Devcon 2023 Neden İstanbul’da Yapılmalı?

Blockchain 23/09/2022 18:23 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Devcon 2023 Neden İstanbul’da Yapılmalı?

Ethereum geliştirici ve araştırmacıları için en önemli etkinlik olan Devcon, önümüzdeki yıl İstanbul’da yapılabilir. Türkiye kripto para topluluğunda, bu ihtimale dair kampanya başlatıldı ve her geçen gün yeni katılımcılar kampanyaya katılarak destek veriyor. Eğer Devcon İstanbul’da gerçekleşirse, başlatılan bu kampanyanın katkısı büyük olacak.

Bu yılki Devcon etkinliği Ekim 2022’de Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yapılacak. Ancak etkinlik organizatörleri şimdiden bir sonraki yıl için planlamalara başladı. Devcon forumu üzerinde yakın zaman önce yapılan bir ankette, katılımcılar şimdiye kadar 7 öneride bulundu. Öneriler arasında bazı Türkler tarafından önerilen İstanbul da bulunuyor ve bu öneri büyük bir destek topladı. Öneriye yapılan yorum ve görüntülemeler, bir sonraki aday olan Vietnam’a bağlı Nha Trang City’nin çok önünde.

Türkiye kripto para ekosisteminde yer alan önemli isimler bu kampanyaya destek vererek, gayriresmi bir komite kurdu ve olası organizasyon için çalışmalara başlayarak After Merge Event adında bir etkinlik düzenledi.

İlginizi çekebilir: The Merge (Birleşme) Nedir? Ethereum 2.0 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Neden İstanbul?

2 Ağustos 2022’de yayımlanan CoinDesk haberine ve haberin içerdiği piyasa çalışmasına göre; 8 milyon Türk vatandaşı kripto para yatırımına sahip. Ülkedeki yüksek enflasyon (1 yılda %80’den fazla) ve Türk lirasının ABD doları karşısındaki değer kaybı (1 yılda %126); ülke vatandaşlarının ellerindeki değeri korumak için alternatif yatırım araçları aramasına sebep oluyor. Yabancı ülkelere ait para birimleri ve altın gibi araçlar; Türkiye’deki enflasyona karşı koruyucu bir nitelik taşısa da, kripto paralar da önemli bir seçenek olarak popülarite kazanmış durumda.

Devcon 2023’ün İstanbul’da yapılması için, “ülkedeki kripto paralara olan ilgi” haricinde başka sebepler de bulunuyor. Bunlardan biri İstanbul’a erişimin kolay olması. 117 ülkeden İstanbul’a günlük yaklaşık 600 direkt uçuş yapılabiliyor. Ziyaretçilerin çoğunlukla vize gibi bir gereksinimleri bulunmuyor veya ülkeye girişler oldukça kolay. Ayrıca İstanbul’un konumu itibarıyla Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlaması da bir başka etken. Tüm bu avantajların yanında İstanbul hem güvenli bir şehir, hem de ilgi çekici ve uygun fiyatlı mekanlara sahip.

İstanbul’u avantajlı kılan bu özellikler şüphesiz ki organizatörlerin bir şehri seçmeleri için tam olarak yeterli değil. Organizatörler seçim yaparken şu soruyu soracaktır: Bu şehirde aktif bir kripto para topluluğu bulunuyor mu ve organizasyonun bu şehirde yapılması ile, topluluk ve ekosistem için bir fark yaratılacak mı?

Türkiye’de, kripto para yatırımı olanların çok az bir bölümünün geliştirici olduğunu görüyoruz. Ancak bu oran, üniversite öğrencilerinin ekosisteme dahil olması ile birlikte her geçen gün hızla artıyor. Türkiye, dünyanın en genç popülasyonlarından birine sahip ve nüfusun yaklaşık %50’si 30 yaşın altında. Bu genç jenerasyonun 8,4 milyonu yüksek öğrenim görüyor ve kripto paralara ilgisi var. En son rakamlara göre, Türkiye’de 41 üniversitede blockchain toplulukları kurulmuş durumda ve bu topluluklar yüzlerce üye barındırıyor. Yalnızca İTÜ Blockchain Topluluğuna baktığımızda 2.500 kadar üyesi olduğunu görüyoruz. Bu rakamlar bundan birkaç yıl önce, 10’lar seviyesindeydi.

Bu hızlı ilgi artışının olası sebepleri sorulduğunda, çoğu blockchain topluluğundan gelen yanıtlar birbirine benzer nitelikte.

İlginizi çekebilir: Web3’ün Dev İsimleri, Istanbul Blockchain Week’te Bir Araya Geliyor!

Büyüme İştahı

Ülkedeki yeni jenerasyonda, küresel piyasalara entegre olabilmek için artan bir iştah görülüyor. Bu entegrasyon hayalini gerçekleştirmek için ise, blockchain projeleri gibi dijital fırsatlar öne çıkıyor. Son zamanlarda Türk lirasının diğer para birimleri karşısındaki büyük değer kaybı ve şart koşulan vize gereklilikleri; ister gezmek ister çalışmak için olsun, genç insanların ülke dışına çıkabilmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Bu handikaplara rağmen öğrenciler, COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılması sonrasında küresel çaptaki etkinliklere katılmaya başladılar. Aralık 2021’de yapılan Avalanche hackathon’u bu etkinlikler için bir ilk oldu.

Sonraki durak ise Avalanche Barcelona Summit oldu ve ülkemizde yer alan 3 farklı üniversiteden öğrenciler etkinliğe katılım sağladı. Yakın zaman sonra Türk gruplar; ETHAmsterdam, ETHPrague, ETHBarcelona, ETHCC 5, ETH Mexico City ve ETHBerlin gibi etkinliklere de katılım gösterdi. Son olarak 10 kişilik bir öğrenci grubu, Devcon Bogota’ya katılmak üzere planlamalarını yapmış durumda.

Öğrencilerin bu etkinliklere katılabilmesi için; öğrencilere burs sağlayarak öğrencilerin önünü açan LykaDAO ve Paribu gibi yerel kuruluşlar ile Aave ve Talent House gibi global kuruluşların da önemli katkıları bulunuyor.

Aynı zamanda ülke içi yerel etkinlikler de, Türkiye topluluğun büyümesine katkı sunmaya devam ediyor. AvalancheHacks, NFT and Metaverse Hackaton ve Blockcircus gibi etkinlikler sonrasında; Blockchain and Beyond Summit ve Blockchain Networking Day gibi öğrenci etkinlikleri gerçekleşti ve etkinliklere katılım oldukça fazlaydı. Blockchain Economy Summit, NFT Summit, Eurasia Blockchain Summit, Kriptofest ve Istanbul Blockchain Week gibi organizasyonlar da ülkedeki kurumsal farkındalığın yerleşmesine zemin hazırladı.

Bunların haricinde; Cyptist ve Mina Developer Meetup gibi etkinlikler de ülkedeki geliştirici topluluğun ilgisini çekmeyi başardı. CryptoMondays etkinlikleri ile her hafta ekosisteme yeni katkılar sunulurken; yakın gelecekte ETH İstanbul etkinliğinin organize edilebilmesi için de önemli bir istek ve çaba var.

Potansiyeli Artırmak

Ethereum Foundation çalışanlarından @kaanuzdogan’ın yaşadığı süreç anlatılmaya değer. Kaan, Boğaziçi Üniversitesinde lisans öğrenimi görürken aldığı bir blockchain dersi sonrasında teknolojiye olan ilgisini fark etti. O dönemde herhangi bir blockchain topluluğu olmadığı veya bu tarz etkinlikler düzenlenmediği için, birçok arkadaşı bu alanı fark edemedi ve yapay zeka gibi, makine öğrenimi gibi uzmanlık alanlarına yöneldi.

Türkiye geliştiriciler ekosisteminde yalnızca Türkler de yer almıyor. Son zamanlarda Ukrayna’da yaşanan olaylar neticesinde Ukrayna ve Rusya’dan geliştiriciler İstanbul’a ve Türkiye’nin kıyı bölgelerine yerleşmeye başladı. Bu yetenek göçü, bölgedeki geliştirici topluluğunun büyümesine katkı sağlıyor.

Son Söz

Türkiye; küresel blockchain topluluklarına kısıtlı erişimi olan, güçlü bir potansiyele sahip genç bir nüfus barındırıyor. Bu potansiyelin az bir kısmı burs bulabiliyor ve küresel etkinliklere katılabiliyor. Katılımcıların bu etkinliklerde ödüller kazandıklarına da tanık oluyoruz.

Küresel etkinliklere az sayıdaki katılım, yerelde etkiler yaratıyor ve yerel etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler toplum içerisinde farkındalık yaratıyor ve bu farkındalık ile beraber yeni yetenekler ekosisteme dahil oluyor. Bunların ötesinde; halihazırda dışarıdan yerel pazara bir yetenek akışı da mevcut.

Birkaç öğrencinin küresel etkinliklere katılımı ülkede bu denli olumlu sonuçlar yaratabilirken; Devcon 2023’ü İstanbul’da düzenlemek ve dünyanın her yerinden önemli geliştiricileri İstanbul’a getirmek, nasıl bir etki yaratır, düşünmeye değer.

