Patoshi Modeli Nedir? Satoshi Nakamoto ile İlgisi Var mı?
Bildiğiniz gibi Mayıs 2020’nin sonlarında, 11 yıldır pasif bir şekilde bekleyen bir Bitcoin cüzdanı aktif hale geldi ve 50 BTC’lik bakiyesini iki farklı adrese gönderdi.
Yaşanan bu olay, tüm kripto para camiasını şoka uğrattı. Bunun en büyük sebebi, birçok kişinin bu kripto paraların aslında Satoshi Nakamoto’ya ait olabileceğini düşünmesiydi.
Bildiğiniz gibi Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in anonim yaratıcısı olarak biliniyor. Kimliği hiçbir zaman açıklanmayan Nakamoto, 2011 yılında ortadan kayboldu ve o zamandan bu yana kimse ondan haber alamadı.
İlginizi çekebilir: Satoshi Nakamoto Kimdir?
Pasif bir şekilde duran cüzdan, Şubat 2009’da yani Bitcoin protokolünün hayata geçmesinden sadece bir ay sonra madenciliği yapılan kripto paraları içeriyordu. Bu kripto paraları kim çıkardıysa, Bitcoin’in ne olduğu bilinmeyen bir dönemlerde madenciliğine başlamış.
Fakat bu kripto paraları kullanmaya başlayan kişinin Satoshi mi yoksa başka biri mi olduğunu hiçbir zaman kesin bir şekilde bilemeyiz. Yine de bu kripto paraları kullanan kişinin muhtemelen Satoshi olmadığını gösteren bazı kanıtlar da var.
Bu sonuca işaret eden yaygın olarak kullanılan kanıt ise “Patoshi” modeli olarak biliniyor.
Patoshi Modeli
Patoshi modeli, Bitcoin’i oluşturan kripto para birimi işlemlerinin tabanındaki ExtraNonce alanını izleyen bir blockchain analiz tekniğini ifade ediyor. Yöntem, bir araştırmacı ve üst düzey kriptograf olan RSK Labs’ın baş bilimcisi Sergio Demian Lerner tarafından tanıtılmıştı.
Lerner 2013 yılında, çıkarılan ilk BTC’lerin büyük bir çoğunluğunun yalnızca tek bir madenci tarafından yapıldığını öne süren bir çalışma yayımladı. Bu çalışmada, Bitcoin’in ilk yılında tek bir madencinin 22.000 blok işleyebileceğine dair kanıtlar sağlandı. Lerner, madencinin dönem boyunca en az 1.8 milyon BTC kazdığını ve bunun 1.1 milyonunun hala harcanmadığını tahmin ediyor.
Lerner bu madenciyi “Patoshi” olarak isimlendiriyor.
Analist, ilk yıl madenciliği yapılan blokları ilişkilendirmesini sağlayan ve orijinal Satoshi istemcisi aracılığı ile ortak bir durumu ortaya çıkarmasını sağlayan üç kusur tespit etti. Bu kusurlar, gizlilik konusundaydı.
Araştırma Lerner’a, ilk madencilerin her birinin madencilik hash oranını hesaplaması konusunda yardımcı oldu ve farklı blokları kimin kazdığını gözlemlemesine olanak tanıdı. Bu sırada Lerner, ciddi miktarda Bitcoin madenciliği yapan madencilerden birinin belirli bir modelini tespit etti.
Bu tespit, hash oranının 2009 senesinde oldukça düşük bir seviyesi olması ve dönem boyunca tutarlı olmasıyla gerçekleşti. İlginç bir detay ise bu seviyenin, Bitcoin’in ilk 14 gününde, Satoshi’nin kendi madenciliği ile elde elde ettiği muhtemel hash oranıyla da tutarlıydı.
Yukarıdaki görsel, Patoshi modelini simgelemektedir. Her mavi çizgi, Bitcoin’in ilk yıllarında ciddi bir şekilde madencilik yapmış olan Patoshi’yi simgeliyor. Yeşil çizgiler ise o dönemde madencilik yapmış diğer kişileri simgeliyor.
Siyah çizgiler aslında zaman içindeki ExtraNonce artışını temsil eder. Siyah çizgiler görünüşe göre belirli bir desene sahipler ve hiçbir zaman birbiriyle örtüşmüyorlar. Lerner, bu şekilde 1 milyondan fazla BTC’yi çıkaran madencinin tek bir kişiye ait olduğunu bulmuş.
Yeni Kanıtlar
Lerner, Nisan 2019’da, ilk makalesindeki birçok eleştiriyi çürütmek adına başka bir makale yayımladı. İkinci makale orijinal Patoshi modelini desteklemek için yeni kanıtların bulunduğu “The Return of the Deniers and the Revenge of the Patoshi” isimli bir çalışmaydı.
Yeni kanıtlar, madencilerin blokları işledikten sonra yerel bilgisayar saatlerine zaman damgası attıkları bilgisayar saatlerine dayanıyordu.
Kanıtlar, Patoshi blokları arasında zaman farkı olmadığını, bu durumun da ilk 50.000 bloktaki blokların neredeyse %43’ünün zaman damgasından, bir PC saatinin sorumlu olduğunu gösteriyordu. Bu madenci Satoshi olmalıydı. Çünkü Patoshi bazı durumlarda bilgisayarını 10 günlük bir süre boyunca kapatmıştı.
Bu da şu sonuca yol açtı:
Mavi çizgilerde yer alan boşluklar, Patoshi’nin madenciliği birkaç günlüğüne bıraktığı yerler olarak nitelendiriliyor. Diğer yeşil çizgiler ise tahmin edebileceğiniz gibi diğer madencilerdir.
Bununla beraber bir Twitter kullanıcısı olan Nic Carter, bu kripto paraların üretildiği belirli blokun aslında Patoshi modelinin bir parçası olmadığına dikkat çekti.
Lerner tarafından önerilen araştırmaya göre, bu BTC’lerin çıkarıldığı blok aslında Patoshi olarak isimlendirilen madenci tarafından çıkarılmadı ve bu nedenle bu cüzdanın sahibi de Satoshi değil.
Yukarıda gördüğünüz madenci bakiyelerine bakacak olursak, metrikler Patoshi modelini bu bakiyelerin haricinde tutuyor. Bunun en büyük sebebi ise, bu şahsın çıkardıkları Bitcoin’leri varsayımsal olarak hiçbir zaman harcamayacak olmasıdır.
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri