Küresel Düzenleyiciler: Stablecoinler, Geleneksel Ödeme Sistemleri İle Aynı Güvenlik Önlemlerine Sahip Olmalı!
Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayımlanan bir rapora göre geleneksel ödeme kurallarının stablecoinlere de uygulanması gerektiği belirtiliyor.
Reuters tarafından yayımlanan haberde, IOSCO menkul kıymet düzenleyicileri grubu ve merkez bankaları için küresel bir forum olan Uluslararası Ödemeler Bankasının, ödeme ve ödeme hizmetlerine ilişkin mevcut kuralların, yoğun olarak kullanılan stablecoinlere nasıl uygulanması gerektiğinin detaylarına yer verildi.
IOSCO başkanı Ashley Adler konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor:
“Bu rapor, finansal sistem için stablecoin düzenlemelerinin etkilerini anlamada ve bütünlüğünü korumak için ihtiyaç duydukları standartlar hakkında açık ve pratik rehberlik sağlamada önemli ilerlemeyi işaret ediyor.”
Bu kapsamda gerekli çözümler üretmek üzere halkın görüşüne bazı teklifler sunuldu. Sunulan bu teklifler, düzenleyicilerin uzun süredir talep ettiği şeyi uygulamaya da koymuş oldu.
Yayımlanan rapordaki bu kuralların kabul edilmesi durumunda, önerilen bu düzenleyici yaklaşım, stablecoin operatörlerinin siber saldırılar gibi operasyonel riskler de dahil olmak üzere belirli risklere yönelik yaklaşımları tanımlayan tüzel kişilikler kurması gerektiği anlamına geliyor.
Stablecoinler Hakkında
Bilindiği üzere Stablecoinler, Bitcoin ve diğer dijital paraların çoğu için yapılan ticaret işlemlerinde, volatiliteden kaçınmak için geleneksel para birimlerine veya altın gibi bir emtiaya göre istikrarlı bir değere sahip olacak şekilde tasarlanmış kripto para birimleridir.
İlginizi çekebilir: Stablecoin USDT ve USDC
Stabilcoin’ler genellikle bir köprü olarak kabul edilir ve kullanıcıların diğer kripto para birimlerinde alım satım yapmasına izin verir. Kripto para endüstrisi için önemlerine rağmen, stablecoinler bir yandan da tartışmalı olmaya devam ediyor. Örneğin piyasa değerine göre açık ara en büyük stablecoin olan Tether, bir zamanlar %100 ABD doları ile desteklendiğini iddia etmişti. Ancak bu durumun öyle olmadığını ortaya koyan düzenleyiciler Tether’e dava açmış ve bu uzun yıllar süren bir sürecin başlangıcı olmuştu.
Bu kapsamda tartışmaların merkezinde olan Tether sık sık şeffaf bir politika uyguladığını dile getirmeye devam ediyordu. Ancak son olarak bu yılın mayıs ayında, Tether’in, rezerv dağılımının, dolaşımdaki Tether’lerin %3′ünden daha azının nakit olarak desteklendiği ortaya çıktı. Ağustos ayında açıklama yapan Tether ise, bu rakamın artık %10’a yükseldiğini belirtiyor.
Bunun yanında piyasa değeri açısından en büyük ikinci stablecoin olan USDC’in arkasındaki şirket olan Circle, bu yılın temmuz ayından bu yana SEC soruşturması altında olduğunu açıkladı. Ağustos ayında şirket, Circle‘ın eski bir yan kuruluşu olan Poloniex’in gerekli lisans olmadan dijital varlık değişimi olarak faaliyet göstermesinden sonra SEC’e 10 milyon doların üzerinde ceza ödemesi yaptığı ortaya çıktı.
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.