ERC20 Token Nedir?
ERC20 standardı, blockchain alanında yer alan geliştiricilere kendi kripto para birimlerini oluşturmalarına fırsat veren bir araçtır.
Bildiğiniz gibi Ethereum sadece blockchain değil, bir platform üründür. Yani bu sayede insanlar Ethereum ağı üzerinde token ve merkezsiz uygulamalar geliştirebilir.
Ethereum, geliştiricilere kendi kripto paralarını üretmelerine olanak sağlayan, ERC20 adı verilen bir standarda sahiptir. Bu aynı zamanda kendi kripto para birimini üretmek isteyen firmaların tercih ettiği nispeten kolay bir yoldur.
Uniswap’ın UNI tokenı gibi bazı kripto paralar, ERC20 standardı ile çalışır. Fakat Binance Coin gibi diğer kripto para birimleri ise ilk zamanlarda ERC20 standardı ile geliştirilmiş olsa da, şimdilerde kendi blockchain standardına geçiş yaptı.
ERC20 tokenları Ethereum ağında kullanılan en popüler kripto paraları ifade eder. Bu tokenler aynı zamanda fonksiyon sahibi olan Utility Token olarak da bilinir. Bu tokenlar, belli başlı hizmetlerde ödeme yöntemi olarak da kullanılabiliyor.
Bu tokenler:
- Fungible – Her bir tokenın kodu birbiriyle aynıdır. Ancak işlem geçmişlerinde ayırt edilebilir ve tanımlanabilirler.
- Transfer Edilebilir – Bu tokenlar, bir cüzdandan diğerine kolaylıkla transfer edilebilir.
- Sabit Arz – Geliştiriciler tokenlarını sadece sabit bir arza dayalı olarak geliştirebilir. Bu sayede geliştiriciler ilerleyen dönemlerde arzı artıramazlar.
ERC20 Blockchain İçin Ne Anlam İfade Ediyor?
Ethereum geliştiricileri, ekosistemleri içinde birçok kişinin kendi kripto paralarını oluşturduğunu farketti. Fakat ortada bir problem vardı. Bu tokenların birbirleri ile iletişime geçmesi, gün geçtikçe daha karmaşık bir hal alıyordu.
Sonrasında Ethereum geliştiricileri bir karara vardı. Bu karara göre, bütün geliştiriciler Ethereum’un sunduğu kurallara uyarak bir token geliştirebilir hale geldi. Bu da ERC20 standardının doğuşu olarak nitelendirildi.
ERC20 Tokenlarını Nereden Satın Alabilirsiniz?
ERC20 tokenları, birçok kripto para borsasında kendine yer bulmuş bir standartta geliştirilen tokenlardır. Örneğin OKEx, Huobi, Binance, FTX ve BTCTurk gibi kripto para borsalarında, birbirinden farklı ERC20 tokenlarına ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ERC20 standardındaki kripto paralarınızı saklamak için MetaMask ya da donanım cüzdanı kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: MetaMask Nedir?
Bu Standardın Dezavantajları Nelerdir?
- Verimsizlik – CryptoKitties gibi yüksek talep gören DApp’ler yüzünden Ethereum ağı bazı durumlarda sıkışıklık gösterdi.
- Yavaş İşlem Süreleri – Ethereum ağının blok süresi yaklaşık olarak 14 saniyedir. Bu yüzden işlemlerinizin onaylanması dakikalar sürebilir. Bu süre yeni teknoloji ürünü blockchainler için çok fazla olarak nitelendiriliyor.
- Ether – İşlemler yapıldığında, işlem ücretlerini ödemek için Ether’e ihtiyaç duyulur.
Ethereum Ağındaki Diğer Standartlar Nelerdir?
ERC-721
Bu tokenlar değiştirilemez. Her token benzersizdir ve kendi koduna sahiptir. Bu, dijital sanat eserleri, oyun kartları ve mülkiyet bilgileri dahil olmak üzere koleksiyon içerikli bir pazara ön ayak olmuştur.
ERC-1400
Bu standart menkul kıymet tokenları içindir. Böylece bu kripto paralar menkul kıymet olarak satılabilir.
ERC-223
Bildiğiniz gibi bir işlem yapıldığında ücretler Ether cinsinden ödenir. Bu standart, işlem ücretlerinin farklı tokenlar kullanılarak ödenmesine olanak sağlar.
ERC-777
Genel giderleri azaltmak ve yeni özellikler eklemek adına ERC20 standardına bir güncelleme olarak görülen bu standart, geriye dönük uyumluluk sahibidir. Muhtemelen ilerleyen yıllarda gittikçe yaygınlaşacaktır.
Daha fazla Nedir?, Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.