Ripple (XRP) Nedir?

Nedir 29/09/2021 16:24 Recep Göger
Ripple (XRP) Nedir?

Ripple denildiğinde insanların aklına ilk olarak XRP kripto para birimi gelebilir. Bununla birlikte XRP, Ripple ekosisteminde belirli alanlarda kullanılması için oluşturulmuştur. Ripple’ın işi, teknolojisi ve ekosistemi XRP ile tamamen eş anlamlı değildir.

Ripple’ın Amacı Nedir?

Ripple, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kripto paraların transfer hızını ve işlem ücretini önemli ölçüde değiştirdiğini söyleyebiliriz.

Paraların daha hızlı transfer olması blok zinciri teknolojisiyle mümkün olmaya başladı. Örnek verecek olursak, mektuplardan e-postaya geçiş gibi düşünülebilir.

Kripto para birimleri genel olarak, para transferi alanında önemli gelişmeler sağlamıştır. XRP’de popüler olan ilk “altcoin”lerden olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak genel anlamda kripto paralar, geleneksel para sistemleriyle uyumlu çalışmazlar. Ripple’ın genel amacı ise blok zinciri teknolojisinden yararlanarak para transferlerini daha hızlı ve daha kolay hale getirmektir.

Ripple’ın çıkardığı en popüler ürünler, XRP Ledger ve XRP coindir. Ancak XRP Ledger ve XRP coin, bazı açılardan Ripple’dan da bağımsız olduğunu belirtmemiz gerekir.

Ripple’ın Tarihi

Başlarda RipplePay olarak bilinen Ripple, 2004 yılında yazılım mühendisi olan Ryan Fugger tarafından kurulan bir platform olarak tanımlanabilir. Jed McCaleb, Arthur Britto ve David Schwartz Ripple’da çalışan önemli isimlerdendir.

Üç mühendis, Bitcoin’in 2009’daki gerçekleşen lansmanından sonra kendi çözümlerini oluşturmak istedi. Bu yüzden bu üç mühendis, Bitcoin ağının dışına bakmayı ve kendi ağlarını oluşturmayı düşündü. Daha sonra üç mühendis 2012 yılında, Ripple (XRP) coin ve Ledger projelerini hayata geçirdi.

ripple yedek - Ripple (XRP) Nedir?

Eski Mt.Gox borsasının kurucusu McCaleb, 2014 yılında Ripple’dan ayrıldı. Daha sonra kendi projesi olan Stellar’ı (XML) kurdu.

Stellar’da kripto para piyasasında Ripple’ın kardeşi olarak bilinir ve genelde fiyat olarak aynı şekilde hareket ederler. Chris Larsen, 2016 yılında CEO görevinden ayrıldıktan sonra, 2017 yılında Brad Garlinghouse, Ripple’ın CEO’su oldu.

Ripple ve SEC

Aralık 2020’de Ripple, düzenleme konusunda bazı sorunlar yaşadı. Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından yapılan bir şikayete göre Ripple, ABD’deki yatırımcılarına yaklaşık 1.3 milyar dolarlık kayıt dışı satış gerçekleştirdi.

Kripto para endüstrisi, geleneksel finansla karşılaştırıldığında daha çok yeni bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Devletler tarafından tam olarak bir düzenleme yapılmadığı için kripto paralarla ilgili havada kalan bir çok şey var.

Kripto paraların regülasyon konusu, yıllar içinde artan popülerliği ve piyasaya giren paranın artmasıyla beraber bir tartışma konusu olarak ortaya çıktı.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), diğer dijital varlıklar için kesin olarak bir tanım bulamasa da Bitcoin ve Ethereum’u (ETH) emtia olarak kabul ettiğini açıkladı.

SEC’e yapılan şikayetten sonra komisyon, XRP’nin SEC’in yetki alanına girecek bir menkul kıymet olduğunu iddia etti.

Ripple’ın İlgilendiği İş Alanları Nelerdir?

Bankalar, uluslararası para transferlerini gerçekleştirmek için Dünya Bankalar Arası Finansal İletişim Topluluğu (SWIFT) sistemini kullanır.

