Muhabbit

Nijerya Cumhurbaşkanı: CBDC, Nijerya’nın GSYİH’sini 10 Yılda 29 Milyar Dolar Artırabilir!

nijerya btc

nijerya btc

Nijerya cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, yakın zaman önce yaptığı bir konuşmada, yeni “e-naira” merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) ülkesinin GSYİH değerinde on yıl içinde 29 milyar dolarlık bir artışa yol açabileceğini öne sürdü.

Hafta başında e-naira’nın lansmanında yaptığı konuşmada başkan Buhari, şu ifadelere yer verdi:

“Aslında, bazı tahminler CBDC’nin ve blok zinciri adı verilen temel teknolojisinin benimsenmesinin Nijerya’nın GSYİH’sini bir sonraki 10 yılda 29 milyar ABD Doları artırabileceğini gösteriyor.”

Başkan Buhari ayrıca, Nijerya’nın GSYİH’sini artırmanın yanı sıra, böyle bir dijital para biriminin daha fazla insanı ve işletmeyi kayıt dışı sektörden kayıtlı sektöre taşımasına yardımcı olabileceğini öne sürdü.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Nijeryalı lider, birçok ülkenin hala araştırma ve deney aşamalarında olduğunu kabul etmesine rağmen, 2017’den beri CBDC’leri araştırdığını söylediği Nijerya Merkez Bankası’nın (CBN) dijital para birimini başlatmak için iyi bir konumda olduğuna ısrar ediyor.

Premium Times tarafından yayımlanan bir makalede ise Buhari, Afrika’nın ilk CBDC’sini çıkarmaları ile ilgili olarak ise şu ifadelere yer verdi:

“Bu hareket, CBN’nin ürettikleri para biçiminde ve verimli işlemler için kullandıkları ödeme hizmetlerinde lider bir yenilikçi olması gerçeğiyle desteklendi. Dünyada ilk on içinde yer alan ve kesinlikle Afrika’nın en iyisi olan bir ödeme sistemi oluşturmak için büyük yatırımlar yapıldı.”

Ödeme Sistemleri Gelişecek

Başkan’a göre, CBN’nin e-naira ihraç etme yetkisine sahip olmasının yanı sıra, bu ödeme sisteminin yanı sıra merkez bankasının mevcut ödemeler ortamını iyileştirmeye yönelik çeşitli özel sektör girişimlerine verdiği destek temelinde yatıyor.

Bununla birlikte, Nijerya‘nın finansal sistemine olan yüksek övgülerine rağmen, başkan Buhari, CBDC’nin piyasaya sürülmesinin pilot aşamasının yakından izlenmesi ve denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak, başarılı bir şekilde test edildiğinde, e-naira’nın, sınır ötesi ticareti teşvik etmeye, finansal katılımı iyileştirmeye ve para politikasını daha etkili hale getirmeye yardımcı olmasını beklediğini belirtiyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version