Neutrino USD (USDN) Nedir?
Stablecoinler, fiyatı ABD doları gibi gerçek varlıkların fiyatına sabitlenmiş kripto para birimleridir.
Son zamanlarda, stablecoinler merkezi olmayan finansta (DeFi) önemli bir araç olarak kendini gösterdi. Stablecoinler sayesinde kullanıcılar, bakiyelerini riske atmadan blok zincirinde saklayabilirler.
Gerekirse, stablecoinlerini düşük ücretlerle itibari para birimleri ile hızla değiştirebilirler. Bu kapsamda kripto para piyasasında bu amaçlar ile ortaya çıkan birçok stablecoin projesi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de gelişmiş özellikleri ile piyasaya iddialı bir giriş yapan Neutrino USD (USDN)’dir.
Bu yazımızda sizlere yatırımcıların güvenli bir liman olarak gördükleri stablecoinlerden biri olan ve 2019’da Waves blok zincirinde başlatılan Neutrino protokolünün ilk stablecoini, Neutrino USD (USDN)’den bahsedeceğiz.
Neutrino USD (USDN)
Neutrino USD (USDN), ABD dolarına sabitlenmiş ve WAVES ile desteklenen algoritmik bir stablecoindir. USDN ile yapılan tüm işlemler (ödüllerin verilmesi, stake edilmesi ve ödenmesi dahil) tamamen şeffaftır ve akıllı bir sözleşme ile gerçekleştirilir.
Algoritmik bir stablecoin olan Neutrino USD (USDN), fiat tabanlı stablecoinlere göre büyük bir gelişmeyi temsil etmektedir.
Rezerv olarak kripto (WAVES) kullanır ve tüm sistem kalibre edilir, böylece tüm kontroller ve bakiyeler Neutrino USD’nin sabit bir fiyatı koruma eğiliminde olmasını sağlar, bu da kullanıcıların istikrar ve mutlak şeffaflık elde etmesini sağlar.
USDN’nin temel aldığı Neutrino Protokolü, ulusal para birimlerine bağlanan ve yerel bir para birimleri ile teminatlandırılan sabit paraların oluşturulmasına izin veren, algoritmik, fiyat açısından istikrarlı bir kripto para birimi protokolüdür.
Neutrino protokolü beş akıllı sözleşmeye dayanmaktadır. Döviz kurları gibi gerçek dünya bilgilerini toplamak için oracle adı verilen programlar kullanılır. Bir web uygulaması, kullanıcılara protokolle etkileşim kurmak için uygun bir araç sağlar.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Neutrino USD, fiyatı USD dolarına bağlı olan sabit paradır, bu da 1 USDN’nin akıllı sözleşme ile her zaman 1 dolara mal olacağı anlamına gelir.
USDN oranının borsalardaki istikrarı, algoritmik istikrar ve piyasa arbitrajı ile sağlanır. Potansiyel olarak, EUR Neutrino, Gold Neutrino, Oil Neutrino gibi çeşitli varlık türlerine ve finansal araçlara bağlı protokole dayanan daha birçok sentetik varlık olabilir.
Neutrino protokolü, sentetik varlık oranının ekonomik istikrarını algoritmik olarak koruyarak ulusal para birimlerinin veya emtiaların tokenize edilmesine izin vermektedir.
Neutrino Protokolü Bileşenleri
Mevcut Neutrino Protokolü uygulamasının temelini oluşturan ve genel kararlılığı sağlayan bileşenler açısından, üç “iç içe geçmiş” token vardır: Waves, USDN ve NSBT.
Waves, “Leased Proof of Stake” adı verilen fikir birliği algoritmasına dayanan Waves Platformunun para birimidir.
Waves, USDN’yi desteklemek için rezerv belirteci olarak kullanılır. USDN ile borsalarda 1 $ ‘dan herhangi bir sapma, teknik incelemede ayrıntılı olarak açıklanan iyi test edilmiş tahkim mekanizmalarıyla telafi edilir.
Son olarak, belki de en ayırt edici bileşen olan NSBT (Neutrino tokeni), akıllı sözleşmede sabit miktarda rezerv sağlamak için gereklidir.
Bu özel token, Waves rezervlerinin azalması durumunda kullanışlıdır çünkü NSBT satın alarak bu rezervleri yenilemek için bir teşvik yaratır.
USDN’nin istikrarı, ihraç, ticaret ve tasfiye mekaniği yoluyla Neutrino System Base Token (NSBT) tarafından desteklenmektedir.
USD karşısında WAVES oranı yükseldiğinde veya WAVES fiyatı düştüğünde bu oranı desteklemek için bir rezerv fonu oluşturulur.
Rezervler düşüşü karşılamaya yetmiyorsa, akıllı sözleşme NSBT tokenlerini indirimli olarak çıkarır ve satar. Böylece gelecekteki satışlarından gelir elde edilmesi sağlanır.
Merkezi Olmayan “USDN Stablecoin”in Farkı Nedir?
Fiat tarafından desteklenen ve sahiplerin ihraççıya güvenini gerektiren merkezi stablecoinlerin aksine, algoritmik (merkezi olmayan) stablecoin olan USDN, akıllı bir sözleşme ile verilir.
İstikrarı, algoritmalar ve topluluktaki çeşitli paydaşlar tarafından desteklenir. Bu bakımdan Neutrino işlemi, diğer stablecoin protokollerinden farklıdır.
Temel fark, Neutrino’nun altta yatan Waves blok zincirinin ekonomisiyle derinden bağ kurmasıdır.
Sonuç olarak, WAVES hissesi, Neutrino protokolünün amiral gemisi olan stablecoini USDN’nin hissesine dönüşerek kripto piyasalarının tipik dalgalanmalarını ortadan kaldırır.
USDN Stake Etme Nedir?
Mevcut uygulamada, teminat fonundaki tüm WAVES tokenleri Neutrino düğümüne kiralanmaktadır.
Bu WAVES, LPoS mutabakat algoritması kullanılarak oluşturulur, Neutrino akıllı sözleşmesine geri gönderilir ve otomatik olarak USDN belirteçlerine dönüştürülür. Yeni Neutrino tokenleri daha sonra stake edilmiş USDN’nin sahiplerine gönderilir.
USDN cinsinden ödemeler, stake etme başlangıç tarihine, stake edilen paraların toplam USDN arzındaki payına ve WAVES’in piyasa kapitalizasyonundaki değişikliklere bağlıdır.
USDN, diğer paraları satın almak için borsalarda veya Waves.Exchange, Dice Roller, WaveFlow gibi Waves protokolüne dayalı merkezi olmayan uygulamalarda kullanılabilir.
USDN satın almak ve stake işlemine başlamak için bu linki kullanabilirsiniz.
USDN Piyasa Verileri
Dolaşımdaki arzı 56.927.999 olan USDN’nin, Investing verilerine göre şu an ki piyasa değeri 56,637,486 ABD dolarıdır. USDN günlük hacmi ise 2,539,850 ABD dolarıdır.
Neutrino USD şu anda Waves Exchange, Coinsbit, KuCoin, Biki, Hotbit, P2PB2B, MXC.COM, Tidex ve Mooniswap kripto para platformlarında listelenmektedir.
Özetlenecek olursa USDN, kendi türünde benzersiz, faiz getiren istikrarlı bir kripto para birimidir ve bunun için kendine özgü bir talep yaratır.
Bu aynı zamanda, temeldeki WAVES belirtecinin değerini artırdığı için ABD doları sabitlemesinin istikrarı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri
Daha Fazla Stablecoin Haberleri İçin: Stablecoin Haberleri