SWIFT işlemi ulusal olarak tercih edilen bir para transferi modeli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kripto paralaradan sonra yeni transfer teknolojileri de geliştirildi. Bu yüzden SWIFT, yeni para transferi sistemlerine göre yavaş ve yüksek maliyetli olduğunu söyleyebiliriz.

Ripple, bu soruna çözüm olmak için geliştirildiğini söyleyebiliriz. SWIFT’e ve diğer geleneksel para transfer sistemlerine göre Ripple; daha ucuz, daha güvenli, daha hızlı ve daha şeffaf olduğunu söyleyebiliriz.

Ripple, “Internet of Value” veya IoV olarak adlandırdığı bir kavramı hayata geçirmeye çalışıyor. Bu kavramdan kısaca bahsedecek olursak IoV, veri aktarımını kolay, ucuz ve güvenilir bir şekilde aktarıldığı bir kavramdır.

Blok zinciri teknolojisi, değer aktarımını kolaylaştırarak bu vizyonu desteklemektedir. Ripple, insanların parayı ve bilgiyi aynı hızda aktarabilmesi gerektiğine inanıyor. Örnek verecek olursak, mesaj göndermeye benzer hızlarda para gönderebildiğinizi düşünün.

Ripple, tarihsel olarak yavaş ve maliyetli olan ödemeler dünyasını bir adım ileriye taşımaya odaklanmış bir şirkettir. Şirketin kendi markası altında birden fazla çözümü olduğunu da söyleyebiliriz. Örnek verecek olursak; RippleNet, XRP Ledger, XRP coin ve RippleX.

RippleNet Nedir?

Kısaca özetleyecek olursak RippleNet, finansal kurumların veya bankaların geçmişte birlikte çalıştığı geleneksel ekosistemlerin aksine, yeni bir sistem aracılığıyla daha fazla şeffaflık ve daha az maliyetle parayı daha hızlı transfer etmek için kullanabilecekleri küresel bir ağdır.

RippleNet, yalnızca bir API kullanarak işlemlerini gerçekleştirebilir. Ripple, daha önce xRapid, xCurrent ve xVia adlı ürünlere de sahipti. Ancak şirket bu çözümleri 2019’da RippleNet’i oluşturmak için birleştirdi.

XRP Ledger ve XRP, Ripple şirketinden bağımsız olarak çalışır, ancak Ripple her ikisini de çeşitli çözümler için kullanır.

XRPL olarak da kısaltılan XRP Ledger, kullanıcıların Ethereum blok zincirine benzer şekilde çözümler oluşturabileceği bir blok zinciri görevi görür.

blokzincir muhabbit 1024x512 - Ripple (XRP) Nedir?

XRP aynı zamanda kripto para borsalarında işlem gören bir kripto paradır. XRP, Ripple’ın çözüm ekosisteminde çeşitli yerlerde kullanılmaktadır.

RippleX, ilgili tarafların çeşitli para aktarımı durumları için kullanabilecekleri blok zinciri tabanlı çözümler sunan bir platformdur.

Platform, kendi çözümlerini sıfırdan oluşturan ilgili tarafların aksine, blok zinciri tabanlı çözümlerden yararlanmak için daha kolay bir yöntem olarak hizmet ediyor gibi görünüyor. RippleX, XRP Ledger’ı kullanır ve genel uyumluluk açısından basitliği hedefler.

RippleX altında Interledger ve PayString adı altında iki protokol daha bulunmaktadır. Interledger, birden fazla farklı sistem söz konusu olduğunda ödeme uyumluluğunu sağlar. PayString ise ödeme adreslerini basitleştirmek için çalışır.

XRP Ledger Nasıl Çalışır?

XRP Ledger (XRPL), Bitcoin blok zincirinde görüldüğü gibi PoW algoritması veya Ethereum 2.0 blok zincirinde olduğu gibi PoS algoritması kullanmaz. Bunun yerine XRP Ledger, hesap bakiyelerini doğrulamak ve işlemleri gerçekleştirmek için XRP Ledger Consensus Protocol adlı kendine ait özel bir algoritma kullanır.

XRP Ledger, bağımsız katılımcılar tarafından korunur. Her işlemin başarılı olması için bağımsız doğrulayıcılar arasında bir anlaşma olması gerekir. PoW blok zincirleri, her biri belirli bilgileri içeren zincirde bloklar üretirken, XRPL “ledgers” (defterler) üretir.

Her defter, onu zincirdeki eski deftere bağlayan veriler, hesap toplamları ve daha fazlası gibi bilgileri tutar. XRP kendi algoritmasından dolayı blok olarak değil ledger (defter) olarak kendi zincirini oluşturur. İşlemler ve ağ değişiklikleri, belirli sayıda doğrulayıcıdan anlaşma sağladıktan sonra gerçekleşir.

XRP Defterinin her bir bloğu (defteri) onaylaması ve işlemleri tamamlaması üç ile beş saniye sürer. Bu, Bitcoin’in 10 dakikalık blok süresinden nispeten daha hızlıdır.

Ripple (XRP) Coin Nereden ve Nasıl Alınır?

Ripple (XRP) Coin, halihazırda birçok borsada işlem gören bir coin olarak tanımlanabilir. BinanceHuobi, OKEx, FTX, Bitfinex, Gate.io, BTCTurk ve Paribu gibi borsalardan alınabilen XRP, neredeyse tüm kripto para borsalarında bulunuyor.

Ripple (XRP) Coin Yorum ve Grafik

2017 yılında 3$’ları gören XRP, şu anda (18/04/2022) 0,72$ seviyelerinden işlem görüyor. 48 milyara yakın “coin”i dolaşımda olan XRP’nin, maksimum arzı ise 100,000,000,000

Bununla birlikte MarketCap sıralamasına göre 6’ıncı sırada bulunan XRP, 35 Milyar $’a yakın piyasa değerine sahiptir.

XRPUSDT 2022 04 18 14 23 31 945x600 - Ripple (XRP) Nedir?
Ripple Aylık Mum Grafiği

Ripple’ın Avantajları ve Dezavantajları

Ripple’ı bir birey veya bir ticari kuruluş olarak kullanmaya karar vermeden önce dikkate alınması gereken olumlu ve olumsuz noktalar vardır.

Ripple’ın Avantajları

Normalde ödeme türüne ve ilgili bölgelere bağlı olarak, insanlar sınır ötesi ödemeler için günlerce beklemek zorundadır. Ripple ile transfer işlemlerini gerçekleştirmek sadece saniyelerinizi alabilir. Ancak artık birçok kripto para Ripple’ın yapabildiğini yapabiliyor.

Ripple’ın çözümleri, maliyetleri düşürmenin yanı sıra hız ve verimliliği artırmaya yardımcı olmaya çalışır.

Ripple’a geleneksel sektörden ne kadar çok şirket katılırsa, Ripple’ın gelecekte yapacağı etki o kadar büyük olacağını söyleyebiliriz. Ripple’ın genelde çalıştığı kurumlar genelde bankalar oluyor.

Ripple’ın Dezavantajları

Ripple, kalabalık bir finansal teknoloji alanında ve kendisini pazarın lideri olan SWIFT’e bir alternatif olmak istiyor. Geleneksel dünyadaki oturan düzeni değiştirmek de zor veya zaman alıcı olabilir. Nihayetinde şirketler ve uluslar tarafından kabul görürse bu geçiş sağlanabilir.

SWIFT’in yanı sıra, Ripple’ın kripto para alanında Stellar gibi rakipleri var. Ripple ilk hamle avantajına sahip olsa da, ürünleri ve blok zincirinin kullanılması gerekiyor.

Bunun dışında Ripple ilk çıkan “altcoin”lerden birisidir. Ripple’a rakip veya Ripple’dan daha hızlı transferler yapan blok zincirleri de mevcut.

Kripto para sektörü, geleneksel finans dünyasına kıyasla yeni bir sektör olduğu için düzenleme belirsizliğini koruyor.

Kripto para alanı basitçe mevcut geleneksel yasa ve yönergelerin kapsamına mı girmeli, yoksa düzenleyici makamlar bu yeni yenilik dalgasına daha iyi uyan farklı yasalar mı oluşturmalı? SEC’in Ripple’a karşı eylemi, bu tür düzenleyici konulara bir örnektir.

Ripple’ın herhangi bir kapasitede XRP kullanan eski sistemleri değiştirmesi için öncelikle düzenleyici makamlardan XRP’nin ne tür varlık sınıflandırmasına girdiği konusunda daha net bir karar alması gerekir.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Hong Kong Kripto ETF’lerinde 2025’te Büyük Büyüme Beklentisi
Hong Kong merkezli kripto borsası OSL’nin Yönetici Direktörü Ryan Miller, Hong Kong’ta spot kripto para borsa yatırım fonlarının (ETF) 2025 yılında büyük bir büyüme yaşayacağını belirtti. Miller, makroekonomik faktörler ve yerel düzenleyici girişimlerin bu ETF’lerin büyümesine olumlu katkı sağladığını ifade etti. 2024 Nisan ayında, Hong Kong’ta altı spot Bitcoin ve Ether ETF’i listelendi. Bu listeleme, […]
49 dakika önce Bitcoin
MicroStrategy’nin 42 Milyar Dolarlık Bitcoin Hamlesi!
MicroStrategy dijital varlıklar alanındaki etkisini artırmak için önemli bir adım atarak 42 milyar dolarlık büyük bir plan açıkladı. Şirket hisse senedi sayısını 330 milyondan 10.33 milyara çıkarma önerisiyle, sermaye artırmayı hedefliyor. Bu değişiklik MicroStrategy’nin Bitcoin Hazinesi Şirketi olarak konumunu güçlendirmek ve dijital varlık stratejilerini daha etkili bir şekilde yönetmek için tasarlandı. Şirket bu sayede daha […]
6 saat önce Blockchain
Hyperliquid, Kuzey Kore Hackerları Endişesiyle 250 Milyon Dolarlık Çıkış Yaşadı
Hyperliquid, Kuzey Kore destekli hackerların platformda aktif olduğuna dair endişeler üzerine rekor düzeyde para çıkışı yaşadı. MetaMask güvenlik araştırmacısı Taylor Monahan, Kuzey Koreli hackerların Hyperliquid üzerinde 12 farklı adresle faaliyet gösterdiğini iddia etti. Bu açıklama sonrası platformda yaklaşık 250 milyon dolar değerinde çıkış gerçekleşti. Ancak Hyperliquid kullanıcı fonlarının güvende olduğunu ve herhangi bir güvenlik açığı […]
7 saat önce Öne Çıkan
2025’te Blockchain ve Web3 Ekosisteminde Neler Olacak?
2024’ün sonuna yaklaşırken, Ava Labs ekibi, Web3 ekosisteminde 2025 yılına yön verecek trendleri öne çıkaran tahminlerini paylaştı. İşte oyun, sermaye piyasaları, regülasyonlar, yapay zeka ve daha fazlasını kapsayan öngörüler: Blockchain Başlatmak Web Sitesi Kurmak Kadar Kolay Olacak Ava Labs Ürün Başkanı Nick Mussallem, düşük maliyetli ve kod gerektirmeyen Layer-1 blockchain’lerin dakikalar içinde başlatılabileceğini belirtiyor. Kullanıcılar […]
1 gün önce Blockchain
Avalanche’ın Yapay Zeka Hamlesi! InfraBuidl() Programı ile Blockchain Geleceği
Avalanche, blockchain dünyasında önemli bir rol oynamaya devam ederken, şimdi de yapay zeka (AI) teknolojisini ekosistemine entegre etmek için büyük bir adım atıyor. InfraBuidl() programının ikinci aşamasında yapay zeka kullanımına odaklanarak, blockchain ve AI teknolojilerinin birleşiminden doğan yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Bu program Avalanche topluluğundan seçilen uzmanlar tarafından denetleniyor. Ve AI odaklı projelere hibe desteği […]
1 gün önce Avalanche
Unichain’in Ana Ağı 2025’te Faaliyete Girecek! DeFi’de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Uniswap tarafından geliştirilen Unichain, 2025’in başlarında, Ethereum’un Optimism (OP) Stack’i üzerinde inşa edilen yeni bir Layer 2 çözümü olarak ana ağ (mainnet) lansmanını yapmayı planlıyor. Bu ağ Ethereum’un sınırlamalarını aşarak merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları için daha hızlı ve güvenli bir platform sunmayı hedefliyor. Unichain, halihazırda Ethereum‘un Sepolia test ağı üzerinde başarılı bir test süreci yürütüyor. […]
1 gün önce DEFI