Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $70503.78
0.52%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3563.74
-0.43%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $53.84
-1.08%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $582.4
0.80%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

BLOCKCHAIN

Hangi Ülke Blockchain Teknolojisini Elinde Tutuyor?

Dünya çapında Blockchain patentine sahip olan ve Blockchain patent başvurusunda bulunan ülkeler arasında, liderlik kimin elinde?

Clock
Paylaş
Hangi Ülke Blockchain Teknolojisini Elinde Tutuyor?

Dünya çapında Blockchain teknolojisinin yayılımı aşikâr. Peki bu yayılım ve benimsenme en çok hangi ülkede yaşanıyor? Hangi ülke Blockchain teknolojisini ve patentini elinde tutuyor?

Çin’in e-ticaret devi Alibaba ve ödeme platformu Alipay, IP merkezli medya IPRDaily ve incoPat Yenilik İndeksi Araştırma Merkezi’nin 29 Temmuz tarihli son raporuna göre 2020 yılının ilk yarısında, Blockchain teknolojisiyle ilgili en aktif patent başvurusunu yapan şirketler oldu.

728×90 muhabbit - Hangi Ülke Blockchain Teknolojisini Elinde Tutuyor?300x250 muhabbit - Hangi Ülke Blockchain Teknolojisini Elinde Tutuyor?

Küresel Blockchain patenti alımlarında sayıca bakıldığında en çok Blockchain patent başvurusuna sahip olan üç şirketin, Çin merkezli olduğu araştırmalar sonucu ortaya kondu. İlk sırada dünyaca ünlü e-ticaret devi Alibaba’nın bulunduğu gözlendi.

Alibaba ve tabii ki ona bağlı ödeme platformu Alipay, 1457 Blockchain patent başvurusu ile 2020’nin Blockchain lideri oluyor. İkinci sırada ise Çin’in başka bir devi, Tencent Holdings geliyor. Birçok alana el atmış olan teknoloji tabanlı holding şirketinin 872 Blockchain patent başvurusu bulunmakta. Üçüncü sırayı ise, Bilgi Teknolojileri (BT) denildiğinde akla gelen isim Inspur, bulut bilişim, yapay zekâ gibi teknolojilerde gelişebilmek amacıyla 274 Blockchain patenti başvurusunda bulunuyor.

Dünya çapında Blockchain patenti başvurusuna ve teknolojiyi aktif kullanımına bakılarak sıralanan 100 şirketin 46’sı yani neredeyse yarısı Çin merkezli. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nin bu 100 şirket arasındaki oranı ise neredeyse %25.

Blockchain Patent Başvurusu Sayısı Mı Patent Sayısı Mı?

Temmuz ayına yeni girdiğimiz günlerde Çin’in Patent Koruma Derneği (CPPA/China Patent Protection Association) da buna benzer bir çalışma yayınlamıştı. Dünya çapındaki Blockchain patentlerinin yıllara göre ve ülkelere göre alınma oranının yanı sıra şirketler bazında sıralanmasına da değinmişti.

Bu çalışmada Blockchain patentlerinin ülke bazında dağılımı %19 ile Çin, %39 ile Amerika ve %21 oranıyla Güney Kore olmuştu. İki çalışmayı karşılaştırdığımızda Blockchain patentleri açısından Amerika Birleşik Devletleri’nin lider durumda olmasının yanı sıra Çin’in artan Blockchain patent başvurusu ile bu liderliği ele geçirmek istediği düşünülebilir.

Corona virüsü pandemisi sırasında teknolojiye duyulan ihtiyaçla birlikte 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren Blockchain teknolojisinde bir şahlanma olduğu da aşikâr. Durum böyleyken Alibaba veyahut Alipay tarafından yapılan Blockchain patent başvuruları 2020 yılının ilk yarısı geçildiğinde, 2019 yılının tüm Blockchain patent başvurusu sayısını çoktan aşmıştı.

Corona virüsü pandemisi sebebiyle yaşanan artış sadece Alibaba’ya özgü değil. Merkez Bankaları da dahil olmak üzere birçok kurum ve kuruluş Corona virüsü ile mücadelede Blockchain teknolojilerine yöneldi. Bu da 2020 yılının ilk yarısında böyle yüksek bir patent başvurusu yaşanmasını mantıklı kılıyor.

Blockchain patent başvuruları arttıkça gözlenen bir başka durum ise, Blockchain tabanlı küçük veyahut büyük şirketlerin açılması oluyor. Yani yeni iş imkânları ve istihdam da yaratan Blockchain teknolojisi, benimsenme açısından bakıldığında aktif olarak patent başvurusu yapılan Çin’de daha çok olarak düşünülebilir.

Sonuç olarak, Blockchain patent sayısı olarak liderliği elinde tutan ülke Amerika. Ancak Blockchain patent başvurusu sayısına ve aktifliğine bakacak olursak liderlik Çin’in eline geçiyor. Tabii ki patent başvurularının hepsi kabul olacağının garantisi yok. Lakin Blockchain teknolojisine olan ilgi ve alaka yönünden bakıldığında, yüksek patent başvurusunun ileride patent sayısı olarak da Çin’i liderlik koltuğuna oturtabileceği gözden kaçırılmamalıdır.

 

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar