Optimism Token Yüzde 40 Değer Kaybetti, Topluluk Birbirine Girdi
Optimism’in henüz yeni piyasaya sürülmüş yönetişim tokenı Optimism Token (OP), 2.10 dolarda en yüksek değerine ulaştıktan sonra %40 oranında değer kaybetti. Bu hızlı düşüş, topluluğun önde gelen üyeleri arasında, tokenlarını satanların gelecekteki airdroplardan men edilmesine dair tartışmaları doğurdu.
Token arzının %5’i yaklaşık 250.000 uygun görülen kullanıcıya dağıtıldığından, Ethereum katman-2 ölçekleme çözümü, ilk OP yönetişim token airdropuna yönelik yoğun talep aldı ve bu talebi karşılayamadı.
CoinGecko verilerine göre, yaklaşık 1,43 dolar değer ile piyasalara giriş yapan token, 2,10 dolara kadar yükseldi ancak bedava airdroptan faydalanan kullanıcıların sayısı arttıkça Optimism Token değeri 1,09 dolara dek geriledi. En nihayetinde ise 1,18 dolara çıkarak %43’lük bir kayba sahne olmuş oldu.
OxJohn: Optimism Tokenlarını Satanlar Topluluktan Men Edilmeli
OP’nin fiyatının sert düşüşü, Optimism’in yönetim topluluğundan OxJohn isimli bir kullanıcının Optimism yönetim forumuna airdrop edilmiş tokenlarının tamamını satan kullanıcıları yasaklama teklifini sunmasına yol açtı. Topluluktan azımsanmayacak oranda ilgi gören bu paylaşım, 11.200 kişi tarafından görüntülendi, 595 beğeni ve 305 cevap aldı.
OxJohn en az 32.000 OP tokenı alan ve hemen hepsini piyasaya geri bırakan onlarca adrese işaret etti, bu davranışın topluluğa “zarar” verdiğini ve yönetim sürecini negatif etkilediğini belirtti.
Kullanıcı, bu hesapların bir sonraki OP airdrop’undan kamuya açık bir liste aracılığıyla yasaklanması gerektiğinin de altını çizdi. OxJohn’a göre ancak böyle bir önlem alındığında yönetimdeki görev bölüşümü yalnızca gerçekten aktif olarak katılım gösterecekler arasında paylaştırılmış olur.
“Neden Optimism Topluluğu tokenlarını daha ilk fırsatta bırakacak bu tarz gelip geçici aktörleri ödüllendirmeye devam ediyor? Neden gelecekte gerçekleşecek herhangi bir airdrop bu hesapları ödüllendirsin?”
Teklif sadece fikir üretmek amacıyla paylaşıldığından ötürü henüz bu konuda atılmış herhangi bir somut girişim bulunmuyor. Yönetim topluluğunun paylaşıma tepkisi ise oldukça geniş. Kimi kullanıcılar fikri bütünüyle desteklerken, diğerleri tamamen reddediyor. Bazıları ise daha hassas bir konumda kendilerini pozisyonlandırıyorlar.
Örneğin Mohammedt75 isimli kullanıcı düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor:
“OxJohn oldukça geçerli bir argüman sunuyor. OP’ye dair uzun vadeli planları olan kişilere öncelik vermeli, bu ekosistemi umursamayan diğerlerinin pılını pırtını toplayıp gitmesine müsaade etmeliyiz.”
Mgomes adlı kullanıcı ise tartışmaya şu sözlerle katıldı:
“Airdropun amaçlarından biri de blok zinciri kullanan kişilere öncelik tanımak. Tokenları bırakmayı planlasalar dahi bu bir sorun teşkil etmiyor çünkü halihazırda Optimism’i kullanmış oluyorlar ve zaten memnun kaldılarsa yeniden kullanacaklar.”
JustinMarx isimli kullanıcı ise tokenlarını bırakanların cezalandırılmaması gerektiğini çünkü birini bunu yapmaya iten kişisel şartları bilmenin bir yolu olmadığını belirtti.
Cobie: Sadece Yasaklamak Yetmez, Daha Beteri Yapılmalı
Kripto para söz konusu olduğunda sosyal medyada en büyük etki alanına sahip kullanıcılardan biri olan, UpOnly kripto para podcastinin sunucusu Cobie de tartışmaya dair düşüncelerini ironik bir üslupla dile getirmekten geri durmadı.
“Gelecekteki airdrop’lar için geliştirilmiş uygunsuzluk halleri” adını verdiği bir karşıt teklifi forumda paylaşan Cobie, orijinal teklifi desteklememesinin sebebinin teklife karşı olması değil, teklifte yeterince sert önlemler alınmadığını düşünmesi olduğunu belirtti.
“Optimism Topluluğu olarak son 6 ay içerisinde herhangi bir tokenını satmış olan herkesi gelecekteki tüm airdroplardan men etmeyi teklif ediyorum. Bu kişiler oldukça rahatsız edici bir davranış bozukluğunu alışkanlık haline getirmişler ve bu nedenle de “potansiyel token satıcıları” olarak değerlendirilebilirler.”
Bu potansiyel satıcılara engel olmak için Cobie’ye göre yalnızca bir borç tokenının üretilmesi gerekmiyor, aynı zamanda gerektiğinde fiziksel şiddetin kullanılmasının da değerlendirilmesi gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Optimism 1,65 Milyar Dolar Değerleme ile 150 Milyon Dolar Yatırım Aldı!
Esprili ve ironik dilini bir kenara bırakıp gerçek düşüncelerini açıkladığındaysa Cobie teklife karşı olmasının altında yatan onlarca sebep olduğunu belirtti.
OP’nin erken dönem fiyatının bir önemi olmadığını belirten Cobie, satıcıların farklı motivasyonlarının olabileceğini, satış yapan kişilerin hala yönetime katılmasının önünde bir engel bulunmadığını ve kısıtlamaları atlatmak için yeni adres almanın oldukça kolay olduğunu söyledi.
“Bu durumu umursayanlar sadece fiyat spekülatörleri, ticaretle uğraşanlar ve kısa dönemli yatırımcılar. Yönetim; fiyat 1,50 dolar da olsa 2 dolar da olsa aynı şekilde işliyor. Elbette kapsamlı fiyat değişiklikleri Optimism’e yönelik yönetim saldırılarını daha ucuza getirebilir, ancak söz konusu teklifte bu ihtimale değinilmiyor bile.”
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.