Litecoin (LTC) Nedir?

Nedir 10/10/2021 19:30 Recep Göger
Litecoin (LTC) Nedir?

Litecoin (LTC) bir Bitcoin “fork”udur ve Charlie Lee tarafından oluşturulan bir kripto paradır.

Bunun yanında Charlie Lee’nin Google firmasında mühendis olarak 10 yıllık bir çalışma geçmişi mevcuttur.

Litecoin 13 Ekim 2011 yılında, yani Bitcoin ağının başlatılmasından 2 yıl sonra başlatılmıştır.

Litecoin başlangıçta Bitcoin için güçlü bir rakip olarak görülüyordu. Fakat kripto para piyasasında son 2-3 yılda yeni “token”ların ve yeni blok zincirlerin çıkmasıyla beraber Litecoin eski popülerliğini kaybetti.

Litecoin, ilk zamanlar hem Bitcoin’in forku olması hem de kendi blok zincirinin Bitcoin’e göre 4 kat daha hızlı olmasından dolayı, Bitcoin’in daha iyi bir versiyonu olarak düşünüldü.

Kurucu Lee, popüler bir Bitcoin forumunda Litecoin ağını ilk başlattığını duyurduğunda Litecoin’den şu şekilde bahsetmişti:

Aslında Litecoin, Bitcoin’in Lite versiyonu!

Litecoin Nedir?

Litecoin, merkeziyetsiz çalışan bir kripto para birimidir. Ayrıca Litecoin ve diğer birçok kripto para birimi, ağların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamak için iş kanıtı (PoW) algoritmasını kullanır.

Bu sayede Litecoin madenciliği yapılabilir. Litecoin ağı her 150 saniyede bir yeni blok oluşturur. Oluşturulan bu bloklar madenciler tarafından doğrulanır.

Madenciler doğrulama işlemini tamamladıktan sonra bir sonraki blok zincirine geçer ve orada da doğrulama işlemlerini yaparlar. Bu şekilde Litecoin ağı çalışmaya devam eder.

Diğer madenciler gibi Litecoin madencileri de yaptıkları işlemlerden dolayı ödüllendirilir. Daha önceden bir bloku başarıyla doğrulayan madenci 25 LTC alıyordu.

2019 Litecoin blok zincirinde yaşanan halving nedeniyle madencilerin kazancı yarı yarıya azaldı ve ödül 12,5 LTC oldu. Tabi bu değer blok zincirinin ilerlemesiyle değişiyor. Blokları doğrulamak daha da zorlaşıyor ve ödüller zamanla azalıyor.

Screenshot 10 1 - Litecoin (LTC) Nedir?
LTC Madencilerinin Geliri

İlginizi Çekebilir: Halving Nedir?

Madencilerin madencilik yapması için güçlü bilgisayarlara ihtiyacı olabiliyor. Örnek verecek olursak, insanlar Bitcoin, Ethereum ve Litecoin’inin madenciliğini kendi bilgisayarlarında kolayca yapabilir.

Ancak Solana ve daha fazla güç isteyen diğer kripto para birimlerinin madenciliğini yapamaz. Bu yüzden bu hızlı ağların aslında merkeziyetsiz olup olmadığı tartışılır. Çoğu insanın kişisel bilgisayarı kripto para madenciliği için yeterli değildir.

Ama Litecoin’de kişisel bilgisayarlarla madencilik yapılabildiği için diğer kripto para birimlerinin çoğundan ayırt edilebilir.

Peki güçlü bilgisayarlar madenciler için neden önemli? Bu sorunun cevabı: Ne kadar güç o kadar ödül!

ABD doları, külçe altın veya herhangi bir para birimi, toplumun düşündüğü kadar değerlidir. Günümüzde sürekli dolar basıldığını ve dolar endeksinde düşüşler yaşandığını görebiliriz.

Piyasadaki dolar sayısı artınca doların değeri normal olarak düşüyor. Kısaca herhangi bir mal ne kadar kolay ve ucuza bulunursa o kadar az değerli hale geliyor.

Litecoin’in yaratıcıları, LTC’nin kendi kendine değer katabilmesi için maksimum arzını az ve sınırlı sayıda tutarak LTC’nin değerli olmasını sağladılar.

Litecoin Ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

Litecoin ve Bitcoin için sırasıyla biri dijital gümüş birinin ise dijital altın olduğunu söyleyebiliriz. LTC ve BTC farklı kriptografik algoritmalar kullanır. Bitcoin, SHA-256 algoritmasını kullanırken Litecoin, scrypt.8 adı verilen daha yeni bir algoritmayı kullanır.

Litecoin’i Bitcoin ile karşılaştırdığımızda bazı avantajlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, şu an herhangi bir blok zincirini Bitcoin ile karşılaştırsak muhtemelen bazı konularda Bitcoin’den daha iyi olacak.

Sonuçta diğer bütün blok zincirleri Bitcoin sayesinde var oldular ve hala en yüksek piyasa değeri Bitcoin’de. İşlem hızına öncelik vermek amacıyla kurulan Litecoin, başlarda popülerliğini buradan kazanmıştı.

