Stablecoin: USDT vs USDC
Stablecoin Nedir?
“Stablecoin“ler, değeri çok fazla değişmeyen ABD Doları gibi bir varlığa sabit bir tür kripto para birimidir.
Kripto para piyasasında şu anda yer alan “stablecoin”lerin çoğu, referans varlığı olarak ABD Doları’nı baz alır.
Sonuç olarak, ani fiyat değişimlerine eğilimli Bitcoin ve Ethereum gibi yüksek profilli kripto para birimlerinin aksine, “stablecoin”lerin fiyatı çok az dalgalanır.
İlk stablecoin 2014 yılında geliştirilen, diğer birçok “stablecoin”in model olarak örnek aldığı Tether’dır.
Kullanıcılar yatırdıkları her dolar için bir token alır. Teorik olarak, bu “token”lar daha sonra herhangi bir zamanda bire bir döviz kuru üzerinden orijinal para birimine geri dönüştürülebilir.
Tether (USDT) ve USD Coin (USDC), kripto para piyasasında yatırımcılar arasında en çok tercih edilen “stablecoin”lerdir.
13 Eylül 2021 tarihindeki CoinMarketCap verilerine göre, Tether’ın dolaşımdaki arzı yaklaşık $68.2 milyardır. USD Coin’in dolaşımdaki arzı ise $29.3 milyardır.
“Stablecoin”ler Neden Önemlidir?
Başlangıçta, birçok kripto para borsasının geleneksel bankacılığa erişiminin olmaması sebebiyle “stablecoin”ler öncelikle Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerini satın almak için kullanılırdı.
Bu özelliği de “stablecoin”lerin dünyanın her yerinde haftanın yedi günü ve yirmi dört saati kullanılabilmesinin önünü açtı. Ayrıca, gelenek bankacılık sisteminin aksine, “stablecoin”lerin transferlerinin tamamlanması saniyeler içinde gerçekleşir.
“Stablecoin”lerin bir başka kullanışlı özelliği, geleneksel sözleşmelerin aksine yasal bir yetki gerektirmeyen blok zincirleri üzerindeki akıllı sözleşmelerle uyumlu olmasıdır.
Akıllı sözleşmeler sayesinde “stablecoin”lerin, nasıl ve ne zaman transfer edileceğini otomatik olarak belirlenir. Bu özelliği de “stablecoin”leri, ABD Doları’nın gerçekleştiremeyeceği şekilde programlanabilir hale getirir.
Akıllı sözleşmeler, “stablecoin”lerin yalnızca sorunsuz ticarette değil, aynı zamanda borç verme, ödemeler, tahmin piyasası ve DAO gibi (merkezi olmayan otonom organizasyon) protokollerde de kullanılmasını sağlar.
Kısaca, akıllı sözleşmelere dayalı bu finansal hizmetler, merkezi olmayan finans veya DeFi olarak bilinir.
USDT Nedir?
USDT, kripto para piyasasındaki ilk stablecoin olarak kabul edilir. CoinMarketCap verilerine göre piyasa değeri açısından dördüncü sıradadır. 2014 yılında, USD fiyatında değerinin sabit kalması için ABD Doları’na eşitlenerek piyasaya sürüldü.
USDT mint edildikten sonra, herhangi bir kripto para birimi gibi transfer edilebilir ve ticaret gerçekleştirebilir. Fiyatı, karşılık gelen fiat para biriminin yani ABD Doları’nın değerine kalıcı olarak bağlıdır.
Tether, USDT sahiplerinin, Tether’in hizmet şartlarına göre tokenlerini USD karşılığında değiştirip kullanabilmelerini sağlar.
Bire bir değerin sabit kalmasını sağlamak için Tether’in rezervlerinde tutulan fiat para birimi bakiyesi, dolaşımdaki “token”ların sayısına eşit veya daha fazladır.
Tether’in şeffaflık raporuna göre, bu içeriğimizi yazarken, yükümlülükler üzerinde $162 milyon varlık fazlası vardır.
Haziran 2021 konsolide raporuna göre, Tether varlıklarının %85’i nakit ve benzerleri, kısa vadeli mevduatlar ve ticari rezervlerdir. Mart 2021’de daha önce paylaşılan rezerv dağılımına göre %9’luk bir artış göstermiştir.
