunları söyledi:
Kripto para birimi değerindeki son dalgalanmalar ve kripto para birimi oluşturmak için gereken zamanın artması, saldırganların çaba göstermesine engel oluyor. Ayrıca saldırganlar düşük siber farkındalık sahip olan piyasaları hedef alıp sömürmeye devam etmekte.
Cryptojacking Artık Hayatımızda Hep Var Olacak
Cryptojacking saldırılarında bir düşüş eğilimi olmasına rağmen, bu tür saldırılar hala oldukça yaygın. Bildirilenlere göre, kısa bir süre önce Meksika’da, bulut servislerinin birinci önceliği olduğu cryptojacking saldırılarında artış olduğu söylendi. Blue Mockingbird isimli kötü amaçlı yazılım çetesinin Mayıs ayında bir başka saldırısı, Monero kötü amaçlı yazılımını 1000’den fazla kurumsal sisteme yüklemeyi başarmış.
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında, yaklaşık 80.000 bilgisayara “Dexphot” isimli bir cryptojacking yazılımı bulaşmış olduğu bildirildi.
Gelişen blockchain teknolojisi ile birlikte, hayatımıza yepyeni dolandırıcılık kavramları girmiş gibi görünüyor. Bununla beraber internette attığınız her adımı dikkatli ve emin bir şekilde atmanız sizin yararınıza olacaktır.