Blockchain destekli sistemler kamu kurumlarında uygulanmaya başladı.
Güney Kore’li kamu kuruluşları blockchain dostu haline geliyor. Kore İnternet ve Güvenlik Ajansı (KISA), kurum içerisinde bir akıllı telefon uygulamasını kullanmaya başladı. Böylece ülkede “blockchain teknolojisi destekli çalışan kimlik sistemi”ni uygulayan ilk kamu kuruluşu oldu.
Dağıtılmış Kimlik (DID) teknolojisine sahip mobil çalışan kimliği, erişim geçmişi bilgilerini değiştirilemeyen bir blok zincirinde depolar. Daha sonra kimlik doğrulama için gereken kişisel bilgiler şifrelenir ve kullanıcının akıllı telefonunda saklanır. Böylece kişisel bilgiler mevcut çalışan kimliklerinden daha güvenli hale gelir.
Kore haber ajansı Yonhap News’te yer alan habere göre, kurum ayrıca KISA’nın en iyi çalışanlarını ödüllendirmek, kurum içerisinde bulunan marketlerden çeşitli atıştırmalıklar, içecekler ve hatta ofis malzemeleri satın almalarını sağlamak için “KISA Coin” adlı kripto para çıkaracak. İnternet ve Güvenlik Ajansı, sistemin şu anda tüm iş gücü için kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalar yapılıyor.
Yeni oluşturulan bu sistem, KISA çalışanlarının veri tabanını idare edecek blok zinciri platformu aracılığıyla ilgili iş yerlerine erişmesine olanak tanıyacak. Bunun gerçekleşmesi için QR kodlarını tarayarak yakın alan iletişim teknolojisini (NFC) kullanmalarına izin verecek.
Tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 salgını, bir çok alanda yeni çözümler üretme zorunluluğu doğurdu. Bunlardan biri de iş süreçleri arasında temassız çözümleri uygulama gerekliliğinin ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle “Mobil Çalışan Kimliği” uygulaması temassız çözümlere yanıt olabilmesi için oluşturuldu.
Yerel medya kuruluşları ayrıca, KISA’nın blockchain destekli çalışan kimliği sistemini ekim ayına kadar Naju genel merkezinde, ardından da yıl sonunda Seul ve Pangyo’daki ofislerine tanıtmayı planladığını bildirdi.
Kore İnternet ve Güvenlik Ajansı Başkanı Kim Seok-hwan yeni sistem hakkında şu cümleleri kullandı:
“DID mobil çalışan kimliğinin kamu kurumlarında ilk kez kullanılmasının yalnızca çalışan rahatlığını ve güvenliğini artırmakla kalmayacak. Sistemin aynı zamanda yerel ilgili kuruluşlarla bağlantılı olarak yüz yüze olmayan kimlik doğrulama hizmetlerini keşfetmek için bir karşılama noktası olarak hizmet edeceğini umuyorum”
Ülke genelinde blockchain teknlojisinin benimsenmesine ilişkin yapılan bir başka gelişme de, Güney Kore‘nin dördüncü büyük şehri Daegu yöneticileri, geçtiğimiz günlerde blockchain teknolojisi ve yapay zeka eğitimine 6 milyon dolardan fazla ayırma planlarını açıkladı .
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar