Kripto paralara düzenlemeler getireceği konuşulan Güney Kore, sonunda belirsizliklerin önüne geçti.
Güney Kore hükümeti, kripto para ticaretinden elde edilen gelir için %20 vergi oranı açıkladı.
22 Temmuz tarihinde Vergi Geliştirme ve Gözden Geçirme Komitesi tarafından yapılan toplantının ardından, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı yeni kuralları detaylandıran revize edilmiş vergi taslağını yayınladı.
Bakanlık, “Sanal Varlık İşlem Gelirleri Üzerinden Vergilendirme” başlıklı vergi bölümünde yeni kuralları, hem kişisel (ikamet eden ve ikamet etmeyen) hem de yabancı şirketlerin sanal varlıklarının vergilendirilemez olduğunu belirtti.
Hükümet, kripto para birimlerinin hisse senetleri ve türev işlemlerden elde edilen gelir için zaten benzer bir vergi sisteminde vergilendirdiği diğer ülkelere işaret etti. Ve bu durum ile birlikte, kripto para birimleri gibi sanal varlıklar için vergilendirme sisteminin bir gereklilik olduğunu belirtti.
Yeni vergilendirme kapsamında, sanal para ve soyut varlıklardan elde edilen kazançlar, yıllık olarak hesaplanan vergiye tabi gelir olarak nitelendirilecektir. Yılda kazanılan 2.5 milyonun altındaki sanal varlıklardan elde edilen gelir -2.000 $ ve aşağısı- asgari eşiğin altında nitelendirilip vergilendirilmeyecektir.
Asgari eşiğin üstünde ise vergi oranı %20 olarak görünüyor. Kripto vergileri, Güney Kore’deki diğer vergilendirilebilir gelirlerin ve sermaye kazanımlarının çoğu ile aynı vergi oranına sahip.
Kurallar, her Mayıs ayından yıllık olarak raporlanması ve ödenmesi gereken kripto para vergilerinin hesaplanması amacıyla rehberlik sağlayacaktır.
Güney Kore borsalarında işlem yapan ikamet etmekte olmayanlar ve yabancı şirketler de vergilendirilecek. Yeni kurallara göre, Kore borsaları, işlem kazançlarından verginin düşülmesinden ve Kore gümrük idaresine ödenmesinden sorumlu olacak.
Ulusal Meclis, gözden geçirilmiş vergi taslağı için 3 Eylül tarihinden önce onay alacak. Eğer Parlamento tasarıyı onaylarsa, yeni kurallar 1 Ekim 2021’de yürürlülüğe girecek.
Güney Kore hükümeti, sanal varlıkların ticaretine yanıt verebilmek amacıyla vergi rejimini düzenlemek için aylarca uğraştı.
Ülkenin özel sektöründeki tartışmalar, kripto para birimi kazançlarından %20’lık bir vergi alınacağı hakkındaydı. Milletvekilleri, sanal varlıkların satış amacı ile işlem yapılan mallar olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağını da tartıştı. Mahkeme ise konu ile ilgili şu kararı verdi:
Şimdiye kadar, sanal varlıklar sadece para birimi fonksiyonu olarak tanındı ve gelir vergisine tabi değildi. Ancak son zamanlarda sanal varlıklar giderek artan bir şekilde mülk değeri olarak satın alınıyor.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar