Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $57720
2.33%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $2351.76
1.49%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $23.57
0.51%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $545.9
5.86%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

NEDİR

Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merkeziyetsiz ve çok zincirli bir türev işlemler platformu olan Oddz Finance hakkında daha fazla bilgi edinelim.

Clock
Paylaş
Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Geçtiğimiz günlerde Avalanche ağının mainnet’ini başlatan Oddz Finance, kullanıcılarına ödüller dağıtmaya devam ediyor. 10 hafta sürecek bu etkinlikte Avalanche ağı kullanıcılarına her hafta için 10 bin dolarlık ödül tanımlandı.

İlginizi çekebilir: Oddz, Avalanche Mainnet’ini Başlattı. 100 Bin Dolar Değerinde Ödül Dağıtılıyor!

728×90 muhabbit - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?300x250 muhabbit - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Peki Oddz Finance tam olarak nedir? Platformda ne gibi özellikler var ve kullanıcılara sunduğu opsiyonlu işlemler ne anlama geliyor? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Oddz Finance Nedir?

Oddz Finance; BNB Chain, Ethereum, Polygon ve Avalanche üzerinde çalışan bir çok-zincirli opsiyon ticareti platformudur. Projenin amacı; özelleştirilmiş opsiyon ticaretinin basit, güvenli ve merkeziyetsiz olarak yapılmasıdır.

Platform kullanıcıları çeşitli şekillerde Oddz Finance’te yer alabilir: 

  • Call ve Put (Alım ve Satım) opsiyonlarını satın alabilirler.
  • Call ve Put opsiyonlarını ikincil markette satabilirler.
  • Oddz Finance havuzlarına likidite sağlayıcıları olarak, kullanıcılara opsiyon satabilir ve gelir elde edebilirler.
  • ODDZ ve oUSD token stake ederek gelir elde edebilirler.
  • Özel etkinliklere katılarak opsiyon hacimlerine göre ödüller kazanabilirler.

Platformda işlem yapmak için KYC (güvenlik adımları) veya e-mail adresine gerek yoktur. Kullanıcılar cüzdanlarını platforma bağlayarak işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Opsiyonlu İşlem Nedir?

Opsiyonlu işlemler “türev” işlemlerdir. Türev işlemler (derivative transactions), bir varlığın ileri bir zamandaki fiyatını şimdiden belirlemek ve alım veya satımını şimdiden sözleşmeye bağlamak demektir.

Call (Alım) opsiyonu örneği:

Bitcoin’in bugünki fiyatı 38 bin dolar olsun. Biz Bitcoin’in önümüzdeki 7 gün içerisinde önemli bir yükselişe geçeceğine inanıyoruz. Ancak elimizde 1 BTC alacak kadar para yok. Bunun yerine 1 BTC’ye sahip biri ile anlaşma yapıyoruz. 1 BTC’ye sahip kişi, bize elindeki BTC’yi 1 hafta içerisinde 40 bin dolardan satabileceğini söylüyor. Bunun karşılığında ise bizden depozito (premium) talep ediyor. Depozito tutarı olarak ise 2 bin dolar istiyor. Biz bu 2 bin doları kişiye veriyoruz ve 1 BTC’yi 1 hafta içerisinde 40 bin dolardan alma hakkına sahip oluyoruz. 

1 hafta içerisinde eğer BTC fiyatı 42 bin dolara çıkarsa; 40 bin dolardan 1 BTC’yi alır ve 42 bin dolardan satarız. 2 bin dolar kar elde etmiş oluruz ancak başta 2 bin dolarlık depozito vermiştik. Bu yüzden kafa kafaya gelir. 

1 hafta içerisinde eğer BTC fiyatı 50 bin dolar olursa; 40 bin dolardan 1 BTC’yi alır ve 50 bin dolardan satarız. 2 bin dolar da depozito vermiştik. Toplam karımız 8 bin dolar olur. 

Ancak 1 hafta içerisinde BTC hiçbir zaman 40 bin dolar ve üzerine çıkamazsa, o zaman verdiğimiz depozito yanar ve 2 bin dolar kaybetmiş oluruz. Bir opsiyonlu işlemde maksimum kayıp, ödenen depozito miktarı kadardır.

call opsiyon - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Put (Satım) opsiyonu örneği

Bitcoin’in fiyatı bu sefer 42 bin dolar olsun. Biz ise bu sefer Bitcoin’in önümüzdeki 7 gün içerisinde önemli bir düşüş yaşayacağına inanıyoruz. Bir put opsiyonu satın alarak, Bitcoin çok fazla düşse bile belirli bir miktardan satma hakkını elde ediyoruz. 

Bir nevi sigorta işlemi gibi; şimdiki değeri 42 bin dolar olan BTC’yi 40 bin dolardan satma hakkını satın alıyoruz. Ve bunun karşılığında 2 bin dolarlık depozito (premium) ödemesi yapıyoruz. 

1 hafta içerisinde BTC fiyatı 38 bin dolara düşerse, opsiyonumuzu devreye alıp 1 BTC’yi 40 bin dolardan satabilir ve ardından 38 bin dolardan tekrar satın alabiliriz. Bu işlemle 2 bin dolar kara geçmiş oluruz ancak başta verdiğimiz depozito ile kafa kafaya gelir. 

1 hafta içerisinde BTC fiyatı 30 bin dolara düşerse, opsiyonumuzu devreye alır ve 1 BTC’yi 40 bin dolardan satarız. Ardından 30 bin dolardan yeniden satın alırız. 2 bin dolar da depozito vermiştik. Toplam karımız 8 bin dolar olur.

Put opsiyonu call opsiyonunun tam tersidir. Birinde yükseleceğini tahmin eder ve satın alma opsiyonunu satın alırız. Diğerinde düşeceğini tahmin eder ve satma opsiyonunu satın alırız. Her iki opsiyonda da maksimum kaybımız ödediğimiz depozito kadardır

put opsiyon - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir? Tüm Ayrıntılarıyla A’dan Z’ye DeFi

Yer Aldığı Borsalar ve Yatırımcılar

Oddz Finance tokenı ODDZ, bugün birçok kripto para borsasında işlem görüyor. Bu borsalara örnek olarak Kucoin, Gateio ve MEXC gibi platformları verebiliriz. Opsiyonlu işlemlerin merkeziyetsizliği konusunda şimdilik ekosistemdeki tek proje olan Oddz Finance, önemli yatırımcılardan da yatırım almış durumda.

oddz yatirimci 1200x310 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

15 kişilik bir proje ekibine sahip olan Oddz Finance, Hindistanlı girişimcilerin kurduğu bir firma. Kurucu ortaklardan ilki Aishwarya Shivakumar, CEO olarak görev alıyor ve elektronik mühendisi. Bir diğer kurucu ortak olan Shreedhar Shreenivasa ise yazılım mühendisi olarak sektörde epey tecrübeye sahip.

Oddz Finance Nasıl Kullanılır?

Şimdi kısaca Oddz Finance’e nasıl giriş yapabilir ve işlemler gerçekleştirebiliriz, bunu inceleyelim. Platformu kullanabilmek için https://www.oddz.fi/ adresine giriş yapıyoruz. Ardından karşımıza çıkan ekranda “Launch App” butonuna tıklıyoruz.

Launch App’a tıkladıktan sonra gelen ekranda cüzdanımızı bağlamamız gerekiyor. “Connect Wallet” butonuna tıklıyoruz.

Karşımıza çıkan listeden ilgili cüzdanımızı seçerek gerekli onayları veriyor ve cüzdanımızı platforma bağlıyoruz.

Portfolyo sekmesi

Cüzdanımızı bağladıktan sonra platformun arayüzü ile karşılaşıyoruz. İlk sekmemiz portfolyo sekmesi. Bu sekmede; açtığımız işlemlere, likidite havuzu yatırımlarımıza ya da stake uygulamalarımıza dair bilgiler yer alıyor. Görselde henüz bir işlem açmadığımız için portfolyo kısmı boş görünüyor.

oddz 1 1193x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Easy Options (Kolay Opsiyonlar) sekmesi

Bu sekmede, önceden belirlenmiş ve kolayca satın alabilmemiz için önceden hazırlanmış opsiyonlar bulunuyor. Dilediğimiz kripto para biriminde, dilediğimiz zaman aralığını ve kripto para adetini seçerek “premium” yani depozito değerlerini görebiliriz. Bize uygun olan bir opsiyon tercihi yaparak satın alma işlemini gerçekleştirebiliriz.

oddz 2 1190x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Customise Options (Özelleştirilmiş Opsiyon) sekmesi

Üçüncü sekme olan özelleştirilmiş opsiyonlarda karşımıza hazır opsiyon seçenekleri yerine, opsiyonları kendimizin oluşturabileceği bir arayüz çıkıyor. Yine dilediğimiz kripto para biriminde, dilediğimiz zaman aralığında ve dilediğimiz adette opsiyonumuzu belirleyebilir ve platformun bize özel olarak oluşturduğu premium miktarını görebiliriz. Opsiyonumuzu oluşturduktan sonra satın alma işlemlerine devam edebiliriz.

oddz 3 1190x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Strategies (Stratejiler) sekmesi

Bu sekmede, likidite havuzlarına yatırım yapmak isteyen kullanıcılar için seçenekler bulunuyor. Oddz Finance’te her opsiyon seçeneği için ayrılmış ayrı birer havuz bulunuyor.

Mesela AVAX biriminde 7 günlük bir opsiyon açılacaksa, bu opsiyon için likidite, ilgili havuzdan sağlanıyor. Eğer BTC biriminde 1 aylık bir opsiyon açılacaksa, bu opsiyonun likiditesi de ona özel olarak açılmış havuzdan sağlanıyor. 

Stratejiler sekmesinde tüm likidite havuzları, toplam likidite miktarları ve son 1 haftadaki kazanç oranları incelenebilir. Yatırımcı, kendisine uygun olan havuzlara likidite sağlayabilir ya da kendi stratejisini (hangi havuzlara ne miktarda likidite sağlayacağını) kendisi belirleyebilir.

oddz 4 1191x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Secondary Market (İkincil Market) sekmesi

Oddz Finance platformunda opsiyonların tamamı Oddz Finance algoritması tarafından oluşturulur ve havuzlardaki likidite ile finanse edilerek kullanıcılara sunulur. Ancak ikincil market dediğimiz modelde, kullanıcılar kendi opsiyonlarını kendileri oluşturup diğer kullanıcılara satabilirler. Bu sekmede call veya put opsiyonlarını diğer kullanıcılardan satın alabilir, ya da kendi call veya put opsiyonlarımızı oluşturarak başkalarına satabiliriz.

oddz 5 1193x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Staking sekmesi

Bu sekmede ODDZ ve oUSD tokenları stake edilebilmekte. Yıllık getiri oranları ve diğer bilgiler incelendikten sonra dileyen yatırımcılar tokenlarını stake edebilir ve getiri elde edebilirler.

oddz 6 1193x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Social Trading (Sosyal Ticaret) sekmesi

Bu sekmede diğer kullanıcıların açtıkları işlemlere dair bilgilere gerçek zamanlı olarak ulaşmak mümkün. Kim hangi opsiyonu satın almış, ne kadar kar veya zarar etmiş buradan inceleyebiliyoruz. Ayrıca kişilerin açtıkları opsiyonlara “copy” diyerek, kendimiz için de aynı opsiyonu satın alabilme imkanına sahibiz.

oddz 7 1194x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Leaderboard (Lider Tahtası) sekmesi

Platform üzerinde işlem yapan kullanıcıların işlem hacimleri, kar ve zarar oranlarını inceleyebileceğimiz lider tahtasında, haftanın birincisini görebiliyoruz ve hangi işlemleri gerçekleştirdiğini inceleyebiliyoruz.

oddz 8 1190x600 - Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Oddz Academy (Oddz Akademi) sekmesi

Platformdaki son sekme ise Oddz Akademi sekmesi. Platforma dair daha detaylı bilgi için bu sekmeye tıklayabiliriz. Sekmeye tıkladığımızda Oddz Akademi sayfasına yönlendiriliriz ve makalemize nazaran çok daha detaylı bilgiye oradan ulaşabiliriz.

Oddz Finance Twitter: https://twitter.com/oddz_finance

Oddz Finance Telegram: https://t.me/oddz_finance

Bu içerik sponsorludur.

Daha fazla Nedir Haberleri için: Nedir Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar