Bitfinex’in CTO’su Paolo Ardoino ile Özel Röportaj!

Muhabbit Özel 17/03/2022 16:56 Emine Baktaş
Bitfinex’in CTO’su Paolo Ardoino ile Özel Röportaj!

Kripto paraların güvenli olup olmadığı ile ilgili tartışmalar devam ederken, bir yandan da kripto para borsalarının da güvenli olup olmadığı eş zamanlı olarak tartışılıyor.

Bu tartışmaların odağında olan ve belki de en fazla eleştiri alan kripto para borsalarından biri olan Bitfinex’in CTO’su Paolo Ardoino ile gelen olumlu-olumsuz eleştirileri ve Tether’i konuştuk. 

İlginizi çekebilir: Paolo Ardoino kimdir?

Türkiye’den merhaba Paolo! Bu röportaj için soruları hazırlarken en objektif şekilde hazırlamaya çalıştık. Okuyucularımız için sizden en şeffaf cevapları vermenizi samimiyetle bekliyoruz.

İlk soru aslında herkesin çok merak ettiği bir soru olacak. Tether CEO’sunun (Jan Ludovicus Van Der Velde) yıllardır ortalarda gözükmemesi ilginç değil mi? Bunun sebebini öğrenebilir miyiz?

Merhaba, tabii ki samimiyetle soruları cevaplayacağım!

CEO’muz JL van der Velde, hiçbir zaman kamuya mal olan bir kişi olmak istemedi.

Ortalıkta görünmemesinden ziyade, kendisi arka planda müşterilerimiz ve şirketimiz adına ciddi anlamda işler yapıyor ve bu durumdan dolayı kendisini ön plana çıkarmak gibi bir niyeti yok. Biraz kişisel bir tercih diyebilirim.

Tether, dolara sabit bir kripto para olarak marketteki spekülatif değeri en az olan varlıklardan bir tanesi. Diğer yandan en sansasyonel kripto paralardan da bir tanesi.

Amerika’daki davalar ve 2017’den bu yana gelen Tether ile alakalı iddialar genel olarak bir güvensizlik algısına neden oluyor. Tether’den bu durumu değiştirecek hamleler gelecek mi?

Kripto paraların benimsenmesi ve hayatımızdaki yükselişi ile beraber, insanların yaptığımız işe olan bakış açısını gayet iyi anladık.

Fakat şunu da söylemem gerek; Tether, stablecoin piyasasına şeffaflık getiren ilk ürün olma şerefine erişti. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda bu “şeffaflık” konusuna açıklık getirerek kamuoyunu bilgilendirdik.

Kripto para ve blockchain sektöründeki regülasyonları benimsedik ve hükümetler ile son kullanıcının bu sektörden en iyi şekilde yararlanması için ortaklaşa çalışmalarda bulunuyoruz.

Bunun yanı sıra, diğer düzenleyici kurumlar ile çalışmalarımızı devam ettirerek en iyi düzenleyici çerçeveye ulaşabilmek için çabalıyoruz. Bu çabalarla stablecoin ekosistemini daha da ileriye taşımak ana hedefimiz.

İlginizi çekebilir: Tether nedir?

Tether’in son zamanlarda Türk marketine yavaş yavaş yaklaştığını görüyoruz. Türkiye’de şirketleşme ve devamında Türk lirasına endekslenmiş bir stablecoin görmemiz ihtimal dahilinde mi?

Tether, her bir ülkedeki müşterilerinin ihtiyaçlarını ciddiye alıyor. Bu yüzden piyasaya sürdüğümüz her ürünün devamlılığını ve stabilitesini sağlamak için fazlasıyla çalışıyoruz.

An itibarıyla sadece ABD dolarına ve altına endeksli ürünler sunsak da, ilerleyen zamanlarda ürün portföyümüzü genişletmeyi planlıyoruz.

Ayrıca sistematik sorunları çözmek adına büyük bir etkileşime sahip olan ve binlerce kullanıcımızın bulunduğu bir ülke olan Türkiye’yi, geliştirdiği kripto para ekosistemi dolayısıyla kutluyor ve memnuniyet ile karşılıyoruz.

Tether Truthers hakkında ne düşünüyorsunuz?

Piyasalarda yepyeni ve henüz kabul görmeyen bir ürün için ilk niteliğinde olmak, kullanıcıların ihtiyaçlarını belirlemek ve bu doğrultuda uyarlamalar yapmak için ciddi efor sarf etmek gerekiyor.

Attığımız her adımda yöntemlerimizi sorgulayacak olan insanların varlığının bilincindeyiz. Fakat bu eleştirilerin bazıları yapıcı olacak. Bu sayede güçleneceğiz. 

Tether Trusthers FUD’cularını gördüğümde genellikle bir karikatür tweetleyip gülüyorum.

Dünyadaki ilk stablecoin niteliğini taşıyan kripto para birimi Tether, insanları dijital para birimleri konusunda eğitme konusunda öncülük etti. Daha iyi bir şeffaflık sunmak adına rezervlerimizi kamuoyu ile paylaştık.

Tether, geçmişte yapılan en büyük takas işleminden bile daha fazlasını rezervinde bulunduruyor. Bundan daha önemli olan şey ise, Tether’in hiçbir zaman müşterisini reddetmemesidir.

Fakat elbette an itibarıyla büyüyen ve gelişen bir endüstrinin öncülerindeniz. Henüz belirlenmiş bir standart olmamasına rağmen yarattığımız bu endüstriye adapte olmak için çalışmalara devam ediyoruz.

2022 yılı ile alakalı regülasyonlar hakkında beklentileriniz nelerdir?

Stablecoin düzenlemesi, şirketler, kurumlar ve fintech alanında çalışan şirketlerin kripto para piyasasına girmesi için ihtiyaç duyulan şeyleri getirecektir.

Bugüne kadar stablecoinler, kullanıcılar tarafından piyasalara hızlı bir şekilde giriş yapmak için kullanılan ve kripto para ödemelerinin gerçekleştirilmesi için kullanılan bir ürün olarak öne çıktı.

Stablecoin - Bitfinex'in CTO'su Paolo Ardoino ile Özel Röportaj!
Stablecoin

Regülasyonların, piyasalara daha fazla ürünün adapte edilmesi için yarar sağlayacağını ve daha uyumlu bir şekilde iş yapmanın önünü açacağını öngörmekteyiz.

2014 yılında Tether’in çıkışını yaptığımız günden bu yana, stablecoin dalının kanun yapıcılar ve düzenleyiciler tarafından ilgiyle izlendiğini görmek heyecan verici…

Bunun en büyük sebebi, stablecoinlerin küresel finans sistemine sağlayacağı faydadır.

Ekonomik özgürlük ve inovasyon fikirleri dolayısıyla dijital para birimlerinin ve stablecoinlerin varlığını güçlendirmek adına düzenleyici kurumlarla çalışmaya devam etmek istiyoruz.

İtalya menşeili bir takımın çıkardığı USDT’nin dolara rakip olmasını her zaman heyecan verici hatta motive edici bulmuşumdur!

FED’in çıkaracağı dijital dolar, Zuckerberg’in Libra’sı gibi alternatiflere karşı merchant adaptasyonu konusunda adımlarınız var mı?

Kullanıcılar tetherlerini yaygın bir biçimde alışverişlerde kullanabilecek mi? Yoksa tether.to sadece kripto para piyasasının güvenli limanı olmayı mı hedefliyor?

Rakibimiz hiçbir zaman ABD doları olmadı. Sadece dijital bir çağa doğru ilerlerken yeni bir alım satım aracı sunmak istiyoruz.

Sektörün en önlerinde kalmak ve kullanıcılarımıza değer sağlamak adına ürünümüzü her zaman geliştirmeye devam edeceğiz.

Günümüzde Tether, dünyanın en çok ticareti yapılan stablecoinidir. Bazı günlerde Tether’in işlem hacmi 100 milyar $’ın bile üzerine çıkıyor.

Altın, coğrafyamızın en yaygın ve değerli bir saklama aracı, Tether’in altına sabitli ürünleri de var.