DSC02226 1066x600 - Devcon 2023 Neden İstanbul'da Yapılmalı?
Turan Sert

Bu makale; bir teknoloji girişimcisi ve finansal yazar olan Turan Sert’in CoinDesk için yazdığı İngilizce makaleden derlenerek hazırlanmıştır. Kendisine bu detaylı yazı için teşekkür eder ve başarılarının devamını dileriz.

Daha fazla Ethereum haberi için buraya bakabilirsiniz.

Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Nasdaq, Litecoin ETF Onayı İçin İlk Adımı Attı!
Nasdaq, Canary Capital adına ‘Canary Litecoin ETF’ için 19b-4 formunu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sundu. Bu başvuru spot Litecoin ETF’sinin onaylanması için gereken önemli aşamalardan biri olarak değerlendiriliyor. Daha önce Canary Capital, S-1 formunu güncelleyerek SEC’ye iletmişti. Başvuruya göre, ETF’nin nakit varlıklarının saklanmasından U.S. Bank N.A. sorumlu olacak. Litecoin varlıkları ise Coinbase […]
2 gün önce Altcoin
Ünlü Kriptopara Hukukçusu Dr. Raşit Tavus’tan Kullanıcılara Tavsiyeler
Raşit bey Muhabbit’e hoşgeldiniz, söyleşiye başlamadan önce sizi bir tanıyalım mı? Merhabalar, yaklaşık 10 yıldır kripto piyasalarında alt sat yapıyorum. Doktora tezimi “Blokzincir Sistemlerinde Mağdurun Tespiti” konusuyla bu alanda yazdım, tezimi yazarken Kriptopara hukuku ve Blokzincir hukukuna Amerikan yaklaşımını daha yakından gözlemleyebilmek için ABD’de de araştırmalar yaptım. Halen blokzincirde hukuki sorunlara dair hizmet ve danışmanlık […]
2 gün önce Blockchain
XRP fiyatı 3 dolar seviyesini aştı!
XRP, 2018’den bu yana ilk kez 3 dolar seviyesini aştı. Yatırımcıların ilgisi artarken, fiyatın bu yükselişini sürdürüp sürdüremeyeceği merak ediliyor. XRP’deki bu yükseliş, topluluktaki olumlu hava ve güçlü teknik verilerle destekleniyor. Ünlü analistlerden gelen iyimser yorumlar ve sosyal medyada artan pozitif paylaşımlar, XRP’nin yukarı yönlü ivmesini güçlendirdi. Bu durum piyasada daha fazla yatırımcının dikkatini çekerek […]
3 gün önce Blockchain
XLM’de yüzde 30 yükseliş ihtimali: Fırsatlar ve Riskler
XLM, son günlerde yaşadığı hızlı yükselişle yatırımcıların dikkatini çekiyor. Eğer $0.45 seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa analistlere göre %30’luk bir artışla $0.65 seviyesine ulaşabilir. Yükselişi Tetikleyen Gelişmeler Son 24 saatte XLM fiyatında %16 oranında artış oldu. Bu yükselişin temel nedenlerinden biri, piyasadaki genel boğa havası. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve XRP gibi büyük kripto varlıkların değer […]
3 gün önce Altcoin
ABD Hükümeti, 2016 Bitfinex Saldırısında Çalınan Bitcoin’lerin Bitfinex’e İade Edilmesini İstiyor
ABD hükümeti, 2016 yılında Bitfinex’ten çalınan Bitcoin’lerin kripto borsasına aynı şekilde iade edilmesi gerektiğini belirtti. Bu talep, Washington D.C. mahkemesine sunulan bir belge ile resmileşti. Mahkeme Dosyası Detayları Son mahkeme dosyası, Ekim ayında yapılan bir başka dosyalama ile uyumlu olarak, Ilya Lichtenstein ve Heather Morgan’ın yanı sıra Bitfinex’in ana şirketi iFinex’in de kripto borsasının bu […]
3 gün önce Bitcoin
Trump’ın Yemin Töreni Öncesi Bitcoin Türev Piyasasında Volatilite Beklentisi Artıyor
Bitcoin türev piyasasında, Başkan Donald Trump’ın ikinci yemin töreni öncesinde volatilite beklentisi arttı. Put opsiyonlarındaki belirgin artış dikkat çekerken, Ethereum piyasalarında da daha yüksek volatilite beklentisi hakim. Bitcoin Türev Piyasasında Volatilite Sinyalleri Trump’ın 20 Ocak’ta yapılacak ikinci yemin törenine hazırlanılırken, Bitcoin türev piyasasında volatilite beklentileri arttı. Trump, ABD tarihinde ardışık olmayan iki dönemde başkanlık yapan […]
3 gün önce Blockchain