Bitcoin ağının ortalama işlem onay süresi yaklaşık 10 dakikanın biraz altındayken, Litecoin’in işlem süresi yaklaşık 2,5 dakikadır. Litecoin’in ağı, daha kısa blok oluşturma süresi nedeniyle daha fazla işlemi gerçekleştirebiliyor.

2312271 1511971085402607 - Litecoin (LTC) Nedir?
LTC vs BTC

Bitcoin, Litecoin’den önemli ölçüde daha büyük bir piyasa değerine sahiptir. 10 Ekim 2021 itibariyle, dolaşımdaki tüm Bitcoin’lerin toplam değeri 1 trilyon dolar civarındayken, Litecoin’in piyasa değeri 12 milyar dolar civarında.

Bitcoin’in piyasa değeri hala diğer tüm kripto para birimlerini gölgede bırakıyor. BTC’nin arzı sadece 21 milyon iken, Litecoin’in toplam sabit arzı ise 84 milyondur.

Litecoin (LTC) Coin’in Geleceği

Litecoin, bir aracıya gerek kalmadan uzak yerlere büyük ödemeler yapmak için bir yol olarak kullanılabilir.

Mevcut kripto para fiyatının artmasının ötesinde gelecekteki başarısı, kısaca kullanıcılarına sunduğu programlamanın kalitesine bağlı olacak.

Litecoin (LTC) Coin Nasıl ve Nereden Alınır?

Litecoin (LTC) Coin, halihazırda birçok kripto para borsasında işlem gören bir coin olarak tanımlanabilir. BinanceHuobi, Poloniex, OKEx, FTX, Coinbase, Bitfinex, Gate.io, BTCTurk ve Paribu gibi borsalardan alınabilen LTC, neredeyse tüm kripto para borsalarında bulunuyor.

Litecoin (LTC) Coin Yorum ve Grafik

386 $’ları gören Litecoin, şu anda 178 $ seviyelerinden işlem görüyor. 68 milyon yakın “coin”i dolaşımda olan Litecoin, maksimum arzı ise 84,000,000.

Bununla birlikte MarketCap sıralamasına göre 15′inci sırada bulunan LTC, 12,2 Milyar $’a yakın piyasa değerine sahiptir.

LTCUSDT 2021 10 10 19 38 13 1 - Litecoin (LTC) Nedir?
LTC/USD Günlük Mum Grafiği

Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir

Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
3 gün önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
3 gün önce Blockchain
Yapay Zekâ Bankacılığı Nasıl Değiştiriyor?
Üretken yapay zekâ (Gen AI), finansal hizmetlerin doğasını yeniden şekillendirme potansiyeline sahip. Fed Başkan Yardımcısı Michael S. Barr’a göre bu teknoloji, hem bireysel kullanıcı deneyimlerini dönüştürebilir hem de bankaların işleyişine ciddi verimlilik artışları kazandırabilir. Gen AI’nin özellikle kredi analizi, müşteri hizmetleri ve veri işleme gibi alanlarda bankacılık sektörüne büyük katkılar sağlaması bekleniyor. Bankalar Gen AI’ye […]
6 gün önce Yapay Zeka (AI)
Japonya’nın İkinci Büyük Bankası SMBC, Stablecoin Projesi İçin Ava Labs ve Fireblocks ile İş Birliği Yapıyor
Japonya’nın en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group (SMBC), Ava Labs ve Fireblocks ile iş birliği yaparak kendi stablecoin’ini çıkarmayı planlıyor. Nikkei haberine göre 2025’in ikinci yarısında ise testlere başlanacak. Ve başarılı olunursa 2026’da stablecoin piyasaya sürülecek. Ava Labs, blockchain altyapısını oluştururken Fireblocks token yönetim sistemini geliştirecek. Yerel IT firması TIS de projede yer […]
1 hafta önce Avalanche
Bilet Sektöründeki Sorunlar, Blokzinciri ile Çözülüyor!
Bilet sektörü, hem hayranları hem de organizatörleri zor durumda bırakan ciddi sorunlarla mücadele ediyor. Botların saniyeler içinde bilet kapması, karaborsacıların fahiş fiyatlarla satış yapması gibi problemler, düzenleme eksikliği nedeniyle giderek büyüyor. Bu durum, gerçek hayranların sevdikleri etkinliklere ulaşamamasına neden olurken, organizatörler, sektör paydaşları ve devletler için milyarlarca dolarlık gelir kaybı anlamına geliyor! Tixbase, bu sorunlara […]
1 hafta önce Blockchain
GUNZ (GUN) Token Binance Launchpool’da: Öne Çıkanlar ve Katılım Detayları
Gunzilla Games tarafından geliştirilen GUNZ, Avalanche altyapısına dayalı bir Layer-1 blokzincir projesidir. AAA kalitesindeki “Off The Grid” oyunu ile entegre çalışan GUNZ, oyun içi varlıkların dijitalleştirilerek NFT’lere dönüşmesini hedefliyor. Bu da hem oyunculara hem de geliştiricilere Web3 tabanlı bir oyun ekonomisi sunuyor. Binance Launchpool Katılım Takvimi Desteklenen Token Havuzları ve Ödül Dağılımı Katılımcılar BNB, FDUSD […]
2 hafta önce Blockchain