USDT’nin Stabilitesi
USDT fiyatı genellikle 1 ABD Doları’na sabittir. Hafif düşüşler ve yükselişler olmasına rağmen USDT, piyasada 1 ABD Doları sabit değerine dönmek için kendini hızla düzeltir.
USDT’nin Hacmi
USDT’nin ticaret hacmi, “stablecoin”lerin popülaritesinin bir kanıtıdır. Bu içeriğimizi yazarken, USDT’nin 24 saatlik ticaret hacmi $81 milyarın üzerindedir.
USDT’nin 24 saatlik ticaret hacmi, BTC’in ($30.7 milyar) iki buçuk katından fazladır. Ayrıca, USDT’nin piyasa değeri istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve şu anki değeri $68.2 milyardır.
USDC Nedir?
USDC, 2018 yılında Circle ve Coinbase tarafından kurumuştur ve değeri ABD Doları ile bire bir oranında sabitlenmiştir.
Tether’in arkasındaki tek şirket olduğu USDT’nin aksine, USDC, Coinbase ve Circle gibi şirketler tarafından desteklenir. CoinMarketCap verilerine göre USDC, piyasa değeri açısından onuncu sıradadır.
USDC’nin ticari lisansının, uyumluluk, muhasebe ve teknik operasyonel gereksinimleri karşılaması gerekir.
USDC’nin sürekli olarak bire bir sabit değerinin sürdürebilir olmasını sağlamak için, şirketlerin tüm”token”ları fiat rezervleriyle desteklemesi ve aylık rezerv kanıtı sağlaması gerekir.
Rezerv dağılımında görüldüğü gibi, Tether gibi Circle da nakit ve benzerleri, kısa vadeli mevduatlar ve ABD hazineleri gibi bir varlık karışımına sahiptir.
Bununla birlikte, Tether’dan farklı olarak, Circle’ın rezerv karışımı farklıdır, nakit ve nakit benzerlerine daha fazla odaklanılır ve ticari rezervlerin daha küçük bir payı vardır.
USDC’nin Stabilitesi
USDT gibi, USDC de 1 ABD Doları’na sabit kalır. Düşüşler ve yükselişler olsa da bunlar hızla düzeltilerek USDC’nin değeri 1 ABD Doları’na geri döndürülür.
USDC’nin Hacmi
Bu içeriğimizi yazarken, USDC’nin 24 saatlik ticaret hacmi $2.8 milyarın üzerindedir. Bununla birlikte, USDC’nin 24 saatlik hacmi, USDT’nin hacmine kıyasla önemli ölçüde düşüktür.
Ancak, tıpkı USDT’de olduğu gibi USDC’nin de piyasa değeri istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve şu anki değeri $29.3 milyardır.
USDT ve USDC için Şeffaflık
Tether, stablecoin olan USDT için ayrılmış banka hesaplarında tutulan ABD Doları ile bire bir oranında desteklendiğini gösteren, kamu tarafından doğrulanabilir denetim belgelerini yayınlamaz.
Ayrıca, Kasım 2017’de Tether’in sistemleri hacklendi ve $30 milyon çalınmıştı. 2019 yılında da NYSAG (New York Eyalet Başsavcısı) Bitfinex ve Tether’e karşı birden fazla dava açtı.
Tether’in savunma ekibi mahkemede aslında sadece %74 oranında rezerv olduğunu kabul etmişti.
Circle, “stablecoin”e ayrılmış banka hesaplarında tutulan ABD Doları ile bire bir oranında desteklendiğini gösteren, halka açık olarak doğrulanabilir denetimler yayınlıyor.
Bu raporlar aylık olarak da mevcut. Circle ve ilgili USDC akıllı sözleşmeleri USDT gibi hiçbir zaman saldırıya uğramadı veya güvenliği ihlal edilmedi.
Circle, ayrıca hizmetlerini tüm operasyonel yargı alanlarında sunmak için tam lisansa sahiptir. Tüm USDC işlemleri ve ekosistem detayları (piyasa değeri, dolaşımdaki arz, vb.) Ethereum blok zincirinde herkese açık olarak doğrulanabilir.
Siz kripto para birimi ticaretinizde hangi “stablecoin”i tercih ediyorsunuz?
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?