Bu ürünlerin Türkiye marketine sunulmasıyla ilgili çalışmalar var mı? Yerel borsalarda listelenmesi vs gibi…

XAUt tokenı, Tether cüzdanından herhangi bir blockchain üzerindeki adrese aktarılabilir şekildedir.

Türk kullanıcılar da XAUt’u örnek vermek gerekirse Tether ile satın alabilir. XAUt’un tüm bölgelerde kullanılabilir bir hale gelmesi için borsalar ile çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Tether dışında Bitfinex tarafında Türkiye pazarıyla alakalı planlamalar, bankacılık partnerliği vs gibi haberler var mı?

Zira Bitfinex eski ve inovasyon konusunda öncü bir kripto para borsası olmasına rağmen Türk pazarına en geç adım atan platform konumunda.

Müşteri odaklı bir şirket olarak ürün ve hizmetlerimizi her geçen gün geliştirmeye devam ediyoruz. Kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz.

Bu sebeple herhangi bir yerel hizmete ihtiyaç duyulması halinde hızlı bir şekilde aksiyon alıyoruz.

Tether Gold nedir?

Basitçe Tether Gold, fiziki altın ile desteklenen bir stablecoindir. Stablecoinlerin aksine XAUt’de sabit olan birim, her bir tokena karşılık gelen altının ağırlığıdır. Tether Gold’un fiyatı, altın fiyatı ile birlikte hareket eder.

Ekran Resmi 2022 02 19 14.17.19 796x600 - Bitfinex'in CTO'su Paolo Ardoino ile Özel Röportaj!

Blockchain üzerinde fiziksel bir varlığa sahip olmak, yatırımcılara büyük bir fayda sağlar. XAUt yatırımcıları, yüksek saklama maliyetleri ve sınırlı erişim gibi dezavantajlarda kaçınabilecek.

Tether, itibari para birimlerinin enflasyonist yaklaşımından kaçınmak isteyen yatırımcılara, nadirliği olan bir stablecoin olan XAUt’u sunuyor.

Ayrıca önemli bir detay ise, Tether Gold’u muhafaza etmek için bir ücret ödemenize gerek yok. Sorularınız için çok teşekkür ederim!

Paulo’nun ilk soruya verdiği cevaba göre CEO JL van der Velde sadece görünür olmak istemediği için ortalıkta gözükmüyor. Bu durum bazı kullanıcılar için güvensizlik sağlarken bazıları için bireylerin kişisel tercihi olarak görülüyor. Siz bu konuda ne düşüyorsunuz?

Sizler için hazırladığımız özel içerikleri okumak için lütfen tıklayınız: Muhabbit Özel

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Avalanche’ın Yapay Zeka Hamlesi! InfraBuidl() Programı ile Blockchain Geleceği
Avalanche, blockchain dünyasında önemli bir rol oynamaya devam ederken, şimdi de yapay zeka (AI) teknolojisini ekosistemine entegre etmek için büyük bir adım atıyor. InfraBuidl() programının ikinci aşamasında yapay zeka kullanımına odaklanarak, blockchain ve AI teknolojilerinin birleşiminden doğan yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Bu program Avalanche topluluğundan seçilen uzmanlar tarafından denetleniyor. Ve AI odaklı projelere hibe desteği […]
3 saat önce Avalanche
Unichain’in Ana Ağı 2025’te Faaliyete Girecek! DeFi’de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Uniswap tarafından geliştirilen Unichain, 2025’in başlarında, Ethereum’un Optimism (OP) Stack’i üzerinde inşa edilen yeni bir Layer 2 çözümü olarak ana ağ (mainnet) lansmanını yapmayı planlıyor. Bu ağ Ethereum’un sınırlamalarını aşarak merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları için daha hızlı ve güvenli bir platform sunmayı hedefliyor. Unichain, halihazırda Ethereum‘un Sepolia test ağı üzerinde başarılı bir test süreci yürütüyor. […]
6 saat önce DEFI
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
3 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
3 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
4 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
4 gün önce Bitcoin