IEO (Initial Exchange Offering) Nedir?

Nedir 23/08/2021 16:38 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
IEO (Initial Exchange Offering) Nedir?

IEO (Initial Exchange Offering, İlk Borsa Arzı), yeni bir kripto para projesine fon toplama işleminin herhangi bir kripto para borsası üzerinden yapılmasıdır. IEO ve IDO‘nun (Initial DEX Offering – İlk DEX Arzı) temel farklarından birisi de budur. IDO’lar merkezsiz bir borsada (Pangolin, Lydia ve Uniswap gibi) gerçekleşirken, IEO’lar merkezi olan bir borsada gerçekleşir (Huobi, FTX ve OKEx gibi). IEO’lar genellikle projenin yer aldığı kripto para borsasının kullanıcıları için gerçekleşir ancak, bazı IEO’ların birkaç borsada yer alması da zaman zaman mümkündür.

Şu anda geliştirilme aşamasında olan birçok kripto para ve blok zinciri projesi vardır. Ancak, bu projelerin geliştirilmesi için proje sahipleri belirli bir finansal desteğe ihtiyaç duyar. Projeler, kişi ya da gruplar aracılığıyla yatırım alsa da genellikle bunlar çoğu zaman yeterli olmayıp, bunların dışında da ek bir fon desteğine ihtiyaç duyar.

IEO sayesinde proje sahipleri kendi projeleri için fon toplarken aynı zamanda da kullanıcılar ilgili projenin “token”ını satın alır. IEO ile birlikte ilgili “token”ı satın almak isteyen kullanıcılar, token piyasaya sürülmeden ve piyasada işlem görmeye başlamadan önce bu “token”ları kripto para borsaları üzerinden satın alabilir. Böylelikle de proje yatırımcıları kendilerine ek bir fon sağlamış olurken, kripto para borsası kullanıcıları da projenin “token”ına sahip olur. IEO, kripto para borsaları tarafından düzenlendiği için projeler kripto para borsaları tarafından detaylı bir şekilde incelenir ve projenin borsada yer alması için gerekli şartlar sağlandığında IEO gerçekleşir.

IEO’nun Özellikleri Nelerdir?

Kripto para yatırımcıları için güven kavramı en önemli konular arasındadır. IEO’lar için yatırımcılar proje ekibiyle değil, direkt olarak projeyi daha güvenli kılan kripto para borsasıyla ilgilenir. IEO proje ekipleri kripto para borsasıyla iletişim halinde kalır, IEO’nun borsada gerçekleşmesi ve listelenmesi halinde kullanıcılar borsanın güvencesi altında olur. IEO’ların gerçekleşmesi için borsalarda KYC ve AML zorunlu tutulur bu da daha şeffaf bir ortam sağlar. Ayrıca, bir “token”ın IEO olarak herhangi bir borsada listelenmesi, ilgili “token”ın diğer borsalarda da listelenmesi için bir güç unsuru olur. IEO “token”ları yatırımcılar arasında popüler hale gelmektedir ve bu da IEO gerçekleştirecek olan borsanın yeni yatırımcı çekmesine olanak sağlar. Ek olarak, bazı borsalar da IEO için kullanıcılarına kendi borsalarının yerel “token”larını tutmalarını isteyebilir, bu da borsa “token”ının değerini arttırır.

Yatırımcılar arasında IEO için bazı negatif düşünceler ve endişeler de mevcuttur. Bazı ICO‘ların (Initial Coin Offering – İlk Coin Arzı) kötü niyetle gerçekleşmesi sebebiyle IEO’lar da bundan zaman zaman kötü bir şekilde etkilenmiştir. IEO’lar için piyasa manipülasyonu da mevcuttur, bu sebeple de yatırımcıların token dağıtımı hakkında önceden bilgiye sahip olması önerilir. Hem IEO gerçekleştirecek olan borsa hem de proje ekibi “token”ların büyük bir miktarını kendine pay edebilir ve bu da listeleme sonrası fiyat değişimlerine neden olabilir. IEO’lar için diğer bir sorun ise token satışının verimli bir şekilde yapılamaması olarak öne çıkıyor. Ayrıca diğer bir sorun iste token satışında ve listeleme sonrasında yer alacak olan botlar konusu oluyor.

IEO Nasıl Çalışır?

IEO’lar kripto para borsaları üzerinde gerçekleştiği için borsaların kendi markası için çok önemli bir konu haline gelmektedir. IEO’lar kripto para borsalarının itibarlarını riske atmasına neden olabilmektedir. Riskleri azaltmak için kripto para borsaları IEO öncesinde çok sayıda kontrol gerçekleştirir. IEO’lar, yatırımcıların kripto para borsalarına karşı güvenini tehlikeye attığı için kripto para borsaları sadece yasal, güvenilir ve arkasında iyi bir ekip olan projeleri destekler. Bu sebeple de kripto para borsalarının projeleri incelemesi daha detaylı olduğundan daha çok zaman alabilmektedir.

Kontrol süreci genellikle kripto para borsalarının ilgili projenin “white paper”ını incelemesiyle başlar. Projenin tanıtımı, proje ekibi, projedeki teknoloji, token ekonomisi gibi konular kripto para borsaları tarafından detaylı bir şekilde incelenir.

Kripto para borsası proje için bir IEO gerçekleştirmek isterse, IEO’ya katılmak isteyen kullanıcıların KYC ve AML’yi tamamlaması gerekir. Bu şekilde de kripto para borsaları, IEO için kullanıcılarına şeffaflık sağlamış olur.

IEO’ya Nasıl Katılabilirim?

IEO’ya katılmak isteyen yatırımcıların öncelikle herhangi bir kripto para borsasında yatırım yapmak istedikleri IEO bulması gerekmektedir. IEO’da yer almak için zorunlu tutlan KYC ve AML işlemlerini tamamlayan kullanıcıların IEO’da yer almak için gerekli tutulan miktarda hesaplarında token bulundurması gerekir.

IEO’ya katılım şartları her borsa için aynı değildir. Ancak, çoğunlukla KYC doğrulaması zorunlu tutulmuştur. Ayrıca, bazı kripto para borsaları gerçekleştirecek oldukları IEO’lar için yatırımcılardan borsa cüzdanlarında borsanın yerel “token”larını tutmasını zorunlu kılabiliyor ve sonrasında borsa kullanıcılarına çekiliş hakkı tanımlıyor. Çekilişte token satın almaya hak kazanan kullanıcılar iste ilgili kurallara göre fon yatırabiliyor.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Telegram kanalımıza katılın.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
3 gün önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
3 gün önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
4 gün önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
4 gün önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain