Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Blockchain Atılımına Dünya Bankası Vetosu
Dünya Bankası Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak kabul etmesine dair endişelerini dile getirdi ve duyurusu yeni yapılan “Sango” kripto para merkezini de desteklemeyeceğini belirtti.
Nisan 2022’nin son günlerinde Orta Afrika Cumhuriyeti Başkanı Faustin-Archange Touadera ülkedeki kripto paralara dair yasal bir düzenlemeyi devreye soktu. Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak belirleyen düzenlemeye ek olarak 24 Mayıs 2022’de Touadera ülkenin ilk kripto para merkezi “Sango”nun da duyurusunu yaptı.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ilk kripto para girişimi olarak görülen Sango, kurumlar veya gelir vergisi içermeyen ve sanal ve fiziksel bir “kripto para adası” oluşturulmasını öngören ekonomik politikaları bünyesinde bulunduracak. Sango, kripto paralara dair tüm işlemler ve işletmeler için yasal bir merkez olarak dizayn ediliyor.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan başkanlık yetkilileri şu ifadelere yer verdi:
“Afrika’nın kalbindeki ilk yasal kripto para merkezinin inşası, Bitcoin’in benimsenmesini bir sonraki seviyeye taşıyarak kripto para deneyimini iyileştirecek ve potansiyel olarak dünyanın en sıra dışı alanını getirecek.”
Bitcoin’in benimsenmesinin ülkenin gelişimi ve dönüşümü için “hayal edilemez olanaklar” sağladığına dikkat çeken Touadera ise, konuya dair açıklamasında şu sözleri dile getirdi:
“Kripto paralar, ülkemizin geleceğini yeniden tasarlayacak araçlardır. Sango, ne Afrika’nın ne de dünyanın geri kalanının hayal bile edemediği muazzam potansiyele sahip yeni bir ekonomik çağı başlatabilir.”
Sango projesini ana hatlarıyla ortaya koyan resmî metin, ülkenin kamusal alanı dijitalleştirmek için Dünya Bankası’ndan 35 milyon dolar değerinde gelişim fonu onayı aldığını belirtiyor. Ancak, Dünya Bankası’ndan Bloomberg’e konuşan bir yetkili, bahsi geçen fonun herhangi bir kripto para girişimiyle bir bağlantısının olmadığını belirtti ve ekledi:
“Dünya Bankası Sargo’yu Desteklemiyor.”
35 milyon dolar değerindeki Dünya Bankası bağışı 5 Mayıs 2022 tarihinde duyurulmuş ve mevcut kamusal finans yönetim sisteminin güncellenmesi ve dijitalleştirilmesi için onaylanmıştı.
“Çevresel eksikliklere ek olarak şeffaflığın yanı sıra Sargo’nun finans sektörü ve genel olarak kamu finansmanı üzerindeki potansiyel etkileri konusunda endişelerimiz var.”
Orta Afrika Cumhuriyeti Bölgesel Kurumlardan da Tepki Topladı
Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bitcoin atılımı daha önce Orta Afrika Devletleri Bankası (BEAC) Başkanı Abbas Mahamat Tolli’den de tepki toplamış, Tolli tepkisini ülkenin Ekonomi Bakanı Herve Ndoba’ya sitemkar bir mektup yollayarak göstermişti.
Tolli mektubunda yeni yasanın “ana amacının BEAC’ın kontrolü dışında, yasal para birimiyle rekabet edebilecek veya yasal para biriminin yerini alabilecek bir Orta Afrika para birimi oluşturmak” olduğunu öne sürmüş ve bunun “parasal istikrarı tehlikeye atacağına” inandığını belirtmişti.
Dünya Bankası’nın konuya yönelik tepkisi de Tolli’nin mektubuna paralel ögeler taşıyordu.
“Merkez Bankası ve diğer bankacılık otoriteleri gibi ilgili bölgesel kurumlara bu süreçte sürekli olarak danışılması ve bu kurumların sürücü koltuğunda olması oldukça önemli.”
Ülkenin mevcut resmî para birimi olan euroya endeksli CFA frankına dair gitgide büyüyen bir memnuniyetsizlik söz konusu. Ayrıca Afrika kıtasında son zamanlarda kripto paralara yönelik oldukça artmış durumda. KuCoin kripto para borsasının Mart 2022 raporuna göre kripto para işlemleri 2021’den bu yana %2.500 artış gösterdi.
İlginizi çekebilir: IMF, Orta Afrika Cumhuriyeti’ne Bitcoin Konusunda Uyarı Yaptı!
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bu rakamın ne oranda olduğu spesifik olarak bilinmiyor. DataReportal’ın Ocak 2022 tarihli verilerine göre ülkedeki toplam internet kullanım oranı dahi %7 civarında seyrediyor. Diğer bir deyişle, yalnızca 350.000 kadar Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşı internet erişimine sahip.
Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.