Merkezsiz Borsalara Likidite Sağlayarak Nasıl Pasif Gelir Elde Edilir?

Nasıl 23/01/2021 19:58 Yiğitalp Çipa
Merkezsiz Borsalara Likidite Sağlayarak Nasıl Pasif Gelir Elde Edilir?

Merkezsiz borsalara likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebilir mi?

DeFi ekosisteminin 2020 yılı ile birlikte popülerleşmesinin ardından pasif gelir elde etmek için birçok yeni yöntem ortaya çıktı. Birçok kişi tarafından bilinen “staking” ile birlikte, lending (kiralama) ve likidite sağlama (LP) ile birlikte pasif gelir elde edilebiliyor.

Merkezsiz borsalarda bildiğiniz üzere bir otorite bulunmuyor. Bu noktada AMM Automated Market Maker) ile çalışan merkezsiz borsaların paritelerine likidite sağlayarak gelir elde etmek mümkün.

Kullanıcılar likidite sağladıkları paritelerde yapılan işlemlerin komisyonlarından payını alarak gelir elde edebilirken, aynı zamanda sunulan ekstra teşvikler sayesinde likidite madenciliği ile ekstra ödüllerin sahibi olabiliyor. Kullanıcıların likidite sağlarken yaşayabileceği “impermanent loss” (geçici kayıp) için borsalar ekstra teşvikler sunarak likidite sağlayıcıları platformlarına çekmeye çalışıyor. “Impermanent loss” nedir diyorsanız, makalemize göz atabilirsiniz.

Bu noktada Ethereum DeFi çözümleri ile birlikte birçok farklı blockchain ağında da pasif gelir elde etmek mümkün. Ethereum üzerinde Uniswap, Sushiswap, Curve, Bancor ve Balancer gibi borsalara likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebiliyor.

En eski merkezsiz borsalardan birini sunan Waves üzerinde de kullanıcılar benzer şekilde likidite sağlayarak pasif gelir elde edebiliyor. Waves Exchange üzerinde staking ile pasif gelir elde edilebilirken, yine Waves üzerinde AMM algoritması ile çalışan Swop.fi borsasına likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebiliyor. Borsaya likidite sağlayan kullanıcılar paritede yapılan işlemlerden komisyon geliri elde ederken, aynı zamanda SWOP token ile ekstra ödül kazanabiliyor.

Conflux üzerinde Moonswap ile de benzer sekilde likidite sağlayarak pasif gelir elde edilebiliyor. Moonswap’e likidite sağlayan kullanıcılar komisyonlardan gelir elde ederken, likidite sağladıkları için elde ettikleri LP tokenleri ile birlikte “farming” gerçekleştirerek cMOON token kazabiliyor.

Solana üzerinde bulunan Serum üzerinde de likidite sağlanarak pasif gelir elde edilebiliyor. Platforma likidite sağlayan kullanıcılar, komisyon ücretleri ile gelir elde edebilirken, dönem dönem farming ile SRM token elde edebiliyor.

Nasıl Likidite Sağlanır

Likidite sağlamak isteyen kullanıcıların öncelikle hangi blockchain ağı üzerinde bu işlemi gerçekleştirmek istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Bu noktada ağ üzerindeki işlem ücretleri de büyük önem taşıyor.

Sonrasında ise kullanıcıların hangi merkezsiz borsada hangi pariteye likidite sağlamak istediklerine karar vermeli. Bu noktada farklı riskler barındıran pariteler öne çıkıyor. Borsalarda “impermenant loss” anlamında daha az risk barındıran benzer varlıkların işlemlerinin yapıldığı pariteler bulunuyor. genellikle en yüksek likidite bu paritelerde bulunuyor. USDT/DAI ya da WBTC/renBTC gibi paritelerde birbirlerine karşı volatilitesi yüksek olmayan varlıklar ile işlem yapıldığı için oluşabilecek kayıp çok daha düşük oranda oluyor.

İkinci bir seçenek ise ETH/DAI gibi bir stablecoin ve bir stabil olmayan coin içeren pariteler yer alıyor. Bu ve benzeri paritelerde ise ETH fiyatının düşmesi ya da yükselmesi sebebiyle oluşabilecek riskler ortaya çıkabiliyor.

Çoğu merkezsiz borsa likidite sağlanması için 50/50 bir oran ile paritede bulunan iki varlığı da talep ediyor. Bu noktada ETH/DAI paritesine likidite sağlamak isteyen bir kullanıcı 1000 $ değerinde likidite sağlamak istiyorsa 500 $ değerinde DAI ve 500 $ değerinde ETH ile havuza likidite sağlamak durumunda.

Tabii bazı borsalar “geçici kayıp” riskini azaltmak adına 50/50 oranının dışınan çıkarak farklı oranlarda da likidite sağlanmasına izin veriyor. Geçici bir kayıp oluştuğunda kullanıcı mevcut durum ile likidite havuzunda çekilirse geçici olan kaybı realize ederek “gerçekleşmiş kayıp” haline getiriyor. Likidite sağlamaya devam ettikçe kaybın geri gelme durumu devam etmiş oluyor. Tabii borsalar tarafından sunulan komisyon ücreti ödemeleri ve ek teşvik ödemeleri ile birlikte bu kayıpların en aza indirilmesi hedefleniyor.

Merkezsiz borsalara likidite sağlayarak pasif gelir elde etmeyi düşünüyor musunuz?

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Bu içerik sponsorludur.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
2025’te Blockchain ve Web3 Ekosisteminde Neler Olacak?
2024’ün sonuna yaklaşırken, Ava Labs ekibi, Web3 ekosisteminde 2025 yılına yön verecek trendleri öne çıkaran tahminlerini paylaştı. İşte oyun, sermaye piyasaları, regülasyonlar, yapay zeka ve daha fazlasını kapsayan öngörüler: Blockchain Başlatmak Web Sitesi Kurmak Kadar Kolay Olacak Ava Labs Ürün Başkanı Nick Mussallem, düşük maliyetli ve kod gerektirmeyen Layer-1 blockchain’lerin dakikalar içinde başlatılabileceğini belirtiyor. Kullanıcılar […]
3 saat önce Blockchain
Avalanche’ın Yapay Zeka Hamlesi! InfraBuidl() Programı ile Blockchain Geleceği
Avalanche, blockchain dünyasında önemli bir rol oynamaya devam ederken, şimdi de yapay zeka (AI) teknolojisini ekosistemine entegre etmek için büyük bir adım atıyor. InfraBuidl() programının ikinci aşamasında yapay zeka kullanımına odaklanarak, blockchain ve AI teknolojilerinin birleşiminden doğan yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Bu program Avalanche topluluğundan seçilen uzmanlar tarafından denetleniyor. Ve AI odaklı projelere hibe desteği […]
7 saat önce Avalanche
Unichain’in Ana Ağı 2025’te Faaliyete Girecek! DeFi’de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Uniswap tarafından geliştirilen Unichain, 2025’in başlarında, Ethereum’un Optimism (OP) Stack’i üzerinde inşa edilen yeni bir Layer 2 çözümü olarak ana ağ (mainnet) lansmanını yapmayı planlıyor. Bu ağ Ethereum’un sınırlamalarını aşarak merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları için daha hızlı ve güvenli bir platform sunmayı hedefliyor. Unichain, halihazırda Ethereum‘un Sepolia test ağı üzerinde başarılı bir test süreci yürütüyor. […]
10 saat önce DEFI
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
3 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
3 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
4 gün önce Bitcoin