Solv Protocol’ün geliştirdiği ERC-3525 standardı, Ethereum birleşmesi sonrası güncel blok zinciri için yenilikçi çözümler getiriyor.
Financial non-fungible tokens (Finansal NFT) öncülerinden Solv Protocol, geçtiğimiz yılın (2021) sonunda Initial Voucher Offering (IVO) etkinliğini tanıtmış ve bu adım ile birlikte platform; DeFi ekosistemine, Web3 altyapılı semi-fungible token (yarı-misli olan token) konseptini tanıtan ilk proje olmuştu.
Bu yıla geldiğimizde, 3 Eylül 2022 tarihinde ERC-3525 standardı taslak halinin tanıtımı sona erdi ve endüstri genelinde adaptasyonu başladı.
Yakın zamanda gerçekleşecek Ethereum birleşmesi (The Merge) sonrasında, tahminlere göre onaylanacak ilk token standardı da ERC-3525 olacak. ERC-3525 standardı; semi-financial bonds’ları (yarı-finansal teminat) destekleyerek vesting planları, sigorta poliçeleri, tahviller ve finansal enstrümanlar için kullanılabilir olacak. Diğer özelleştirilmiş küçük standartların aksine ERC-3525, Solv Protocol tarafından yapılandırmış daha kapsamlı bir standart olarak karşımıza çıkıyor.
ERC-3525; ERC-721, ERC-20 ve FT (fungible token) varlıkları ile aynı ölçekte, özel bir varlık sınıfı olarak sayılıyor ve (semi-fungible) yarı-misli olan tokenlara sahip. Şu anda ise milyar dolarlar seviyesinde bir değere sahip. 2018 yılında; ERC-721 standardı tarafından bir non-fungible token marketi başlatılmıştı. Bu marketin değerlemesi şu anda milyarlarca dolar ediyor. Non-fungible tokenların aksine fungible tokenlar (misli olan tokenlar), doğaları gereği değiştirilebilir yapıdalar.
Fungible token kavramı; hisse senetleri ve fiat para birimleri gibi fiziksel dünyadaki varlıklar ile doğrudan bağlantılı. 2015 yılında Ethereum platform yaratıcısı Vitalik Buterin, fungible tokenların akıllı kontratlara entegre edilmesini önermişti. Aynı yılın kasım ayında, Fabian tarafından ERC-20 standardı sunulmuştu. Bir sonraki yıl ERC-20 standardı, dijital tokenlar için birkaç yüz milyar dolarlık bir sektöre dönüştü.
İlginizi çekebilir: ERC20 Token Nedir?
Bir diğer tarafta non-fungible tokenlar (NFT’ler), fungible tokenlardan ayrışıyor. NFT’lerin her birinin eşsiz bir karakteri var ve yerlerine başka bir varlık konulamıyor. Fungible tokenlar (misli olan tokenlar) soyut miktarları temsil ederken NFT’ler; oyun ekipmanları, müzik, alan adları ve sanal sanat eserleri gibi somut dijital ögeleri temsil ediyor. Her NFT’nin kontrat seri numarası ve adresine özel eşsiz bir ID’si bulunuyor.
İlginizi çekebilir: NFT (Non-Fungible Token) Token Nedir?
Ocak 2018 tarihinde William Entriken ve 3 arkadaşının piyasaya sunduğu ERC-721 standardına baktığımızda; bu standardın şu an NFT’ler için ana standart olarak kabul edildiğini görüyoruz. NFT’lerin başlangıcından itibaren ilk 3 yıl içerisinde, sektör adaptasyonu ve desteği çok da yeterli değildi. Ancak geçtiğimiz yıl itibarıyla kripto sanat eserlerinin ilerlemesi ile birlikte NFT marketi son derece hızlı şekilde büyüdü. Bu yılın ilk 5 ayına baktığımızda NFT’lerin 36 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştığını görüyoruz.
ERC-3525 standardı; varlık destekli menkul kıymetler, fon payları, sigorta sözleşmeleri, takas kontratları, vadeli işlemler, opsiyonlu işlemler, tahviller, bonolar ve mevduat sertifikaları gibi çok yönlü yenilikçi finansal varlıkların blok zinciri ekosisteminde geliştirilebilmesi için olanak tanıyor.
Bu standarda ait semi-fungible (yarı-misli olan) tokenlar; fungible-tokenlar (misli olan tokenlar) gibi esnek şekilde hesap edilebilir, birleştirilebilir ve ayrıştırılabilirken, NFT’lere ait (misli olmayan token) özelliklerini de kendisinde taşıyor.
Daha fazla Nedir haberi için: Nedir Haberleri
Daha fazla DeFi haberi için: DeFi Haberleri
Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar