L1X Protokolü ve X-Talk Nasıl Çalışıyor?

Blockchain 18/09/2023 18:51 Zekiye Yapay
L1X Protokolü ve X-Talk Nasıl Çalışıyor?

Layer One X protokolünün, geleneksel köprüler kullanılmadan blok zincirleri arasındaki işlemleri kolayca yapması ilgi çekiyor. Bu makalede, L1X protokolünü ve çekirdek bileşeni olan X-Talk’ı inceliyor olacağız.

Makale Layer One X teknolojisi ile ilgilenenler ve blok zincir yazılımları üzerine çalışanlar için bir rehber niteliğinde. Layer One X kurucusu Kevin Coutinho’nun da konu ile ilgili videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

L1X Protokolü Bileşenleri

L1X Protokolü, cross-chain uygulamaların köprülere ihtiyaç duymadan oluşturulmasını sağlayan eksiksiz bir Layer One protokolu sunmak için bir arada çalışan bir dizi önemli bileşeni içerir:

L1X Node Yazılımı: Blok zinciri ağındaki çekirdek bileşendir ve uzlaşı mekanizmaları, sanal makineler, X-Talk ve depolama sistemlerini içerir. Bu sistemler, köprülere ihtiyaç duymadan cross-chain uygulamaların oluşturulmasını sağlamak için işbirliği yapar.

Node Türleri: L1X altyapısı node’ları 3 ana kategoriden oluşur.

  • Event Listener Nodes (Olay Dinleyici Node’lar): Bu node’lar olayları dinler, onaylar ve onları işlem yürütme ortamına gönderir.
  • Execution Nodes (İşlem Node’ları): Sanal makinenin (VM) kontratları yürütmesine izin verir, belirleyici akıllı kontrat yürütme stratejilerini kolaylaştırır.
  • Signing-Broadcasting Nodes (İmzalama-Yayın Node’ları): Yükleri imzalar ve doğru hedef adresine veya kontrata gönderir.

Daha detaylı bilgi için Gitbook üzerinden Layer One X Geliştirici Portalına göz atabilirsiniz.

Modülerliğin Gücü

L1X’in temel prensiplerinden biri modülerliktir. Geliştiricilere bağımsız olarak çalıştırmak istedikleri bileşenleri seçme gücü verir. Örneğin, kendi imzalayıcınızı ve yayın node’unuzu kurabilirsiniz, bu da uygulamanızın mimarisinin tam kontrolünü sağlar.

Durum Yönetimi

L1X, durum yönetimi için column family database ve hyper value kullanır. Bu hibrit yaklaşım, veri aynı zamanda ağ node’ları ve VM ile sorunsuz bir şekilde entegre olur ve etkili kontrat yürütme ve depolama yönetimi sağlar.

L1X Sanal Makinesi (VM)

Baştan aşağıya inşa edilen L1X VM, geliştiriciler için çok yönlü bir araçtır. Rust ile olduğu kadar Solidity ile de kontratların oluşturulmasına olanak tanır. L1X VM’de 3 tür kontrat bulunur:

  • L1X Kontratları: Bunlar L1X ortamında yürütülür. Örneğin token veya NFT kontratları gibi.
  • EVM tabanlı Kontratlar: L1X VM, bir EVM ile etkileşime girer ve L1X VM ve L1X EVM arasında cross-contract çağrılarını mümkün kılar. Geliştiriciler Solidity kontratlarını L1X EVM’de kurabilir ve L1X Kontratları kullanarak onlarla etkileşime geçebilir.
  • X-Talk Kontratları: Bu yeni tip akıllı kontrat; modüler, ölçeklenebilir, hızlı ve güvenli cross-chain uygulamaları mümkün kılar.

L1X-VM

L1X VM, benzersiz bir derleme sürecini izler. Rust yapıları WebAssembly’e derlenir, ardından eBPF komutlarına daha fazla derlenir. Bu çok adımlı süreç, sanal ortam içinde güvenli yürütme sağlar.

Ayrıca L1X VM, cross-contract çağrılar ile de yardımcı olur:

  • L1X VM kontratları içinde etkileşimlere izin verir,
  • L1X VM ve EVM kontratları arasında etkileşime izin verir.

Yazılım Geliştirme Ortamı

Geliştiricilere yenilik ve esneklik sağlayan güçlü bir yazılım geliştirme ortamı sunulur. Bu ortam, protokol seviyesinde modülerlik sunacak şekilde stratejik olarak tasarlanmıştır, çeşitli uygulama gereksinimlerini karşılamak ve geliştiricilere güvenli ve belirleyici bir yaklaşım seçme olanağı sağlamak üzere.

Konsensüs (Uzlaşı) Mekanizması

L1X Uzlaşı Mekanizması (UM), PoS ve demokratik doğrulamayı birleştiren PoX’a dayanmaktadır. Düşük güçlü cihazların uzlaşmada önemli bir rol oynayacağı kümeleşmiş bir ortam oluşturmayı amaçlar.

X-Talk: Köprüsüz Altyapı

X-Talk, köprülere ihtiyaç duymadan cross-chain kontratlar oluşturmak için bir yaklaşımı temsil eder. Olayları ve yükleri işleme, onaylama ve depolama işlemleri için kullanılır ve sorunsuz bir şekilde zincirler arası iletişim sağlar. X-Talk’ın mimarisi, her olay türü için önceden tanımlanmış kurallara dayanır ve geliştiriciler için çok yönlü bir çözüm sunar.

X-Talk Akış Kontratı

X-Talk Akış Kontratı şu ana bileşenleri içerir:

  • X-Talk Port: Gelen olayları alır, onaylar ve işlem için planlar.
  • X-Talk Commander: Kontrat depolama, akış mantığı ve iş mantığı giriş noktalarını yönetir, modüler ve özelleştirilebilir seçenekler sunar.
  • X-Talk Helm: Bir yönlendirici olarak hareket eder, yükleri imzalama ve doğru adreslere yayınlama işlemini kolaylaştırır. Cross-contract çağrılar için geçici bir alan oluşturur ve işlemler için güvenli bir yol sağlar.

X-Talk ve Köprüler

X-Talk’ın geleneksel köprülere göre avantajları şunlardır:

  • Daha az kontrat gereklidir.
  • Azaltılmış kontrat karmaşıklığı.
  • Entegre durum yönetimi.
  • Olay işleme ve doğrudan kontratta standartlaştırma.
  • Tek bir kontrat içinde eşzamanlı doğrulama süreci.
  • Daha düşük gas ücretleri ile verimli yürütme.
  • Kolay cross-chain iletişim için tasarlanmış ve doğal olarak birbirleriyle etkileşimli.
  • Güvenlik risklerini azaltmak için geliştirme sırasında sıkı doğrulama.
  • Tek bir kontrat geliştirme.

L1X ve X-Talk; modüler, güvenli ve verimli yaklaşımlarıyla merkezi olmayan uygulamalar için parlak bir gelecek sunuyor.

Layer One X Türkiye Twitter hesabını buradan takip edebilirsiniz.

Layer One X Telegram grubuna buradan katılabilirsiniz.

Layer One X Discord grubuna buradan erişebilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Bu içerik sponsorludur.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
2 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
2 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
21 saat önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
1 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
1 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
1 gün önce Blockchain