Muhabbit

İş Bankası Blockchain Teknolojisi İle Dış Ticarette Bir İlki Gerçekleştiriyor!

Türkiye İş Bankası, Marco Polo platformu üzerinden gerçekleştirilen ilk dış ticaret işleminde ödeme garantisi veriyor.

İş bankası muhabbit

Türkiye İş Bankası, Blockchain teknolojisinde Türkiye çapında ilkler gerçekleştirmeye devam ediyor.

İş Bankası’nın Blockchain Teknolojisi Tabanlı Platformu Marco Polo’da Pilot İşlemler

1 yıl önce Blockchain teknolojisine dayanan Marco Polo platformu üzerinden Türkiye-Almanya arasındaki ilk pilot işlem gerçekleştirilmişti. Türkiye’den Şişecam ve İş Bankası, Almanya’dan Kuraray Europe GmbH ve Commerzbank arasında gerçekleştirilen pilot işlem büyük ilgi toplamıştı.

2020 yılının Kasım ayında ise yeni bir pilot işlemin gerçekleştirildiği duyuruldu. Türkiye’den İş Bankası ve Sanko Holding-Süper Film, Almanya’dan Brückner Group ve Commerzbank arasında gerçekleştirilen ikinci pilot işlem, iki tarafı da büyük bir evrak derdinden kurtarmıştı.

İş Bankası Bünyesindeki Marco Polo Platformu Ödeme Garantisi Veriyor

1 yıl içerisinde gerçekleştirilen iki pilot işlemden sonra İş Bankası geçtiğimiz günlerde bir işlem daha yapıldığını açıkladı. Bu işlemin Türkiye’de Blockchain Teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen ilk canlı dış ticaret işlemi olma özelliği bulunmakta.

Bununla birlikte Almanya ve Türkiye arasındaki bu İşlem, aynı zamanda uluslararası “Marco Polo” platformunun ödeme garantisi modülünde yapılan ilk işlem olarak kayıtlara geçti.

İşlem kapsamında, Türkiye’den Şişecam ile Almanya’dan Kuraray GMBH arasında yapılması planlanan ithalata ilişkin sipariş, Marco Polo platformu üzerinde bir akıllı sözleşme olarak oluşturuldu.

Akıllı sözleşmenin taraflarca onaylanmasıyla birlikte İş Bankası, vadede ödeme yapma taahhüdü vererek işleme finansal garanti sağladı. Bu sayede ithalat süreci geleneksel yöntemlere göre çok daha kısa süre içinde başlamış oldu.

Türkiye Teknolojiden Memnun!

Gerçekleştirilen işlem ile alakalı açıklama yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, Blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmelerin geleneksel iş modellerindeki operasyonel iş yükünün artık olmadığını dile getirdi.

Operasyonel iş yükünün azalması ve hatta ortadan kalkmasının yanı sıra şeffaflığın, hızın ve güvenin Blockchain teknolojisinin birer artısı olarak geldiğini ifade etti.

“2020 yılında gerçekleştirdiğimiz iki pilot işlemden sonra şimdi de canlı ortamda Blockchain teknolojisi ile dış ticaret işlemini başarıyla tamamladık. Artık fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor; verilerin eşleşmesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artıyor. Biz de her alanda müşterilerimize inovatif ve katma değerli çözümler sunma anlayışımız çerçevesinde, Blockchain teknolojisini dijitalleşme çalışmalarımızda özel olarak konumlandırıyoruz. Böylelikle, hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi geleneksel çözümlere ek olarak yeni finansal ürünlerle tanıştırmak üzere çözümler üretiyoruz.”

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek

Şişecam Mali İşler Başkanı Görkem Elverici, Blockchain tabanlı finansman platformu Marco Polo ile ilk canlı dış ticaret işlemini gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

“En yeni ve etkin dijital çözümleri şirketimizin yurt içi ve yurt dışındaki tüm faaliyetlerinde kullanarak, gerek müşterilerimiz gerekse de tedarikçilerimiz ile beraber tüm ekosistemin gelişiminin sağlanması için etkin rol oynamaya devam edeceğiz.”

Şişecam Mali İşler Başkanı Görkem Elverici

Marco Polo’nun Türkiye Sorumlusu Cyril Broutin, iki pilot işlemden sonra Şişecam, Kuraray, İş Bankası ve Commerzbank’ın yer aldığı ilk canlı ticaret işlemi hakkında açıklama yaptı. Broutin, Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT), merkeziyetsiz bir ticaret platformu ve tam otomatik veri alışverişi kullanılarak gerçekleştirilen dış ticaret finansmanı işlemlerinin artık hayatın bir gerçeği olduğunu vurguladı.

“İş Bankası’nın iş ortağımız olmasından ve Şişecam’ın Marco Polo ağındaki ilk Türk firması olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. İş Bankası, Şişecam ve diğer Türk firmaları ile dijital faaliyetlerimizi daha da genişletmeyi arzu ediyoruz”

Marco Polo’nun Türkiye Sorumlusu Cyrıl Broutın

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version