Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT’ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!

Nedir 12/02/2021 20:00 Betül Özde Balcı Betül Özde Balcı  Twitter
Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT’ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!

2021 yılında popülaritesi geçtiğimiz seneye göre ciddi oranda artan NFT’lerin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Öyleyse sizin için hazırladığımız detaylı NFT ve NFT satın alma rehberine bir göz atabilirsiniz.

NFT Nedir?

NFT’ler kısaca, değiştirilemeyen tokenler anlamına gelir ve sanat eserleri veya koleksiyon parçaları gibi nadir varlıkların mülkiyetini temsil eden kriptografi token türlerinden biridir.

NFT Ne Demek?

Daha geniş bir kapsamda NFT’nin ne demek olduğunu açıklayacak olursak; ekonomi nezdinde değiştirilebilirlik, her bir birimin birbirinin yerine geçebilir ve birbirinden ayırt edilemez olduğu bir meta olarak açıklanır.

ABD doları gibi bir itibari para, değiştirilebilir bir ürüne iyi bir örnek. Mesela 5 dolarlık bir banknota sahipseniz, Ahmet’i etkilemeden kendi banknotunuzu Ahmet’in banknotu ile değiştirebilirsiniz.

Öte yandan, Ahmet’in en sevdiği ve sınırlı sayıda üretilen basketbol kartı, değiştirilemeyen bir ürüne iyi bir örnek. Bu kartlar bir koleksiyon kartı niteliği taşır ve her biri ayrı özelliklere sahiptir. Bir oyuncunun kartı ve bir başka oyuncunun kartı genellikle aynı değere sahip değildir. Üstelik tam olarak aynı olan 2 kartın bile birbirinden farklı olduğu noktalar vardır. Buna en güzel örneklerden biri, kartların üretim tarihi olabilir.

Değiştirilemeyen bir şeye başka bir örnek olarak bir sanat eserini gösterebiliriz. Örneğin bir resim, genellikle tek bir orijinal kopya olarak oluşturulur.

Değiştirilemeyen ürünlere giriş yaptığımıza göre, NFT’lerin bu alandaki katkılarını konuşmaya başlayabiliriz. Her NFT, genellikte kendi içinde var olan bambaşka özelliklere sahiptir.

Ayrıca, çoğu NFT nadirdir ve sadece bir adet dolaşımda bulunan NFTlerin sayısı bir hayli fazladır. Ayrıca bu durumun kanıtlanabilirliği, blockchain (blok zinciri) teknolojisi sayesinde çok kolaydır.

Bu arada NFT’ler başka parçalara bölünemezler, bu nedenle NFT’lerinizin bir kısmını satın alamaz ya da satamazsınız.

Standart tokenlere benzer bir şekilde NFT’ler de varlığın sahipliğini garanti eder ve kolay bir şekilde devredilebilir.

nft standart - Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT'ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!
NFT standart

NFT Standartları

NFT’ler akıllı sözleşmeleri destekleyen herhangi bir blok zincirinde uygulanabilir olsa bile, en dikkat çekici NFT örnekleri Ethereum üzerinde çalışan ERC-721 ve ERC-1155 standartlarıdır.

NFT standartlarına girmeden önce, ERC-20‘nin ne olduğuna bir göz atalım.

ERC-20, Ethereum blok zinciri üzerinde token oluşturmak için çokça kullanılan bir standarttır. ERC-20 tokenlere örnek olarak, USDT ve DAI gibi stablecoinleri ve LEND, YFI, SNX ve UNI gibi DeFi tokenlerını gösterebiliriz. ERC-20 standardı NFT’lerin aksine, değiştirilebilir ürünlerin tasarlanmasına izin verir.

NFT Örnekleri

ERC-721 ise değiştirilemeyen tokenler üretmek için ortak bir standarttır. ERC-721, farklı özelliklere sahip, ayırt edilebilir tokenler oluşturmak için kullanılabilecek sözleşmeler oluşturmaya açık bir şekilde izin verir. ERC-721 hakkında verilebilecek en güzel örnek, sanal kedi yavrularının yetiştirilmesine olanak sağlayan bir oyun olan CryptoKitties’dir.

ERC-1155, NFT’lerin oluşturulmasındaki bir sonraki adım olarak nitelendiriliyor. Bu standart, hem değiştirilebilir hem de değiştirilemeyen tokenlerı destekleyen sözleşmeler oluşturmaya izin veriyor. Yani bu standart World of Warcraft gibi bir oyunda, bir oyuncunun hem değiştirilebilir olmayan ögeleri hem de kılıç, kalkan, zırh gibi değiştirilebilir ögeleri tutmasına izin verebiliyor.

NFT’lerden ve CryptoKitties‘den bahsetmişken, Decentraland ve F1 Delta Time gibi NFT’lerin gücünden yararlanan oldukça popüler birkaç oyun daha var. Örneğin Decentraland, oyuncuların daha sonra da satabileceği ve oyun içinde reklam için kullanabileceği dijital arazi parsellerini satın alabileceği bir örnek.

Bunun yanında 2021 yılına iyi bir şekilde giriş yapan F1 Delta Time ise, oyuncuların dijital Grand Prix düzenlemelerine olanak sağlayan pist parçalarını NFT haline getirip satışını yapan bir oyun.

Diğer örneklere bakacak olursak; Rarible, SuperRare gibi dijital sanat eserleri için pazar yerleri de piyasada yerini almış durumda.

Bu arada NFT diyerek geçmemek lazım, çünkü bazı NFT’ler son derece maliyetli olabilir. CryptoKitty Dragon isimli bir NFT, 2017 yılının sonunda yaklaşık 170.000 $’a satılmıştı. Hatta ve hatta Exchange.eth gibi nadir alan isimlerinin değeri de 500.000 $’a kadar çıkabilir.

NFT Coin Nedir?

NFT Coin’ler NFT ekosistemini desteklemek için kullanılan bir kripto para birimi olarak tanımlanabilir. Örnek vermemiz gerekirse; Axie Infinity blok zinciri alt yapısını kullanan bir tür play-earn oyunudur. Axie Infinity, ekonomisini devam ettirmek için staking ve oyun içi bazı özelliklerle yerel tokenları AXS‘i kullanır. Bu yüzden AXS, Axie Infinity oyunun NFT coinidir. AXS gibi SLP ya da SAND gibi NFT coinleri, oyun içi para birimi olmanın yanı sıra oylama yapılırken de kullanılır. Ayrıca merkeziyetsiz uygulamalara da (DApp) bazı işlevleri nedeniyle yardımcı olur. NFT coinler NFT’lerin kendileri değildir bu yüzden her kripto para gibi NFT coinler de alım satım yapılabilir, takas edilebilir.

NFT Coinleri Hangileridir?

Bazı popüler NFT coinlerin listesini bilginiz olması amacıyla paylaşıyoruz, yatırım tavsiyesi olmadığını yeniden hatırlatırız.

Axie Infinity, Decentraland, The Sandbox, Theta Network, Flow, Enjin Coin, Chiliz, Audius

Daha fazla NFT Coin’i incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

NFT Nasıl Yapılır?

Buraya kadar NFT hakkında yeterince fikir sahibi olduysanız, NFT nasıl yapılır ya da NFT nasıl üretilir gibi sorular gelmiş olmalı aklınıza. Yalnız küçük bir not iliştirelim, kripto varlık jargonunda bu ifadeler daha çok NFT mint etmek olarak kullanılıyor.

NFT üretmek (mint etmek) için öncelikle seçtiğiniz blok zinciri ağının NFT token standartlarını destekliyor olması gerekir. NFT Token standartını destekleyen blok zincirleri arasında en popüler olanı ise Ethereum ağıdır. Binance Smart Chain, Avalanche, Tron, Tezos, Cosmos, Polkadot, EOS, WAX tercih edilen diğer blok zinciri ağlarına örnek verilebilir.

NFT üretmeye karar verdiğinizde iyi düşünmeniz gerekiyor çünkü NFT’ler üretildikleri yani doğdukları ağ dışına taşınamıyorlar ve satılamıyorlar. Bu yüzden tüm blok zincirlerinin yapılarını artı ve eksilerini iyi araştırmanız büyük önem taşıyor.

NFT mint etmek ile ilgili daha fazla bilgi için bu içeriği inceleyebilirsiniz: NFT Mint Nedir? NFT Mining Nasıl Yapılır?

opensea 1200x597 - Tüm Dünyanın Gözbebeği NFT'ler Nedir? Sizin İçin Açıkladık!

NFT Nasıl Satılır? NFT Satış Siteleri

Bu arada NFT üretmek yani mint etmek için ağ seçtiğinizde aynı zamanda NFT’yi satacağınız pazar yerini de seçmiş oluyorsunuz. Ethereum blok zinciri ağı üzerinden OpenSea, Rarible ve Mintable gibi NFT pazar yerlerini tercih edebilirsiniz. Yine Binance Smart Chain üzerindeki BakerySwap, Juggerworld ve Treasureland platformlarını ya da Avalanche üzerinden Kalao gibi popüler NFT pazarlarını mint ve alım satım işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

Bakalım NFT’ler önümüzdeki yıllarda nasıl performans gösterecek?

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
7 gün önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
7 gün önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
1 hafta önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
1 hafta önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain