Muhabbit

Merkeziyetsizliğin Önemi: Facebook ve Whatsapp’a 6 Saat Boyunca Erişilemedi!

Sosyal medya platformları saatlerce çevrim dışı kaldı. Kripto para toplulukları, merkezi yapının zayıflıklarının en iyi örneği olduğunu söyledi.

facebook sosyal medya muhabbit

facebook sosyal medya muhabbit

Raporlara göre Facebook, Whatsapp ve Instagram’daki kesintinin sebebi, DNS ile ilgili olduğu öne sürülüyor. Bunun dışında başka bir rapora göre, sistemdeki hata oluştuğunda Facebook’un sunucuları manuel olarak yeniden başlatılmaya çalışıldı. Ancak çalışanlar, hizmet kesintisi nedeniyle binalara giremediklerini söyledi.

Bunun üzerine Facebook’un CTO’su Twitter üzerinden açıklama yaptı.

mike schroepfer twıtter

Facebook’un 2,89 milyar kullanıcısı var ve bugüne kadarki en kötü kesintilerinden birini yaşadı. Facebook’un kesintilerle alakalı tarihine bakarsak, 2019’da 14 saatlik; 2008’de ise 150 milyon kullanıcısı varken yaklaşık bir günlük bir kesinti yaşamıştı.

Guardian gazetesinin teknoloji editörü olan Alex Hern, yaşanan sosyal medya kesintisinin merkezi ağlardan dolayı kaynaklandığını ima eden bir “tweet” attı.

https://twitter.com/alexhern/status/1445120863959928843
alex hern twıtter

Merkeziyetsizlik Kavramının Önemi

Blok zinciri ve merkeziyetsiz ağların savunucuları için sosyal medya platformlarında yaşanan kesinti, merkezi sistemlerin sağlıklı olmadığını kanıtlıyor. Blok zinciri, açık kaynaklı merkeziyetsiz olan bir teknoloji olduğu için merkezi ağlara nazaran daha şeffaf ve güvenli olarak görülüyor.

Bitcoin güvenlik firması Casa’nın kurucu ortağı ve Baş Teknik Sorumlusu Jameson Lopp, Bitcoin’in şu anda Facebook’tan daha hızlı çalıştığını ileri sürdü. Mastodon ve Minds gibi merkeziyetsiz sosyal ağlar, Facebook ve Twitter gibi çok daha büyük merkezi hizmetlere kıyasla, çok daha az kullanılıyor. Bu şekilde kesintiler devam ederse blok zinciri üzerine kurulu sosyal medya platformlara olan ilgi artabilir. Merkezi sosyal medya platformların yıllardır konuşulan bilgi veya kimlik hırsızlığının da bu şekilde önüne geçilebilir.

Blok Zinciri Üzerine İnşa Edilmiş Sosyal Medya Platformları

Bunun dışında merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolü Aave, bu yıl piyasaya sürmeyi planlayan Ethereum tabanlı Twitter’a benzeyen bir sosyal medya platformu üzerinde çalışıyor.

Twitter’ın CEO’su olan Jack Dorsey’de bir Bitcoin destekçisi olarak biliniyor. Dorsey merkezi olmayan bir sosyal medya protokolü geliştirmeye odaklanan bir Blue Sky ekibine fon sağlıyor. Bununla birlikte Twitter, yakın zamanda kullanıcıların birbirine Bitcoin ile para atmalarını sağlayacak bir güncelleme uyguladı. Yakın zamanda da Ethereum tabanlı NFT sahiplerinin, Twitter profil resimleri üzerinden NFT’ye sahip olduğunu doğrulayabilecek.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version