Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $65967.27
0.03%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3183.05
-0.66%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $38.06
-2.78%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $604
0.99%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

IOTA Kurucusundan Blockchain’ler Hakkında Şok Sözler!

IOTA kurucularından David Sønstebø, Bitcoin ve Ethereum ağlarının merkeziyetsiz olmadığını ifade etti.

Clock
Paylaş
IOTA Kurucusundan Blockchain’ler Hakkında Şok Sözler!

IOTA kurucularından David Sønstebø, Bitcoin ve Ethereum ağlarının merkeziyetsiz olmadığını ifade etti.

IOTA, şüphesiz ki en çok konuşulan projelerinden biri olmaya devam ediyor. CoinMarketCap de bunun farkında olmalı ki IOTA’nın arkasındaki iki ismi David Sønstebø ile Dominik Schiener’yı misafir etti. 3 Temmuz tarihinde gerçekleşen röportajda tanışma hikâyelerinden IOTA hedeflerine, Bitcoin ve Ethereum ağlarına kadar birçok konudan söz ettiler.

728×90 muhabbit - IOTA Kurucusundan Blockchain'ler Hakkında Şok Sözler!300x250 muhabbit - IOTA Kurucusundan Blockchain'ler Hakkında Şok Sözler!

Bir forumda tanışan ikilinin birkaç kez yüz yüze görüştüğünü ve ardından dijital ortamda planlamalarını yaptıkları IOTA projesine giriştikleri öğrenildi. Şu zamana kadar birçok tökezleme yaşadıklarını ancak hatalarından ders aldıklarını söyleyen ikili, gelecek planları hakkında da konuştu.

IOTA’nın ortaya çıkış amacının özellikle Bitcoin Blockchain ağında rastlanan büyük problemlere çözüm arayışı olduğunu ifade edildi. Sønstebø saniyede 7 işlem yapabilen Bitcoin Blockchain’inin diğer Blockchain’lere nazaran daha yüksek işlem ücretleri olduğunu ve her işlemde bu ücretin ödenmesi gerektiğini belirtti.

“İşte tam bu yüzden Bitcoin Blockchain’ine prototip diyorum. En az uygulanabilirlik ile ürün inşa edersen böyle olur. İşe yarıyor mu evet. Ancak iş ölçeklenebilirliğe gelince sınıfta kalıyor.”

İşte IOTA’yı tam bu sorunlarla mücadele etmek amacıyla kurduk diyerek söze devam eden Sønstebø, geçtiğimiz 5 yılda bu sorunlara çözüm aradıklarını dile getirdi. Ayrıca Sønstebø işlem ücretlerini ve ölçeklenebilirlikteki sınırları kaldırıp dışa bağımlılıktan kurtararak merkeziyetsiz bir yapı sağlamayı amaçladıklarından bahsetti.

Schiener ise teknolojinin gelişim evrelerinden bahsetti. DLT teknolojisi ilk tanındığında ‘ne gerek var şimdi buna’ tarzında tepkiler alırken şimdi ‘Çare DLT’ tarzında konuşmalara geçildiğinden bahsetti. DLT’nin ciddiye alınmasıyla birlikte üretkenliğin arttığını ve IOTA’ya yönelim olduğunu iletti.

Bitcoin Ve Ethereum Blockchain’leri Merkeziyetsiz Falan Değil!

Ardından konu IOTA’nın test ağı Pollen’a gelince Sønstebø, Bitcoin ve Ethereum Blockchain’leri için şok eden sözler sarfetti. Sønstebø’a göre Bitcoin ve Ethereum Blockchain’leri merkeziyetsiz değil. Ancak yalancı bir yarı-merkeziyetsiz ağ olduklarını dile getirdiği Blockchain’lerin 5 veyahut 10 büyük operatör tarafından kontrol edildiğini savundu. Ancak Sønstebø, IOTA’nın farklı olduğunu ve madencilerden kurtulduklarını, merkeziyetsizliğin ağın her alanında hüküm sürdüğünü söyledi.

Ayrıca Blockchain teknolojisinde üç seçeneğiniz olduğunu ve bu üç seçenek arasında birinin seçilmek zorunda olduğunu söyledi. Yani ya merkeziyetsizliği ya düşük ücreti ya da ölçeklenebilirliği seçmek zorundasınız. IOTA’da seçmek zorunda olmadan bu üç özelliğe sahip olunabileceğini açıkladı.

IOTA hem düşük ücret hem ölçeklenebilirlik hem de merkeziyetsizliği seçebiliyor.”

Son olarak kripto para dünyasında sevdiğiniz paylaşım var mı diye soruluyor. Schiener ise kendilerinin Blockchain teknolojisine veyahut IOTA projesine girme nedenlerinin servet kazanmak olmadığını ama bu türdeki bir paylaşımın çok hoşuna gittiğini söyleyerek ekledi;

 

here for the tech - IOTA Kurucusundan Blockchain'ler Hakkında Şok Sözler!
Teknolojisi için bu işteyim.

IOTA’ya girişmelerinin servet elde etmek için değil, teknolojiyi geliştirmek için olduğunu her fırsatta dile getiren IOTA kurucuları, geçtiğimiz dönemde yaşadıkları siber saldırı sonucu zarar gören kullanıcıların zararlarını kendi ceplerinden ödemişlerdi.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar