Stellar (XLM) Coin Nedir?
XLM, Stellar Development Foundation tarafından geliştirilen kripto bir para birimidir. Stellar, kripto para piyasasında Ripple’ın (XRP) kardeşi olarak bilinir. Lumen adı verilen para birimi, çeşitli kripto para borsalarında XLM sembolü altında işlem görmektedir. Lumen, bankaları ve ödeme sistemlerini birbirine bağlayan blok zinciri tabanlı bir dağıtılmış defter ağı olan Stellar ağındaki kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Diğer kripto para birimleri gibi işlem ücretleri düşük maliyetli olan XLM, varlıklar arası transferleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.
Stellar Nedir ?
Stellar, kullanıcıların birçok kripto para birimini oluşturup, gönderdiği hatta takas edebildiği merkeziyetsiz (DeFi) bir ağdır. 2014 yılında dünyadaki finansal sistemleri tek bir ağ olarak bir araya getirmek için kuruldu ve 2015 yılında da çalışma hayatına başladı.
Stellar, blok zinciri teknolojisini kullanan diğer platformlar ve borsalarda olduğu gibi birden fazla farklı sunucularda ağ doğrulayıcılarıyla merkeziyetsiz bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Bu, Stellar’da gerçekleştirilen faaliyetin tek bir kaynak tarafından olmadığı anlamına da gelir.
Stellar Hakkında
Stellar, 2014 yılında Jed McCaleb’in yeni bir finansal sistem oluşturmak için kurucu ortağı olduğu Ripple’dan ayrılmasıyla başladı. McCaleb ve eski avukat Joyce Kim, Stellar’ı günlük kullanıcılar için bir platform olarak başlattı. Kısa süre sonra Stripe’in CEO’su, kar amacı gütmeyen Stellar Development Foundation’ı kurmak için McCaleb ve Kim ile iş birliği yaptı.
Stellar, Mercado Bitcoin’in platformu kullandığını duyurması gibi birçok büyüme hamlesi yaşadı. Bir yıldan kısa bir sürede Stellar, neredeyse 3 milyon kullanıcıya ulaştı. O zamandan beri Stellar, Hindistan’da Flutterwave, IBM, KlickEx ve ICICI Bank’ı içeren bir ortak ağ kurdu.
Stellar (XLM) Coin Nasıl ve Nereden Alınır?
Stellar (XLM) Coin, halihazırda birçok borsada işlem gören bir coin olarak tanımlanabilir. Binance, Huobi, Poloniex, OKEx, FTX, Coinbase, Bitfinex, Gate.io, BTCTurk ve Paribu gibi borsalardan alınabilen XLM, neredeyse tüm kripto para borsalarında bulunuyor.
Stellar (XLM) Coin Yorum ve Grafik
0,92$’ları gören Stellar, şu anda 0,27$ seviyelerinden işlem görüyor. 23 milyara yakın “coin”i dolaşımda olan Stellar’ın, maksimum arzı ise 50,000,000,000.
Bununla birlikte MarketCap sıralamasına göre 23‘üncü sırada bulunan XLM, 6,6 Milyar $’a yakın piyasa değerine sahiptir.
Lumen veya XLM
XLM genellikle Stellar’da işlem ücretlerini ödemek için kullanılır. Bununla birlikte, XLM kullanıcılarının hızlı işlem yapmasını sağlayan ara para birimi görevi görür.
Yerleşik bir protokol, Stellar aracılığıyla gönderilen parayı XLM’ye ve ardından istenen paraya otomatik olarak dönüştürür. Örneğin, Meksika’daki bir alıcıya ABD doları cinsinden bir ödeme gönderirseniz, Stellar ödemeyi XLM’ye dönüştürür ve daha sonra alıcı ödemeyi peso olarak alabilir. Tüm dönüşümü tamamlamak sadece birkaç saniye sürer, bu da dünyanın herhangi bir yerinden para göndermeyi ve almayı kolaylaştırır.
Piyasaya sürüldüğü sırada platformun yerel para birimine “stellar” adı verildi. Stellar daha sonra adını Lumen olarak değiştirdi. Ancak eski ad birçok insanın hafızasında kaldı. Bu nedenle hala Stellar ismini duyabilirsiniz. Ayrıca Stellar ve Lumens’in birbirinin yerine kullanıldığını duyabilirsiniz, ancak Stellar platformun kendisidir. Lumens (XLM), platform tarafından kullanılan kripto paradır.
Stellar ve Ripple Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hem Stellar hem de Ripple, platform olarak benzerlikleri mevcut. Neredeyse aynı blok zinciri kodunu kullanan platformların, ikisi de madenciliğe izin vermez, ikisi de dağıtılmış bir defter kullanır ve her ikisi de neredeyse ücretsiz ve anlık işlemler sağlar.
Bu benzerlikler, esas olarak, her iki platformun kurucularından biri olan McCaleb’in Ripple ile neyin iyi çalıştığını bilmesi ve Stellar’ı yaratmak için bu vizyonu ve bilgiyi beraberinde getirmesinden kaynaklanmaktadır.
Stellar’ın Ripple’a Karşı Avantajları
Bununla birlikte platformların hedefleri, önemli ölçüde farklılık gösterir. Ripple, bankaların dünya çapında çok düşük bir fiyata saniyeler içinde transfer yapabilmeleri için yaratıldı. Stellar ise ortalama kullanıcı düşünülerek ve gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılar için tasarlandı.
Platform, basit, hızlı ve düşük maliyetli işlemlerle küresel ekonomiye erişim sağlar. Ortalama bir kişi Stellar’ı ve bankalar Ripple’ı kullanabilirken, her biri belirli kullanıcılar için hedef pazarlarına daha verimli bir deneyim sağlamak için tasarlandı.
Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.