Rublenin çok fazla değer kaybetmesiyle birlikte borsaların kapatılması Rus vatandaşları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir.
Bir haber kuruluşu olarak bilinen TASS, Rusya Merkez Bankası’nın 2 Mart 2022 Çarşamba günü ülkenin önde gelen Moskova Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (MOEX) işlemleri bir kez daha askıya aldığını bildirdi.
MOEX’in 4 Mart 2022 Cuma günü işlemlere açılması bekleniyor.
MOEX’de yapılan işlemler, Rusya’nın Ukrayna’da devam eden işgali üzerine 25 Şubat 2022’de sert bir düşüş yaşadı.
Batılı liderler, Rusya’nın Ukrayna’daki işgali durdurmasını istedi. Rusya bu istekleri reddetti ve Ukrayna’yı işgal etmeye devam etti.
Bunun üzerine başta Avrupa olmak üzere bazı devletler ve şirketler, Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulamaya başladı. MOEX endeksi aylık bazda %34’ten fazla değer kaybetti.
Bununla birlikte MOEX’in internet sitesi, 28 Şubat 2022 Pazartesi gününden beri çevrim dışı görünüyor.
Siteye ulaşmak isteyen kullanıcılar, bunun bir hack olayı olduğunu düşünüyor. Hackerlardan oluşan Anonymous adlı grup, Rusya devletinin web sitelerine saldıracağını söylemişti. MOEX’in internet sitesine ulaşılmamasının arkasında Anonymous olabilir.
MOEX ile birlikte, Rusya’nın Saint Petersburg Menkul Kıymetler Borsası’nda (SPB) da işlem yapmak şimdilik mümkün değil. SPB, 3 Mart 2022 Perşembe günü sınırlı işlemler için açılacak.
Rus borsaları dışında Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Rus hisse senetlerinin değerini izleyen Dow Jones Rusya GDR Endeksi, son beş işlem gününde %92’ten fazla değer kaybetti. Rusya, piyasalarının açılmasıyla birlikte her gün daha fazla kayıplar yaşıyor.
Teorik olarak, merkezi veya merkeziyetsiz kripto para borsaları bu tür müdahalelerde bulunmadı.
Hükümetler kendi sınırları içinde olan borsaları yasaklayabilir, ancak kripto para işlemlerine herhangi bir yasak uygulayamazlar.
Merkeziyetsiz borsalara gelince, kullanıcıların kripto para cüzdanlarını bağlayıp, kripto paralarla işlem yapmasına olanak tanır ve bu da herhangi bir tür yasağın uygulanmasını tamamen zorlaştırır.
Rus finans kurumları, bu ekonomik felaketten sıyrılacaklarını düşünüyor. Ancak bu tarz yaptırımlardan sadece devlet değil Rusya’da çalışan veya iş sahibi olan insanları da etkiliyor. 17 milyondan fazla perakende yatırımcı yalnızca MOEX’te ticaret yapıyor. Perakende yatırımcılar, ülkenin hisse senedi işlem hacminin %40’ından fazlasını oluşturuyor.
Rublenin değerindeki keskin düşüşle birlikte, Rusya’daki birçok yatırımcı piyasalar açıldığında varlıklarında ciddi kayıplar yaşayabilir.
Sermaye piyasaları üzerindeki merkezi kontrolün tehlikelerini anlamak için SPB’nin arşivlerine göz atalım.
İmparatorluk döneminde, SPB dünyanın en iyi performans gösteren borsalarından biriydi. 19. yüzyılın ikinci yarısında ise New York Menkul Kıymetler Borsası en iyi performans gösteren borsalardandı. Ancak, SPB’deki işlemler I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte durdu.
Merkeziyetsiz olan kripto paralar, Rusya Ukrayna savaşında bireylerin özgürce Ukrayna’ya para göndererek yardım etmesini sağlıyor.
Dünya çapında birçok hisse düşerken, Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kripto paraların bu düşüşten en az etkilenen varlıklar olduğunu söyleyebiliriz.
Birçok ülke, şirket ve yatırımcı kripto paraları enflasyondan kurtulmak için kullanıyor. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların arzı bellidir.
Bazı ülkeler ekonominin kötü olduğu durumlarda itibari para birimlerini istedikleri gibi basıp enflasyonu tetikleyebiliyor. Merkeziyetsiz bir yapıya sahip olan kripto paralar herhangi bir merkez tarafından değil bütün dünyadaki insanlar tarafından sistemin desteklenmesiyle çalışıyor.
İnsanlar kripto paralara inandıkça kripto paralar ve blok zincir teknolojisi yaşamaya devam edecek. Siz kripto paralar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri
Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar